Panoramabild över Wild Coast, Sydafrika

Wild Coast

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Wild Coast ligger i provinsen Eastern Cape och sträcker sig längs kusten från East London i söder och ungefär 50 mil åt norr, och från Drakensbergens höga toppar i väst genom det kuperade inlandet och ner till den klippiga kustlinjen i öst.

Wild Coast är en otämjd kustlinje med ofördärvade gyllene stränder som bara delas upp av flodmynningar, laguner och ett eller annat historiskt skeppsvrak – allt inramat av en lantlig omgivning bestående av skogar, grässlätter och traditionella Xhosa-byar där tiden verkar ha stått stilla. Området är till stora delar oexploaterat och outforskat och de flesta vägar är fortfarande av grus och befolkningen lever som de har gjort i århundrade.

Det är inte bara Wild Coasts marker som är oförstörda, utan även havet utanför dess kust. Dyk här och upptäck den häpnadsväckande skönhet som denna ofördärvade, färggranna och levande undervattensvärld erbjuder.

Även fiske är ett av områdets stora dragplåster och hela kuststräckan är en fiskares dröm. Sportfiskare kan här få riktiga utmaningar, och ett underbart mål mat, bland de över 800 arter som har identifierats längs denna kust.

Om inte vandring, dykning eller fiske lockar er finns här även utmärkta möjligheter för fågelskådning, vindsurfning, båtturer, golf eller att bara lata er i solen eller strosa längs stranden och leta efter snäckor.

Strand vid Morgan's Bay

Kei Mouth och den angränsande byn Morgan’s Bay ligger strax norr om East London och är fortfarande en väl bevarad hemlighet för turister. Här finner ni vidsträckta, rena stränder som kantas av dyner täckta med skog, fynbos och subtropisk vegetation. För ivriga vandrare finns Strandloper Trail, en nästan sex mil lång vandringsled längs kusten som går från Kei Mouth genom den förtrollande naturen ända till East London.

Kei Mouth är särskilt populär hos fiskare eftersom byn erbjuder ypperliga fiskevatten, både vid kusten och vid mynningen av Great Kei River. Här finns också en18-håls golfbana som erbjuder en fantastisk utsikt över havet.

I närheten av Kei River ligger Mazeppa Bay, en pittoresk by i en av de vackraste delarna längs Wild Coast, och är speciellt känd för sina fina fiskemöjligheter. Byn har en väldigt avslappnad atmosfär som förutom fiske även erbjuder en mängd andra saker att se och göra.

Den mest kända stranden är First Beach, som också är bland de bästa längs hela denna kust. Från First Beach kan ni ta en promenad över den 100 meter höga hängbron för att komma till en ö som ligger strax utanför Mazeppa Bay. De andra två stränderna ligger söder om lagunen och är perfekta för långa promenader och för att samla snäckor.

Hole in the Wall, Coffee Bay, Wild Coast, Sydafrika
Hole in the Wall, Coffee Bay

I hjärtat av Wild Coast ligger Coffee Bay vid en orörd bukt som enligt sägen är hemsökt av de sjömän som lidit skeppsbrott utanför byn. I Coffee Bay finns det inte mycket mer än några hyddor, en affär, en campingplats och två hotell, men den lilla byn växer stadigt. Coffee Bay fick sitt namn från ett skepp som strandade här på 1800-talet och som tappade en del av sin last, bestående av kaffebönor, på stranden. Lokalt berättar man att några av dessa bönor slog rot och växte till kaffebuskar, men tyvärr finns inte några av dem kvar idag.

Vid byn finns utmärkta fiskemöjligheter såväl som spektakulära vandringsleder genom kustvegetationen som har ett väldigt rikt fågelliv. Ett måste när du stannar till i Coffee Bay är ett besök till det geologiska undret Hole in the Wall. Vid strandkanten finns en stor fristående klippa som drabbats hårt av vinderosion och på ett underligt sätt har det uppstått ett stort hål mitt i klippan.

Coffee Bay har fördelen att ni kan nå byn på asfalterade vägar och detta är den perfekta platsen för er som söker efter en trevlig semesterort bortom de sedvanliga turiststråken, med aktiviteter såsom simning, fiske, surfning, harpunfiske, dykning, ridning, golf och mycket annat.

Port St Johns är en bit av det äkta Afrika omsluten av subtropisk regnskog, vid Umzimvubu Rivers mynning. Port St Johns är en typisk afrikansk by som även den har blivit en populär semesterort för sina utmärkta fiskevatten vid havet och flodmynningen, men kanske framförallt för att du här hittar vanliga mataffärer, vilket är ovanligt längs Wild Coast.

Port St Johns har tre stränder varav Second Beach, fem kilometer öster om byns centrum, är den absolut bästa, vackert omgiven av evigt grön regnskog och vilda bananträd.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107