Panoramabild över Zululand & Maputaland, Sydafrika

Zululand & Maputaland

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Dessa områden ligger i den norra delen av KwaZulu-Natal. Zululand tar vid där North Coast slutar vid den mäktiga floden Tugela River och sträcker sig sedan norrut hela vägen upp till Umfolozi River, strax söder om St Lucia. Norr om denna flod börjar Maputaland som sträcker sig ända upp till Kosi Mouth, vid gränsen mot Moçambique. 

Zululand och Maputaland är ett paradis för fågelskådare och i de båda områdena finns en väletablerad fågelskådarrutt som erbjuder er södra Afrikas största artrikedom vad avser fåglar. Sydafrika har gjort stora investeringar i att träna upp lokala guider och utforma rutter som ni kan köra med egen bil. Det finns ett kontor i Richards Bay där ni kan få all information ni  behöver. 

Som namnet antyder var Zululand hem för de stolta Zulukrigarna. Här kan ni lära er mer om Zulufolkets kulturella historia och få chansen att uppleva dess traditionella seder och bruk.

 Shakaland Cultural Village byggdes ursprungligen upp för att användas i filmen Shaka Zulu. Här får ni en inblick i Zulukungen Shakas spännande dagar – se hur de skickliga krigarna hanterar sina spjut, dela de traditionella helarnas fascinerande hemligheter och bevittna traditionella seder och bruk såsom dans, spjuttillverkning och öldrickningsceremonier. Shakaland är en äkta kopia av Kung Shakas mäktiga by där ni får uppleva en dag i den legendariska kungens liv.

Kosi Bay, Maputaland, Sydafrika
Kosi Bay, Maputaland

Zululand har en mycket turbulent historia och ur denna skapades den mäktiga Zulunationen. Zulufolket har gått igenom många blodiga strider, både mot boerna och britterna, och det finns många historiska slagfält i Zululand som är värda ett besök.

I Sydafrikas nordöstra hörn sträcker Maputaland ut sig, ett ganska platt, kanske något böljande, landskap som endast bryts av höga dyner som går längs Indiska Oceanen hela vägen till Moçambique i norr. Kustlig buskskog, inhemska rafiapalmer, sällsynt sandskog såväl som våtmarker och sjöar tävlar alla om utrymmet i det natursköna Maputaland.

Stora delar av Maputaland är endast tillgängligt till fots, med häst eller med fyrhjulsdrivna fordon och är därför skyddad från massturism och andra stora intrång från människor. I den norra delen finns det ingen konventionell el- eller vattenförsörjning. Här får ni således uppleva det äkta Afrika med dess kultur som är helt opåverkad av den moderna världen. Maputaland kallas även för Elephant Coast på grund av det stora antalet elefanter som finns i området.

Kusten från St Lucia i söder till Moçambique i norr är äggläggningsplats för havs- och havslädersköldpaddor. Under perioden november till mars kravlar sig dessa jättelika djur upp på stränderna mitt i natten för att lägga sina ägg.

Sandlwana Hill, Battlefields, Sydafrika
Sandlwana Hill, Battlefields

Under hela 1800-talet var Sydafrika en mycket turbulent plats. Strider utkämpades över hela landet, men en plats mer än någon annan drabbades av konfrontationer och det var de böljande gräsmarkerna i norra Kwazulu-Natal. Öster om Drakensbergen och norr om Pietermaritzburg var scenen för en serie av bittra och blodiga uppgörelser som bokstavligt talat gjorde historia. Det är dessa områden som numera kallas Battlefields.

I östra delen av landet försökte Zulufolket, ledda av skräckinjagande krigare såsom Cetshwayo, Dingane och Shaka utöka sin nation genom att införliva andra stammar i sin egen och därmed skapa en oövervinnerlig Zulunation. Många, mer fredliga stammar, flydde därför upp i bergen.

Till denna tillsynes övergivna vildmark anlände Voortrekkers (boerna) med sina oxar och vagnar i flykt från Kapkolonin och de hatade britterna. Och så var det så klart britterna som svepte in med sina rödklädda soldater för att försöka lägga beslag på fler kronkolonier.

Det som idag verkar vara föga mer än vindpinade slätter fyllda med resterna av stenfort och kyrkogårdar var en gång vittne till otaliga våldsamma strider. Idag utgör denna vackra region hjärtat av den så kallade ”Battlefields Route” som man antingen kan göra som en del av en guidad tur eller på egen hand. Med kartor och broschyrer i högsta hugg kan ni spåra de strider där bland annat Mahatma Gandhi, Churchill, Shaka och general Louis Botha var inblandade och som alla spelat strategiska roller i dessa intensiva sammandrabbningar.

