Safari i Sydafrika

Safari i Sydafrika

Enligt min åsikt så är en resa till Sydafrika inte riktigt komplett utan åtminstone ett par dagar i ett reservat eller nationalpark. Om man tittar på vad våra kunder bokar så ser vi att de flesta håller med mig 🙂

För er som inte ännu har haft möjligheten att åka på safari så har ni fortfarande något fantastiskt framför er. Från ögonblicket när man först kör in genom grinden till reservatet tills det är dags att åka därifrån igen är ett äventyr!

Vid grinden till reservatet möts ni av en vakt där man får betala en parkavgift. Det kan handla om allt från R50 per person till R200 per person plus t.ex. R150 för bilen allt beroende på vilket reservat det är. Som det engelska ordet ”conservation fee” antyder så går pengarna till att bevara reservatet och dess djur. Nu när tjuvjakten har ökat dramatiskt så behöver alla reservat anställa vakter som patrullerar området för att försöka hålla tjuvjägare på avstånd.

I de allra flesta fall ska man försöka komma fram till lodgen vid lunchtid för att efter incheckning få avnjuta en god lunch. På eftermiddagen är det sedan dags för den första safarituren och självklart åker man ut i öppna safarifordon så att man får se, höra och även känna dofterna av bushen.

Innan ni beger er iväg får man en liten genomgång av vad som gäller när ni är ute och det viktigaste är att ni ska dämpa rösten och inte ställa er upp i bilen.

Anledningen till att ni inte ska ställa er upp är att när alla sitter ner så ser djuren bilen med alla ombord som en enhet som är allt för stor för att attackera. Om någon ställer sig upp så bryts siluetten och helt plötsligt står man ut som något mindre och man är inte längre storleksmässigt överlägsen.

Sen är det klart att det vore dumt om någon ramlade av bilen mitt framför nosen på ett hungrigt lejon och den risken minimeras ju om man sitter ner… 😉

När ni sedan beger er iväg är det bara att hoppas på att djuren håller sig framme! Det som gör safari så spännande är ju just det att man aldrig vet vad man kommer att få se och rätt vad det är så händer det… man kör runt krönet och där kommer en hjord med elefanter sakta gåendes mot er eller en flock med lejon som ligger och vilar i skuggan.

Samtidigt som man får chansen att bara njuta av djuren i deras naturliga omgivning, och självklart knäppa av ett par hundra kort, så berättar guiden allt han vet om djuret i fråga och ni får även chansen att fråga om allt ni undrar över.

Halvvägs genom turen stannar ni till för en bensträckare och något gott att dricka varpå ni fortsätter turen. I skymningen tar er guide fram en strålkastare och nu får ni hålla utkik efter de nattaktiva djuren.

Åter vid lodgen får ni lite tid att fräscha upp er innan det blir en härlig 3-rätters middag. Efter en händelserik dag kommer ni säkert att sova mycket gott och det är inte helt ovanligt att man hör både lejon och hyenor ute i den becksvarta natten.

Innan solen ens har visat sina första stålar är dags att hoppa upp ur sängen. Efter en kopp kaffe eller te så är det dags för er nästa safaritur. Precis som under gårdagens eftermiddagssafari så stannar ni halvvägs genom turen för en fika innan ni fortsätter safarituren.

Väl tillbaka vid lodgen väntar en efterlängtad frukost och ni har sedan hela dagen till att bara njuta av den lugna atmosfären. För de allra flesta så brukar en tupplur locka alternativt några avkopplande timmar vid poolen. Det tar på krafterna att vara ute i bushen och det är inte bara kamerabatterierna som behöver laddas inför nästkommande safaritur! 🙂

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107