Cape Point, Sydafrika

Western Cape Explorer

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Karta för resan Western Cape Explorer

14 dagar/13 nätter

En resa där ni får gott om tid att i lugnt tempo utforska Western Cape och allt vad denna vackra provins har att erbjuda. Ert äventyr börjar med nästan en vecka i Kapstaden, the Mother City, innan ni tar er norrut längs den magiska västkusten till Langebaan. Ni fortsätter till Franschhoek i vindistrikten som erbjuder vykortsliknande natur, underbar mat och så klart världsberömda viner. Ni avslutar er resa i den mysiga kuststaden Hermanus.

Dag 1:
När ni landar i Kapstaden hämtar ni ut er hyrbil och tar er till ert boende, det mycket omtyckta Cape Riviera Guest House 4 out of 4 stars. Ta en lugn och härlig kväll och njut av god mat och dryck i The Mother City.

St James Beach, Kapstaden, Sydafrika
Färgglada omklädesrum på St James Beach i Kapstaden

Dag 2-4:
Färden upp till toppen av Table Mountain tar cirka tio minuter med linbanan, som roterar och erbjuder 360 graders utsikt över Kapstaden. På top­pen finns det gott om stigar som leder till fantas­tiska utkiks­punkter över Kap­halvön, Robben Island, Kapstaden och Table Bay. 

Berömda Victoria & Alfred Waterfront har något för alla – gott om affärer, mark­nader och kaféer. Barn uppskattar nog ett besök till Two Oceans Aqua­rium och komma nära havens invånare. Kirstenbosch Botanical Gardens är en perfekt plats för en lat eftermiddag i solen och kanske en picknick.

De första malajerna som anlände till Kapstaden under 1600-talet var slavar och politiska flyktingar och då slaveriet upphörde gjorde de om­rådet Bo-Kaap till sin hemstad. De moskéer och hus i georgisk stil med holländska influenser som de byggde ger området en alldeles unik charm. I en av Kapstadens äldsta byggnader finns idag Bo-Kaap Museum som är möblerat som ett mus­limskt hus i 1800-talsstil och dokumenterar malajernas kultur och historia.

Även från toppen av Signal Hill är utsikten fantas­tisk. Här finns en vacker ut­sikts­plats där man kan över­blicka Kap­stadens centrum, Lion’s Head, Table Mountain, hamnen och Robben Island. Alldeles nedanför utsikts­platsen avfyras ett kanon­skott varje dag klockan 12.00 från den så kallade Noon Gun, detta är en gammal tradition i Kapstaden med anor från början av 1900-talet.

En heldagsresa söderut tar er till Cape Point och Godahoppsudden. Följ kusten tills ni når Hout Bay, varifrån ni tar Chapman’s Peak Drive, en tio kilometer lång kustväg som slingrar sig runt hela 114 kur­vor och med klippor som störtar direkt ned i havet, vidare söderut.

Diaz Beach, Cape Point, Kaphalvön, Sydafrika
Diaz Beach vid vackra Cape Point på Kaphalvön

Väl framme vid Cape Point får ni ställa bilen och antingen ta linbanan eller gå upp – 120 steg leder upp till det gamla fyrtornet, 249 meter över havet. Härifrån kan ni se Godahoppsudden i väster, som ni antingen kan ta er till via en vandringsled som tar ca en timme enkel väg eller med bilen. Här hittar ni också Two Oceans Restaurant som är välkänd för den fantastiska utsikten över havet och för de underbara fisk- och skaldjursrätter som serveras där. 

Det finns så klart flertalet guidade turer om ni skulle föredra det.

Dag 5:
Idag lämnar ni storstaden bakom er och beger er en bit norrut längs den mäktiga västkusten. Här finns kilo­meterlånga stränder, ensliga grusvägar med låg horisont med vid­sträckt himmel och avlägsna bergs­kedjor vid vilka frodiga vinodlingar breder ut sig som ett lapp­täcke.

