Vackra och underskattade impala

Att se djur i det vilda är en av de mest spännande upplevelser som Sydafrika har att erbjuda. Men, eftersom de är rör sig fritt i naturen, finns det inga garantier för att man faktiskt kommer att se några djur. Det vill säga, med undantag av impala.

Enligt SANParks uppskattas att det finns omkring mellan ca 132 000 och 176 000 impalor i Krugerparken. Dessa små antiloper är så vanliga att de flesta besökare i parken helt enkelt kör rakt förbi dem på jakt efter leopard, lejon, noshörning, elefant eller något annat mer intressant.

Impala ses oftast i stora flockar, som kan bli fler än 50 djur under rätt förhållanden. De har fått smeknamnet McDonald’s of the Bush, eftersom de är det absolut vanligaste bytet för större rovdjur. De har till och med ett M stämplat på rumpan. Och de är snabba. Fast food… 🙂

De är ständigt på alerten och håller alltid utkik efter fara. En impala kan springa i en hastighet av mellan 50 och 80 km/h, hoppa 3 meter upp i luften, och täcka ett avstånd på 10-12 meter i ett enda hopp!

Hanarna har vackert krökta horn, som kan bli upp till 75 cm långa och som de använder för att försvara både hjorden och sitt territorium mot andra hanar.

Dräktiga honor kan försena födseln med upp till en månad om förhållandena inte är rätt, om t.ex. regnen inte har börjat än. När det är dags, kommer de att lämna flocken och hitta en lugn plats att föda på, och sedan hålla den lilla skild från resten av hjorden i ett par dagar.

Ordet impala kommer från Zulu och betyder gasell. Nästa gång ni är ute i den sydafrikanska bushen, ta lite tid till att beundra dessa vackra varelser, med sina vackra ögon och stora öron som ständigt lyssnar efter faror.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107