Safari, Rovos Rail & Western Cape

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

14 dagar/13 nätter

Under den här härliga bröllopsresan får ni uppleva helt skilda världar – börja i det vilda Afrika med några nätter i bushen i Welgevonden Game Reserve och förflytta er sedan i sakta mak söderut med ett av världens lyxigaste tåg, Rovos Rail, för att avsluta det hela i underbara Kapstaden och de vackra vindistrikten.

Dag 1:
När ni anländer i Johannesburg väntar transfer som direkt ska ta er norrut till Welgevonden Game Reserve. Här bor ni på underbara Sediba Game Lodge 5 out of 5 stars i 3 nätter.

Safari i vackra Waterberg inte långt från Johannesburg

Welgevonden Game Reserve ligger i Waterberg-regionen och täcker ett område hela på 37 000 hektar. Här finns inte mindre än 50 olika däggdjur, inklu­sive The Big Five, och här har ni chansen att få se lite mer ovanliga djur såsom t.ex. brun hyena, jordvarg och jordsvin. Här finns också över 300 olika fågelarter.

I reservatet är det inte tillåtet för privata fordon att köra vilket garanterar minimal inverkan av människor. Ni kommer således att få lämna bilen vid grinden och kommer sedan att få transfer till lodgen. Redan på eftermiddagen få åka ut på er första safari­tur. Ni ger er ut i öppna fordon och er ranger och tracker kom­mer att göra sitt yttersta för att visa er allt som finns i reservatet. Ni stannar till i solnedgången och avnjuter en drink och efter solens nedgång fortsätter safa­rin i skenet av en spotlight på jakt efter att få se de nattaktiva djuren. När ni kommer till­baka till lodgen bjuds ni på en härlig middag.

Dag 2–3:
Ni väcks före gryningen och efter en lätt frukost är det dags för en morgonsafari. Ni söker efter spår av vad djuren har haft för sig un­der natten och stannar sen till någonstans ute i bushen för en kopp kaffe och en bensträckare.

Tillbaka i lodgen blir det mat och vila – passa på och njut vid poolen, unna er en spabehandling eller kanske ta en siesta i värmen. Eventuellt kan ni följa med ut på en guidad vandring i reservatet, ett fantastiskt sätt att få se och lära er mer om de något mindre djuren, växter och träd på nära håll.

En kudu känns lätt igen på de stora öronen

Det serveras en härlig lunch mitt på dagen och på efter­mid­dagen beger ni er ut på ytter­ligare en härlig safaritur. Vid åter­komsten till lodgen bjuds det återigen på mid­dag och när ni sedan drar er tillbaka till er lodge kan ni kanske höra lejonen ryta i fjärran.

Dag 4:
Efter en sista morgonsafari har det blivit dags att lämna Welgevonden för denna gång och ni får transfer till Pretoria och Castello di Monte 5 out of 5 stars där ni ska stanna i 1 natt.

Dag 5:
Idag har det blivit dags för nästa äventyr. Ni ska få kliva ombord på ett av världens lyxig­aste tåg – Rovos Rail – och uppleva romanti­ken och atmosfären från en förgången tid. Här avnjuter ni utsökta måltider i femstjärnig lyx alltmedan det mest varierande landskap uppenbarar sig där ni sakta ringlar er fram med destination Kapstaden. Tåget avgår från Capital Park strax norr om Pretoria på eftermid­dagen och ni kommer under 48 timmar att bo i en lyxig svit med gott om utrymme. 

Dag 6:
På förmiddagen blir det ett stopp i Kimberly där ni får besöka The Diamond Museum och The Big Hole, som före diamantruschen var en kulle men som idag är ett 215 meter djupt hål tömt på all ädelsten. Färden går sedan vidare genom Great Karoos karga landskap och under natten passerar ni De Aar och Beaufort West.

I Rovos Rail Club Lounge kan ni njuta av goda drinkar

Dag 7:
På morgonen får ni möjligheten att kliva av tåget för att gå, eller jogga, de sista 5 km in till den historiska byn Matjiesfontein (om ni vill göra det så ta med er sköna promenadskor). Detta är en per­fekt bevarad viktoriansk järnvägsby, och här finns bland annat ett museum med en samling av historiska bilar och tågvagnar.