 Ni tar er till Langebaan, en av världens bästa platser för vindsurfing och hit kom­mer många sol­dyrkare, vattensports­­entusias­ter, sportfiskare och vandrare. Ni bor i 3 nätter på The Farmhouse Hotel.

Dag 6-7:
Langebaan är en plats där ni får njuta av lugn och ro. Utforska lagunen, ta promenader på de vackra sand­stränderna och prova på fisk och skaldjur i alla dess varianter! Utanför Langebaan finner ni också en mycket speciell restaurang, Die Strandloper. Mitt på stranden ligger denna informella restaurang, där ni får äta så mycket ni orkar av underbart färska delikatesser från havet.  Alldeles intill Langebaan ligger West Coast National Park, med lagunen som mittpunkt, och som är mest känt för sina ändlösa gyllene sandstränder och azurblå vatten och ett oerhört rikt fågelliv.

Restaurangen Die Strandloper, Langebaan, Sydafrika
Die Strandloper ligger på stranden i Langebaan

Dag 8: 
Ni lämnar västkusten och kör till de underbara vindistrikten. På vägen söderut kan ni då besöka den lilla staden Darling, som har en alldeles egen vinrutt med ett antal vingårdar som producerar vin av mycket hög kvalitet. Ni tar er till Franschhoek där ni bor 3 nätter på Maison Chablis Guest House 4 out of 4 stars som ligger centralt i den mysiga staden.

Dag 9-10:
Franschhoek grundades 1688 av huge­notterna som på grund av religiös för­följelse fick fly från Frankrike och det fran­ska arvet märks tydligt genom de många kaféer, res­tau­ranger, bistros, bouti­quer och gallerier som kantar huvud­gatan. Här finns många vingårdar att besöka och staden är också Sydafrikas ”mat- och vin­huvudstad”, då många av landets bästa restauranger finns här!

Grannstaden Stellenbosch är Sydafrikas näst äldsta stad och är en underbar historisk universitetsstad med några av landets bäst bevarade byggnader i viktoriansk och Cape Dutch-stil. Här finns Sydafrikas äldsta vinrutt och här fin­ns hundratals vin­odlingar repre­senterade. Ett stycke norrut har ni Paarl, som är känt för sina utsökta röda viner i världsklass och ”Paarl Wine Route” kallas därför också ”Red Route”. 

Dag 11:
Idag lämnar ni vindistrikten och kör söderut tills ni når kusten och den lilla mysiga staden Hermanus som är världskänt för att vara en av världens bästa platser för valskådning från land. Era sista nätter i Sydafrika bor ni på mysiga On the Cliff Guest House 4 out of 4 stars.

Promenadled, Hermanus, Sydafrika
Promenadled bland klipporna i Hermanus

Dag 12–13:
I Hermanus finns massor av små, mysiga kaféer och restauranger och många erbjuder en fantastisk utsikt. Om ni reser mellan juni och november kommer ni helt säkert att få se många av de valar som då finns i området. Ta en promenad längs klip­porna och spana ut över havet. Om ni vill kan ni självklart boka in en guidad tur ut på havet för att få komma riktigt nära dessa underbara djur. 

Ni kan också ta utflykt till Afrikas sydligaste punkt Cape Agulhas, där de två stora världshaven Atlanten och Indiska Oceanen möts.

Dag 14:
Er sista dag i Sydafrika har tyvärr kommit när det är dags tar ni er till flygplatsen, där ni lämnar tillbaka er hyrbil och tar ett flyg tillbaka hem till Sverige igen. Vi hoppas att ni har haft en underbar resa och att ni har fått se och uppleva massor av detta underbara hörn av vackra Sydafrika!

