Zimbabwe

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Zimbabwe
Zimbabwe gränsar till Sydafrika, Botswana, Zambia och Moçambique

Zimbabwe är ett kustlöst land i södra Afrika som gränsar till Botswana i sydväst, Moçambique i öst, Sydafrika i söder och Zambia i norr. Officiellt heter landet Republiken Zimbabwe och kallades tidigare Sydrhodesia.

Zimbabwe var tidigare en brittisk koloni och landet blev en internationellt erkänd självständig stat 1980. Zimbabwe var tidigare ett av Afrikas rikaste länder men efter många år av ekonomisk nedgång, politisk oro och dåliga skördar har mer än tre miljoner människor lämnat landet. Situationen har förbättrats, även om politiska spänningar finns kvar.

Turister har aldrig varit ett mål för politiskt relaterade våldsamheter och den främsta säkerhetsrisken för turister i Zimbabwe är bristen på bra sjukvård. Allvarligare skador eller sjukdomsfall kräver evakuering till Sydafrika.

Den grundläggande infrastrukturen har förbättrats sedan 2008 men är fortfarande undermålig. Tillgången på elektricitet, vatten och fungerande kommunikationer, såsom telefon och Internet, är väldigt ojämn. Vägarna är förvisso bättre än på många andra håll i Afrika, men försämras hela tiden.

Matobo National Park, Zimbabwe
Matobo National Park

Landskapet i Zimbabwe är mycket varierat. Den större delen av landet ligger på en platå som sträcker sig från sydväst till nordväst på höjder mellan 1 200 och 1 600 meter. Landets östra delar består av bergsområden med Mount Nyangani som den högsta punkten på 2 592 meter.

Stora delar av Zimbabwe täcktes förr av skogar med ett väldigt rikt djurliv. Tyvärr har fattigdom, befolkningstillväxt och brist på bränsle lett till omfattande avskogning, som tillsammans med tjuvjakt, har drastiskt minskat djurlivet. Idag består Zimbabwe mestadels av savann, men de fuktiga och bergiga östra delarna av landet täcks av tropiska vintergröna och skogar.

Zimbabwe har flera nationalparker i den södra delen av landet, och på gränsen till Zambia i den nordvästra delen av Zimbabwe ligger de berömda Victoriafallen, som varje år drar till sig tusentals besökare. Victoriafallen är ett av världens största och mest spektakulära vattenfall och det är verkligen en fantastisk syn att se Zambezifloden störta ned i en nära två kilometer bred kanjon.

Under regnperioden pumpas runt 550 miljoner liter vatten ut i minuten i ett fritt fall på över 100 meter, vilket bildar vattenånga som kan ses i en radie av närmare 30 kilometer.

Victoriafallen, Zimbabwe
Victoriafallen

Klimatet i Zimbabwe är subtropiskt och temperaturen varierar stort med höjden. Zimbabwe har generellt lite nederbörd och många områden är för torra för jordbruk.

I Zimbabwe kan året delas in i tre årstider: den kalla årstiden, som varar från maj till augusti, med juli som den kallaste månaden, den varma, torra perioden från september till november, och regnperioden som normalt sträcker sig från december till mars.

Eftersom stora delar av Zimbabwe ligger på 1000 meter över havet och högre, sjunker temperaturen ganska ofta under noll på natten under den kalla årstiden.

De bästa månaderna att besöka Zimbabwe är april till maj och augusti till september.

Zimbabwes flagga
Zimbabwes flagga

Enligt gällande regler kan ni mot en avgift erhålla visum vid gränsen, till exempel på flygplatsen i Harare, men det kan med fördel ordnas på förhand via Zimbabwes ambassad.

Kontakta den zimbabwiska ambassaden för att få uppdaterade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser, samt kostnader för visum.

De flesta tropiska sjukdomar förekommer i Zimbabwe och man ska alltid ha ett gott vaccinationsskydd, samt malariaprofylax om man ska resa utanför Harare. Kontakta läkare i god tid före resan för närmare information.

Det finns ytterst få möjligheter att använda kreditkort i Zimbabwe så ha alltid kontanter med er. Priser anges oftast i USD vilken numera är gängse valuta i landet.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107