Sydafrikas vindistrikt

Ett av våra favoritområdet i Sydafrika (ja, det finns många av dem!) är vindistrikten i Western Cape, de har fantastiskt mycket att erbjuda. Pittoreska vingårdar, restaurerade gårdar i Cape Dutch-stil, utmärkta vinrutter, fynbos och majestätiska bergskedjor som kuliss kan listan göras lång… Många av städerna och byarna i vindistrikten har historiska byggnader och monument som berättar om områdets rika historia, så under ett besök kan ni få med er otroligt mycket mer än bara vin.

Sydafrika har också en helt egen druvsort, Pinotage, som skapades 1924 då professor Abraham Izak Perold korsade de två druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Den sistnämnda kallades vid den tiden Hermitage i Sydafrika, vilket förklarar namnet Pinotage. Det tog dock många år innan Pinotage fick den uppmärksamhet den förtjänar, det internationella genombrottet kom 1989.

Hur lång tid ni tillbringar i området beror mycket på hur intresserade ni är av – eller hur mycket ni tycker om – vin 🙂 Ni kan välja att besöka vindistrikten över dagen med utgångspunkt i Kapstaden, inom en radie av tio mil finns oändligt mycket att se och besöka.

Om ni vill koncentrera er på ett lite mindre område, ta er till charmiga Stellenbosch, som anses producera det bästa utbudet av viner med hundratals vinodlingar, eller Franschhoek, som ligger i en av världens vackraste vindalar. Båda ligger inom kort köravstånd till varandra via det vackra Helshoogte Pass.

Här kan ni också bo på ett av de många härliga guesthouses som finns här och njuta av riktigt god mat. Franschhoek är till exempel Sydafrikas ”mat- och vinhuvudstad” – många av landets hundra bästa restauranger finns här!

Ni kan också välja att ha någon av vingårdarna som bas. Då bor ni på en vingård där vin produceras och arbetet fortgår varje dag. De finns i allt från stora vingårdar typ Spier till de riktigt små som vår favorit Tempel Wines. Prisklasserna varierar ganska rejält…

För er som inte vill köra på egen hand finns det utmärkta guidade turer, både som heldags- och halvdagsalternativ, som erbjuder transport (även till och från Kapstaden) i luftkonditionerade minibussar, flertalet vinprovningar, besök i vinkällare och tid att upptäcka områdena på egen hand och mycket annat.

Vanligtvis, när man pratar om vindistrikten i Sydafrika, är det områdena omkring Paarl, Stellenbosch och Franschhoek som de flesta tänker på. Men det finns så många andra vinrutter som alla erbjuder högklassiga sydafrikanska viner och vacker natur.

Ni kan läsa mer om de olika vindistrikten i Sydafrika på vår informationssida Om Sydafrika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107