Jakarandaträd, Sydafrika

Staden badar i lila blommor!

Det är oktober och sommaren närmar sig med stormsteg i Sydafrika. Det känns alldeles underbart! Även i Sydafrika blir det riktigt kallt på vintern och utan någon form av isolering i huset kommer man liksom aldrig riktigt undan kylan. Inlindad i filt blir ett normaltillstånd…

Men nu känns vintern långt borta, det är kjol och linne som gäller och just nu pryds också Johannesburg av blommande Jakarandaträd. Detta är ganska stora träd med mörk stam och blommorna är vackert lila. Tillsammans med bland annat många cerise Bougainvillea-buskar gör de Johannesburg till ett vackert färghav. Pretoria har ännu fler Jakarandaträd än Johannesburg, mellan 40 000 och 70 000 träd, därav dess smeknamn The Jacaranda City.

Intressant nog är Jakarandaträd inte inhemska i Sydafrika. De importerades från Argentina eller Brasilien på 1880-talet, men tack vare det stora antalet träd har de blivit något av en sydafrikansk ikon.

Den sydafrikanska regeringen har ganska nyligen stiftat nya lagar för att försöka få ned antalet invaderande främmande arter och för att säkerställa överlevnaden av inhemska arter. Jakarandaträd faller inom denna kategori, men lyckligtvis är de inte i den grupp av växter som måste tas bort. Däremot får inga nya planteras så om befintliga träd dör, kan de inte ersättas. Så låt oss hoppas att alla Jakarandaträd här i trakter kommer att överleva i många generationer!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Staden badar i lila blommor!”

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107