Allmänt om safariresor

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

I Sydafrika finns gott om nationalparker, varav Krugerparken så klart är den mest kända, men även Addo Elephant Park och Hluhluwe Imfolozi Park har ett mycket gott rykte. 

Nationalparkerna i Sydafrika ligger i landets alla hörn och i alla olika typer av natur – vid havet, i bergsområden, i bushen och i öknen. Det finns allt från mycket små parker till parker som är stora som mindre länder, såsom Krugerparken med sina 2 miljoner hektar.

I de flesta parker finns ett antal läger, som mestadels erbjuder boende med relativt enkel standard (med undantag för de privatägda lodger som också finns i parken). I de större lägren finns också restaurang, affär samt möjlighet att fylla på bensin.

Att bo i ett av de privata reservaten kostar förvisso mer än att bo inne i en nationalpark såsom Krugerparken, men det är värt vartenda öre. Alla safariturer, vandringar, måltider och ibland till och med all dryck ingår i priset. Naturupplevelsen blir mycket större och risken att ni får åka därifrån utan att ha fått se de djur ni ville se är betydligt mindre då ni hela tiden får hjälp av en mycket kunnig guide.

En vanlig dag börjar med att ni väcks före gryningen varpå det bjuds på en lätt frukost och kort därefter är det dags för en morgonsafari. Här kan ni till och med få möjligheten att kliva ned från fordonet för att undersöka spår och växter eller för att komma riktigt nära djuren. 

Buffel i lera, Sydafrika
En buffel som svalkar sig med ett härligt lerbad

Efter en uppiggande jakt efter spår för att se vad djuren haft för sig under natten, stannar man till någonstans ute i bushen för en kopp kaffe eller te och en bensträckare. På vintern erbjuds också varmvattensflaskor och filtar för att hålla värmen under safarin.

Tillbaka i lodgen blir det en överdådig frukost och därefter erbjuds ni, på vissa lodger, att följa med på en vandring i bushen tillsammans med en beväpnad ranger. Dessa turer ger en bättre chans att se några av de mindre djuren och tillfälle att lära mer om floran och faunan i regionen. Erfarna spårare kommer att visa olika spår i mer detalj, berätta om hur olika medicinalväxter används och trollbinda med en hel del traditionell folklore.

Det erbjuds ofta en mängd aktiviteter att sysselsätta sig med under dagen, eller så kan ni passa på att bara njuta av bushen eller kanske ta en siesta i värmen. Det serveras oftast lunch mitt på dagen och på eftermiddagen bjuds det på kaffe eller te med diverse olika tilltugg. Därefter är det dags för en kvällssafari då man stannar i solnedgången och avnjuter en drink och efter solens nedgång fortsätter safarin i skenet av en spotlight på jakt efter att få se de nattaktiva djuren. 

Vid återkomsten till lodgen bjuds det på middag, antingen lodgen eller i boman – en inhägnad med en stor lägereld som lyser upp den afrikanska natten. Kvällen spenderas med fördel runt lägerelden eller i salongen med god drink medan du pratar igenom dagens upplevelser med de andra gästerna.