Tanzania & Zanzibar

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Tanzania
Tanzania gränsar till Moçambique, Malawi, Zambia, Kongo, Burundi, Rwanda, Uganda och Kenya

Tanzania ligger i östra Afrika och gränsar till Indiska Oceanen i öster, Zambia, Malawi och Moçambique i söder, Burundi och Kongo-Kinshasa i väster samt Kenya och Uganda i norr. Landets namn är en sammansättning av fastlandet Tanganyika och ögrupp Zanzibar.

Både Tanganyika och Zanzibar var tidigare brittiska kolonier. När kolonierna blev självständiga från Storbritannien, och senare förenades, bytte man namn till Tanzania.

I mitten av 90-talet flyttades regeringssätet och parlamentet från Dar es-Salaam till Dodoma och följaktligen blev Dodoma Tanzanias huvudstad. Dar es-Salaam är dock fortfarande landets största stad och även den administrativa huvudstaden. Dar es-Salaam är också den viktigaste kommersiella staden i Tanzania.

Serengeti, Ngorongoro, Kilimanjaro, Zanzibar är namn som ni säkert har hört många gånger och som många förknippar med det vilda, exotiska och äkta Afrika och dessa fyra destinationer är skäl nog att packa väskorna och resa till underbara Tanzania.

I Tanzania kan ni inom loppet av några timmar gå från att njuta på en idyllisk sandstrand på en paradisö till att utforska mosstäckta ruiner av en Swahili-stad, klättra längs dimhöjda berg och vandra tillsammans med en spjutbärande Massaj-krigare genom karga landskap runt vulkanen Ol Doinyo Lengai.

Om ni söker det goda i livet så ska ni välja att åka till de norra delarna och Zanzibar som är väl utbyggt med fina vägar och många hotell och restauranger. De södra och västra delarna av Tanzania ligger långt utanför turiststråken.

Serengeti, Tanzania

Zanzibar är en ögrupp som består av Unguja (som oftast kallas Zanzibar), Pemba samt ett flertal småöar som ligger i Indiska Oceanen, 30-40 km utanför Tanzanias kust. Zanzibar är verkligen en äkta paradisö med underbart vita sandstränder, vackra kokospalmer, fantastiska korallrev och den historiska Stone Town (en del av huvudstaden Zanzibar Town) och allt är omgivet av härligt turkost vatten.

Till Zanzibar reser ni om ni vill njuta av lugna dagar i tropiskt klimat. Här kan ni utforska dess rika kultur och vackra natur och äta underbar afrikansk mat.

Dykning och snorkling är nästan ett måste i det kristallklara vattnet som erbjuder mängder av exotiska fiskar och koraller.

Ljuvligt turkost hav omger Zanzibar

Tanzania har generellt komfortabelt, tropiskt klimat året runt även om skillnaderna är stora i de olika regionerna. Längs den varmare och mer fuktiga kusten styrs klimatet till stor del av monsunvindarna som för med sig regn under två perioder. Under den så kallade ”masika”, som sträcker sig från mitten av mars till maj, regnar det kraftigt i stort sett varje dag, även om det väldigt sällan regnar hela dagen, och det blir obehagligt klibbigt i luften. Under november, december och ibland även januari kommer ”mvuli” med lättare regn.

I inlandet bestäms klimatet till stor del av altituden. Längs centralplatån är det något svalare och mer kargt, medan det i de bergiga områdena i nordöst och sydväst ibland inte blir mer än 15°C på nätterna under juni och juli och det kan komma regn året om. De svalaste månaderna i hela landet är från juni till oktober och de varmaste är från december till mars.

Oktober och november är väldigt behagliga med färre besökare och landskapet börjar sakta bli grönare då korta regnskurar blir allt mer vanliga. Från slutet av december till februari är det generellt höga temperaturer utan att det blir tryckande.

Under den huvudsakliga regnperioden, mars till maj, kan ni spara mycket på boendekostnaden och samtidigt njuta av det grönskande landskapet som myllrar av liv. Emellertid kan mindre vägar bli oframkomliga och en del hotell, framförallt längs kusten, stänger under en månad eller två.

På Zanzibar är det generellt hett och torrt från januari till mars, med endast lite regn. Under april och maj kommer det betydligt mer nederbörd, men denna avtar i slutet av maj och in i juni. Den bästa perioden att resa till Zanzibar är från juli till oktober då temperaturen ligger runt 25°C och det är torrt med lätta vindar och väldigt lite nederbörd.

Tanzanias flagga
Tanzanias flagga

Nordiska medborgare behöver visum för att resa till Tanzania på semester men detta erhålls vid ankomst i landet.

Under regnperioden mars till maj är malariarisken hög, framförallt längs kusten och i lågt liggande områden.

På vissa platser är det ok att dricka kranvattnet, men generellt är det klokt att helt avstå från att dricka eller borsta tänderna i det.

Det är relativt dyrt i Tanzania och kreditkort godtas inte på särskilt många platser, inte alltid ens på de finare hotellen. Där de accepteras får du ofta betala höga avgifter vilket gör att kontanter är att föredra.

Det är bäst att ta med sig USD och/eller Euros i stora och små valörer samt resecheckar. Det finns bankomater i de större städerna, men då de ofta är ur funktion är det alltid bra att någon form av backup i form av t.ex. resecheckar.

Körförhållandena i Tanzania kan vara mycket oberäkneliga då det räcker med en oväntad regnskur lätt kan göra vägarna oframkomliga. Detta gäller även asfalterade vägar som på vissa platser är riktigt dåligt underhållna.

Det är alltså en utmaning att köra i Tanzania på egen hand och det är en stor fördel om man är van att köra i liknande förhållanden.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107