Efter frukost fortsätter fär­den för att ankomma Kapstaden på kvällen. Vid stationen väntar en hyrbil på er som ni har till för­fogande under resterande tid av er resa så att ni kan utforska Kapstaden och vindistrik­ten ordentligt. Ni ska under de närmaste 4 nätterna på bo på Kensington Place i Kapstaden.  

Dag 8:
Börja dagen med ett besök på Table Mountain. På top­pen finns det gott om stigar som leder till fantas­tiska utkiks­punk­ter över Kaphalv­ön, Robben Island, Kapstaden och Table Bay. På eftermiddagen kan ni besöka vackra Kirsten­bosch Botanical Gar­dens som täcker ett område på 528 hektar och här finns ca 4 700 av de 20 000 inhemska växtarter som finns i Sydafrika. Här finns även den så kallade The Boomslang som är en gångväg som går högt upp bland trädtopparna och som bjuder på underbar utsikt över den botaniska trädgården och dess omgivningar.

Dag 9:
Om ni vill kan ni idag följa med till kåkstaden Langa. Ni får en guidad vandring genom Langa och fokus ligger på det vardagliga livet i detta område där Xhosa-kulturen dominerar. Under turen kommer ni att lära er mer om en del av Sydafrikas kulturer och samhällen och får också kontakt med de människor som bor här. Turen avslutas med att ni besöker en av lokalbefolkningens hem där ni bjuds på traditionellt snacks. Om ni gör turen på en söndag blir höjdpunkten istället ett besök i en kyrka där ni får uppleva äkta sydafrikansk gospelsång.  

Om ni vill fortsätta dagen i historisk anda kan ni efter vandringen fortsätta med en tur till Robben Island. Denna historiska ö lig­ger strax utanför Kapstaden och det var här som Nelson Mandela satt fängslad i näs­tan två decennier. Ni får en guidad busstur runt ön där ni be­söker de stenbrott där fångarna tvingades arbeta samt en guidad rund­vandring inne i fäng­elset. 

Ta en tur upp till toppen av Signal Hill på kvällen och njut av en fantastiskt vacker solned­gång från utsiktsplatsen där man kan överblicka Kapstadens centrum, Lion’s Head, Table Mountain, ham­nen samt Robben Island. Ta med något gott att dricka och tugga på och njut av dagens sista solstrålar.

Ett annat alternativ är att ni lämnar storstaden för en dag och bege er norrut längs västkusten. Bara några mil norr om Kapstaden ligger Bloubergstrand varifrån de berömda fotona på Table Mountain som reser sig bakom den glittrande Table Bay är tagna. Ytterligare en bit norrut hittar ni sedan Langebaan, en av världens bästa platser för vind­surfning.  Allde­les intill Langebaan ligger West Coast National Park, med Langebaan Lagoon som mittpunkt, med gyllene sandstränder och azurblå vatten och ett oerhört rikt fågelliv. Utanför Langebaan finner ni också en mycket speciell restaurang, Die Strandloper. Mitt på stranden ligger denna infor­mella restaurang, där ni får äta så mycket ni orkar av underbart färska delikatesser från havet. 

Dag 10:
Idag kan ni göra en heldagsutflykt söderut till Cape Point och Godahoppsudden. Följ kusten tills ni når Hout Bay, en pittoreskt liten stad som ligger perfekt i en vindskyddad bukt, omgiven av berg. Från Hout Bay löper Chapman’s Peak Drive, en tio kilometer lång kustväg som slingrar sig runt hela 114 kur­vor och med klippor som störtar direkt ned i havet.  

Chapman’s Peak Drive slutar i Noordhoek och vägen tar er nu till östra sidan av Kaphalvön och Simon’s Town, en charmig liten stad med många gamla, fina hus längs huvudgatan och små, my­siga affärer, restau­ranger och kaféer. Här måste ni passa på att besöka den osannolika koloni på nästan 3 000 sydafri­kanska pingviner som bor vid Boulders Beach. Detta är ett av de få ställen där dessa fascinerande fåglar går att se på så nära håll och ett sätt att komma nära dem är att trotsa det kalla vattnet och ta er ett dopp med dem.