Prisspecifikation

Pris (baserat på 2 personer):
2019: Från ca 10 200 SEK per person

I priset ingår:
– 1 hyrbil grupp B (VW Polo Hatch eller liknande) 14 dagar med obegränsad körsträcka, en extra förare & full försäkring
– 4 nätter på Cape Riviera Guest House 4 out of 4 stars, Kapstaden, Standard Room, inkl. frukost
– 3 nätter på The Farmhouse Hotel, Langebaan, Classic Room, inkl. frukost
– 3 nätter på Maison Chablis Guest House 4 out of 4 stars,  Franschhoek, Standard Room, inkl. frukost
– 3 nätter på On the Cliff Guest House 4 out of 4 stars, Hermanus, Ground Floor Seafacing Room, inkl. frukost
– Informationspaket
– Resepaket med vägbeskrivningar samt vouchers

I priset ingår inte:
– Flygbiljetter – kontakta oss för offert
– Ovan ej specificerade guidade turer, aktiviteter & måltider
– Avbeställningsskydd – 5 % av resans pris
– Reseförsäkring – kontakta oss för pris
– Eventuella extrakostnader för hyrbil

Ladda hem resan och läs den hemma i lugn och ro. Vill ni göra ändringar i den så säger ni bara till, det är så klart inga som helst problem!

Ladda hem resan

Viktigt

I det förslag ni nu har fått har vi rekommenderat boenden och aktiviteter. Det är nu jätteviktigt att ni till­godo­gör er den information som finns i förslaget och på respektive hemsida – det är ert ansvar att veta vad som föreslås med avseende på läge, rumstyp etc. och godkänna detta. Om ni har specifika önskemål, såsom centralt läge eller havsutsikt, måste ni framföra dessa till oss så att vi kan hitta passande alternativ. Om någon av er har någon form av funktionsnedsättning måste även detta meddelas så att lämpliga boenden och aktiviteter kan väljas.

Högsäsong
Om ni ska åka under högsäsongen så måste ni boka er resa i mycket god tid då många boen­den blir fullbokade lång tid i förväg. Vi rekommenderar också att ni förbokar restauranger framförallt för jul- och nyårshelgerna i Sydafrika, men gärna även under mellandagarna för att vara på den säkra sidan. Då restau­ranger i många fall kräver en deposit­ion alternativt kortdetaljer för att säkra bokningen är detta tyvärr inget som vi kan hjälpa er med då vi inte vill ha ansvar för era kortdetaljer.

Pass & visum
Då visumregler kan ändras med kort varsel rekommenderar vi att ni kontaktar Sydafrikas ambassad för att få uppdaterade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser, samt kostnader för even­tuellt visum. Destination Afrika tar inte ansvar för problem som uppstår på grund av ändrade regler.

Vaccinationer
Hör med er närmaste vårdcentral eller vaccinationsklinik för att få veta vilka vaccinationer ni behöver in­för er resa. Ska ni resa till de norra och nordöstra delarna av landet kan ni också behöva malariaprofylax. Om ni tidigare har besökt områden där det finns gula febern måste ni ha ett internationellt hälsointyg där det verifieras att ni har vaccinerats mot gula febern.

Försäkring & avbeställningsskydd
Glöm inte att se över era reseförsäkringar och att ta med försäkringsbevis på resan. Destination Afrika kan inte hållas ansvarig för eventuella kostnader som uppstår i samband med avbokning och vi råder er därför att teckna avbeställningsskydd för att skydda sig mot dessa kostnader. Vi hjälper er gärna med detta.

Internationellt körkort
Motormännen säger ”internationellt körkort krävs eller rekommenderas starkt” och vi rekommenderar också att ni skaffar ett internationellt körkort inför er resa till södra Afrika. Skulle ni råka ut för stöld eller en trafikolycka kan det bli stora problem utan ett internationellt körkort. Det kostar ca 400 kronor och det besparar er en massa tråkigheter om olyckan skulle vara framme. Ansökningsblankett finns på: www.motormannen.se/resa-med-bil/internationellt-koerkort

Är ni intresserade av resan Western Cape Explorer? Skicka in nedanstående formulär så återkommer vi. Ni kan så klart bara skicka ett mejl om ni så föredrar!

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302. Du omfattas av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Destination Afrika kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt. Destination Afrika har också ett skydd för att återbetala dina betalningar och säkerställa hemtransport om det eller de hamnar på obestånd. Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302.