En plats av intresse som inte bör missas om ni reser till Battlefields är Ncome River och monumentet och museet över Slaget vid Blood River där en armé på 10 000-15 000 Zulukrigare drabbade samman med 470 boer i december 1838. Slaget slutade med att 3 000 Zulukrigare dödades och endast 3 boer skadades.

Besök platsen där det första slaget i anglo-zulukriget utspelades i januari 1879. I Slaget vid Isandlwana besegrade 20 000 zulukrigare den brittiska armén som endast bestod av 1 800 män varav drygt 1 300 fick sätta livet till.

Beach, Cape Vidal, Maputaland, Sydafrika
Cape Vidal

St Lucia är en liten lugn ort belägen mitt i den välkända iSimangaliso Wetland Park, som finns med på UNESCO’s världsarvslista, och i närheten ligger även Hluhluwe Imfolozi Park. Omgiven av fem distinkta ekosystem och en unik biologisk mångfald är St Lucia en perfekt destination för att utforska detta underbara område.

De våtmarker, kärr, mangroveträsk och laguner som gör områdets miljö så speciell lockar många naturälskare. Ingen resa till KwaZulu-Natal är komplett utan ett besök på denna oförglömliga plats.

St Lucia erbjuder mängder av aktiviteter. Kusten utanför St Lucia är världsberömd för djuphavsfiske med rekordfångster av bland annat tonfisk och barracuda. Mission Rock är ett populärt tillhåll för flugfiskare. St Lucia Lake är också ett paradis för flodhästar, krokodiler och en mängd olika vattenfåglar och det erbjuds många varianter av båtturer på sjön.

Cape Vidal ligger i St Lucia Marine Reserve och passar perfekt för en utflykt, här finns underbara stränder där man kan bada, snorkla och fiska. Cape Vidal ger tillgång till St Lucia Lakes östra strand där man kan få se många olika djur, såsom en rad olika antiloparter, flodhästar, krokodiler, bufflar och en mängd olika fågelarter samt Indiska Oceanen med ett otroligt utbud av marina djur.

Fågelskådning är en självklarhet i området då man kan ståta med mer än 400 olika fågelarter. Mellan november och januari har ni chansen att få se havslädersköldpaddor som kommer iland på nätterna för att lägga sina ägg på stränderna norr om Cape Vidal. Mellan mitten av maj till mitten av december kan ni även åka på valsafari för att beskåda dessa majestätiska djur.

När ni befinner er i St Lucia kan ni få safari i Hluhluwe Imfolozi Park, ett reservat på nästan 96 000 hektar och den stora mångfalden kommer garanterat att ge er en safariupplevelse ni sent kommer att glömma.

Sodwana Bay National Park, iSimangaliso Wetland Park, Maputaland, Sydafrika
Sodwana Bay, iSimangaliso Wetland Park

Sodwana Bay ligger i Maputaland Marine Reserve och är den enda dykplatsen längs kusten av iSimangaliso Wetland Park. Området klassas som en av de bästa dykplatserna i världen och kan ståta med runt 95 arter av hårda och mjuka koraller och omkring 1 200 fiskarter.

Sodwana Bays korallrev är bland de sydligaste tropiska korallrev i världen. Kustlinjen är till stor del orörd och naturlig migration av valhajar, sandtigerhajar, valar, rockor, sköldpaddor och delfiner sker fortfarande vid olika tidpunkter under hela året. Revet utanför Sodwana Bay är bara en bråkdel av storleken av Stora Barriärrevet, men tros innehålla mer än 2/3 av mängden fiskarter – 1 200 i Sodwana i motsats till 1 500 i Stora Barriärrevet.

Kosi Bay ligger drygt 20 mil norr om St Lucia i det nordöstra hörnet av KwaZulu-Natal, mycket nära gränsen till Moçambique. Kosi Bay i sig består av en flodmynning, fyra sammanlänkade sjöar som löper från norr till söder bakom en stor sanddyn och lagunen i Siyadla River där den rinner ut i den sydligaste sjön.

De största attraktionerna i Kosi Bay är så klart fiske och snorkling i sjösystemet. Det är dock de angränsande skyddsområdena av kustskogar, gräsmarker och våtmarker som är av störst intresse för fågelskådare.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107