Väl framme vid Cape Point får ni ställa bilen och antingen ta linbanan eller gå upp – 120 steg leder upp till det gamla fyrtornet, 249 meter över havet. Härifrån kan ni se Godahoppsudden i väster, som ni kan ta er till via en vand­ringsled som tar ca en timme enkel väg eller med bilen. Vid Cape Point hittar ni också Two Oceans Restaurant som är välkänd för den fantastiska utsikten över havet och för de underbara fisk- och skaldjursrätter som ser­veras där.

Vinprovning, vindistrikten, Sydafrika
Så många viner – så lite tid!

Dag 11:
Resan går vidare och ni tar er till Franschhoek i de vackra vin­distrikten där ni bor på härliga Le Quartier Français Hotel 5 out of 5 stars i 3 nätter. Franschhoek ligger i en av världens vackraste vindalar. Stad­en grundades 1688 av hugenotterna som på grund av religiös för­följelse fick fly från Frankrike och det fran­ska arvet märks tydligt genom de många kaféer, franska res­tau­ranger, bistros, boutiquer och gallerier som kantar huvudgatan. Staden är också Syd­afrikas ”mat- och vin­huvudstad” – många av landets bästa restauranger finns här! Här finns många vingårdar att besöka, såsom Vrede en Lust, Grande Provence, Môreson, Graham Beck och Boschendal för att bara nämna några. Eftersom det inte är så långt att åka från Kapstaden så kan ni ju stanna till vid ett par redan i dag.

Dag 12–13:
I området runt Stellenbosch finns Sydafrikas äldsta vinrutt och här fin­ns hundratals vinodlingar repre­sen­terade. Besök till exempel Guardian Peak som är en av våra absoluta favoriter, Neethlingshof, Rust en Vrede, Thelema Mountain Vineyards och Tokara men det finns så klart många, många fler. Staden Stellenbosch är Sydafrikas näst äldsta stad och är en underbar historisk universitetsstad med några av landets bäst bevarade byggnader i viktoriansk och Cape Dutch-stil. Ta en prome­nad längs gatorna som kantas av ekar, och avnjut en lunch på någon av de många ut­sökta restau­ranger och kaféer som finns i sta­den. Om ni vill blicka bakåt i tiden, kan ni besöka Stellenbosch Village Museum som består av fyra hus, med vackra trädgårdar, av historiskt intresse. 

En bit längre norrut ligger Paarl vars område är känt för sina utsökta röda viner i världs­klass. ”Paarl Wine Route” kallas därför också ”Red Route”. En mycket välkänd vinkäl­lare är KWV som erbjuder provningar av mäng­der av viner och också goda likörer. Här finns också Fairview som förutom vin också produce­rar ost, Veen­wouden och Nederburg.

Vingård, Stellenbosch, Sydafrika
Vingårdarna bjuder även på vackra hus

Dag 14:
Er sista dag i Sydafrika har tyvärr kommit, men bero­ende på när ert flyg avgår kan ni fortfarande ha tid på er att utforska vindistrikten. När det sedan är dags kör ni till flygplatsen i Kapstaden, där ni läm­nar till­baka er hyrbil och flyger hem till Sverige igen. Vi är säkra på att ni lämnar Sydafrika med massor av underbara minnen och med en sådan här början på ert liv tillsammans kan inget gåt fel!

Prisspecifikation

Pris (baserat på 2 personer):
2019: Från ca 43 800 SEK per person

I priset ingår:
– 1 hyrbil grupp B (VW Polo Hatch eller liknande) 14 dagar med obegränsad körsträcka, 1 extra förare & full försäkring
– 3 nätter på Sediba Game Lodge 5 out of 5 stars, Welgevonden Game Reserve, Luxury Suite, inkl. helpension
– 1 natt på Castello di Monte 5 out of 5 stars, Pretoria, Classic Room, inkl. frukost
– 4 nätter på Kensington Place, Kapstaden, Superior Room, inkl. frukost
– 3 nätter på Le Quartier Français Hotel 5 out of 5 stars, Franschhoek, Auberge Room, inkl. frukost
– Biljett Pretoria – Kapstaden med Rovos Rail, Pullman Suite, inkl. helpension, dryck ombord på tåget och utflykter
– 6 safariturer i Welgevonden Game Reserve
– Transfer:   
Johannesburg – Welgevonden West Gate, t&r
Welgevonden Gate – Sediba Game Lodge, t&r
Welgevonden Gate – Castello di Monte
Castello di Monte – Capital Park Station
– Informationspaket
– Resepaket med vägbeskrivningar samt vouchers

