Vindistrikten, Sydafrika

Stellenbosch eller Franschhoek?

Vi skrev ett inlägg för några dagar sedan om safari och att ingen resa till Sydafrika är helt komplett utan ett besök till något av landets underbara reservat. Jag tror att vi kan säga detsamma om Sydafrikas vindistrikt. Oavsett om man gillar vin eller ej så är det nästan ett måste att ändå bo här i ett par nätter.

En fråga som vi ganska ofta får är ”ska vi bo i Stellenbosch eller Franschhoek?”. Detta är inte en helt enkel fråga att besvara då det är helt upp till tycke och smak. Det första vi kan säga är dock att båda orterna är helt fantastiska och erbjuder mängder av charmiga boenden, restauranger och självklart vingårdar.

Stellenbosch

Om vi börjar med Stellenbosch så är detta Sydafrikas näst äldsta stad och det stora universitetet med alla dess studenter sätter prägel på staden och dess atmosfär. Stellenbosch är mer en stad än en ort vilket medför att det är mer livligt här.

Stellenbosch har en mängd ek-kantade gator som kantas av butiker, restauranger, bistros och konstgallerier. Även om turismen är viktig är det inte stadens enda inkomstkälla och utbudet är därför lite bredare och priserna något lägre för att tillmötesgå lokalbefolkningen och alla studenter som bor här.

Detta visar sig även i utbudet av boenden som finns här och om ni reser med en lite snävare budget så skulle jag säga att Stellenbosch är snäppet bättre för er än Franschhoek.

I jämförelse med Franschhoek är Stellenbosch större vilket självklart också medför ett större utbud av det mesta. Stellenbosch ligger också mer ”centralt” i vindistrikten och är därför en bra utgångspunkt om ni vill utforska fler områden. Med Stellenbosch som utgångspunkt så har ni ett stort utbud av vingårdar i alla riktningar.

Franschhoek

Franschhoek är som vi precis har sagt storleksmässigt mindre än Stellenbosch och mer av en ort än en stad. Det är också det som ger Franschhoek dess charm. Det är mycket lätt att ta sig fram då orten i stort sett består av en lång huvudgata med mindre gator som avstickare.

Med de vackra grönskande bergen som bakgrund är Franschhoek onekligen mer naturskön än Stellenbosch. Längs huvudgatan finns det en mängd affärer, caféer och restauranger där ni kan slå er ner och bara njuta av tillvaron och er semester.

De flesta av Stellenbosch bästa restauranger ligger på vingårdar utspridda en bit utanför centrum, så är inte fallet i Franschhoek. Här hittar ni de bästa restaurangerna mitt i centrum. Inte nog med det, här hittar ni också några av Sydafrikas bästa restauranger vilket har gett Franschhoek dess smeknamn ”The Food & Wine Capital of South Africa” – Sydafrikas vin- och mathuvudstad.

Det går inte att undgå att Franschhoek är mer turistinriktat än Stellenbosch och det märks på priserna som generellt är högre både för boende och för mat jämfört med Stellenbosch.

Så ja, hur ska vi sammanfatta det hela? Vad är svaret? Vi kan nog inte säga något annat än att det är helt upp till var och en att bestämma vilken stad/ort som lockar mest. Det vi kan säga är dock att ni med största säkerhet kommer ha en underbar vistelse och få möjligheten att besöka en rad välkända vingårdar och provsmaka underbara viner! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Stellenbosch eller Franschhoek?”

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107