I priset ingår inte:
– Flygbiljetter – kontakta oss för offert
– Ovan ej specificerade guidade turer, aktiviteter & måltider
– Parkavgifter
– Avbeställningsskydd – 5 % av resans pris
– Reseförsäkring – kontakta oss för pris
– Eventuella extrakostnader för hyrbil

Ladda hem resan och läs den hemma i lugn och ro. Vill ni göra ändringar i den så säger ni bara till, det är så klart inga som helst problem!

Ladda hem resan

Viktigt

I det förslag ni nu har fått har vi rekommenderat boenden och aktiviteter. Det är nu jätteviktigt att ni till­godo­gör er den information som finns i förslaget och på respektive hemsida – det är ert ansvar att veta vad som föreslås med avseende på läge, rumstyp etc. och godkänna detta. Om ni har specifika önskemål, såsom centralt läge eller havsut­sikt, måste ni framföra dessa till oss så att vi kan hitta passande alternativ. Om någon av er har någon form av funkt­ionsnedsättning måste även detta meddelas så att lämpliga boenden och aktiviteter kan väljas.

Högsäsong
Om ni ska åka under högsäsongen så måste ni boka er resa i mycket god tid då många boen­den blir fullbokade lång tid i förväg. Vi rekommenderar också att ni förbokar restauranger framförallt för jul- och nyårshelgerna i Sydafrika, men gärna även under mellandagarna för att vara på den säkra sidan. Då restau­ranger i många fall kräver en deposit­ion alternativt kortdetaljer för att säkra bokningen är detta tyvärr inget som vi kan hjälpa er med då vi inte vill ha ansvar för era kortdetaljer.

Pass & visum
Då visumregler kan ändras med kort varsel rekommenderar vi att ni kontaktar Sydafrikas ambassad för att få uppda­terade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser, samt kostnader för even­tuellt visum. Destination Afrika tar inte ansvar för problem som uppstår på grund av ändrade regler.

Vaccinationer
Hör med er närmaste vårdcentral eller vaccinationsklinik för att få veta vilka vaccinationer ni behöver in­för er resa. Ska ni resa till de norra och nordöstra delarna av landet kan ni också behöva malariaprofylax. Om ni tidigare har besökt områden där det finns gula febern måste ni ha ett internationellt hälsointyg där det verifieras att ni har vacci­nerats mot gula febern.

Försäkring & avbeställningsskydd
Glöm inte att se över era reseförsäkringar och att ta med försäkringsbevis på resan. Destination Afrika kan inte hållas ansvarig för eventuella kostnader som uppstår i samband med avbokning och vi råder er därför att teckna avbeställ­ningsskydd för att skydda sig mot dessa kostnader. Vi hjälper er gärna med detta.

Internationellt körkort
Motormännen säger ”internationellt körkort krävs eller rekommenderas starkt” och vi rekommenderar också att ni skaffar ett internationellt körkort inför er resa till södra Afrika. Skulle ni råka ut för stöld eller en trafikolycka kan det bli stora problem utan ett internationellt körkort. Det kostar ca 400 kronor och det besparar er en massa tråkigheter om olyckan skulle vara framme. Ansökningsblankett finns på: www.motormannen.se/resa-med-bil/internationellt-koerkort

Är ni intresserade av resan Safari, Rovos Rail & Western Cape? Skicka in nedanstående formulär så återkommer vi. Ni kan så klart bara skicka ett mejl om ni så föredrar!

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Du omfattas av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Destination Afrika kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Destination Afrika har också ett skydd för att återbetala dina betalningar och säkerställa hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00