Panoramabild över vindistrikten, Sydafrika

Vindistrikten

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Med pittoreska vingårdar, restaurerade bondgårdar i Cape Dutch-stil, utmärkta vinrutter, fynbos och majestätiska bergskedjor som kuliss kan listan göras lång över vad vindistrikten runt om i Kapprovinsen har att erbjuda. Många av städerna och byarna i vindistrikten har historiska byggnader och monument som berättar om områdets rika historia, så att besöka ett vindistrikt i Sydafrika är att få uppleva så otroligt mycket mer än bara vin.

Ni kan besöka vindistrikten över dagen med utgångspunkt i Kapstaden – inom en radie av tio mil finns oändligt mycket att se och besöka. Om ni vill koncentrera er på ett lite mindre område, ta er till charmiga Stellenbosch eller Franschhoek, som ligger i en av världens vackraste vindalar. 

För er som inte vill köra på egen hand finns det utmärkta guidade turer, både som heldags- och halvdagsalternativ, som erbjuder dig transport till och från Kapstaden i luftkonditionerade mindre bussar, flertalet vinprovningar, besök i vinkällare och tid att upptäcka områdena på egen hand och mycket annat.

Sydafrika har en helt egen druvsort, Pinotage, som skapades 1924 då professor Abraham Izak Perold korsade de två druvsorterna Pinot Noir och Cinsault. Den sistnämnda kallades vid den tiden Hermitage i Sydafrika, vilket förklarar namnet Pinotage. Det tog dock många år innan Pinotage fick den uppmärksamhet den förtjänar, det internationella genombrottet kom 1989.

Stellenbosch, Sydafrika
Stellenbosch

Stellenbosch har Sydafrikas äldsta vinrutt och här finns hundratals vinodlingar representerade och därför har den delats in i fem kortare rutter: Greater Simonsberg, Stellenbosch Berg, Helderberg, Stellenbosch Hills och Bottelary Hills.

Staden Stellenbosch är en underbar, historisk universitetsstad med några av Sydafrikas bäst bevarade byggnader i viktoriansk, georgiansk och Cape Dutch-stil och längs gatorna som kantas av ekar finns en mängd utmärkta restauranger, kaféer, butiker och gallerier.

Här kan ni också besöka ”Oom Samie se winkel” (”Farbror Samies affär” på afrikaans), en affär som förflyttar er 200 år bak i tiden. Där kan ni köpa det mesta – sötsaker, alkohol, kläder, te, frukt, kryddor…

Stellenbosch Village Museum består av fyra hus av historiskt intresse. Vart och ett av dessa vackra hem representerar en specifik tids­period i den arkitektoniska utvecklingen i Stellenbosch. Husen, dess interiör och trädgårdar har restau­rerats och möblerats, planterats och dekorerats för att illustrera den speciella stil och smak under de olika tidsepokerna.

Helshoogte Road mellan Stellenbosch och Franschhoek

Franschhoek ligger i en av världens vackraste vindalar. Staden grundades 1688 av hugenotterna som på grund av religiös förföljelse fick fly från Frankrike. De insåg snart likheterna i klimat med vinområdena i sitt hemland och idag, över 300 år senare, produceras allt från vita viner såsom Sauvignon Blanc, Semillon och Chenin Blanc till röda viner som Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot och Pinot Noir.

Det franska arvet märks tydligt genom de många kaféer, restauranger, bistros, boutiquer och gallerier som kantar huvudgatan. Staden är också landets ”mat- och vinhuvudstad” – många av landets hundra bästa restauranger finns här!

Här finns också vinrutt som inom en sträcka av fyra kilometer tar dig till hela nio vinkällare, där ni kan lära er mer om tillverkningen med ”Méthode Cap Classique”, det vill säga mousserande vin där andra jäsningen sker på flaska.

Här finns också The Franschhoek Wine Tram, ett tåg som går mellan olika vingårdar strax utanför Franschhoek. Detta är ett lugnt att stillsamt sätt att uppleva den vackra dalen med dess böljande vinodlingar. Tåget har öppna sidor så att ni till fullo kan njuta av de vackra omgivningarna under turens gång.

Turen med tåg kombineras även med buss som tar er i en slinga med stopp utspridda längs rutten så att ni kan hoppa av på de vingårdar som lockar er. Ni kan sedan välja om ni vill göra vinprovningar, ta en källartur, avnjuta en god lunch eller bara ta en avkopplande promenad genom vingården och när ni sedan är redo, hoppar ni på bussen igen som tar er till nästa stopp.

Biljetter bör bokas via hemsidan i god tid då detta är en mycket populär utflykt.

Vinprovning, Paarl, Sydafrika
Vinprovning, Paarl

Ungefär 50 kilometer nordost om Kapstaden ligger Paarl som, trots att staden är relativt stor, har en lantlig känsla eftersom vinodlingar växer emellan bostadsområden. Staden har fått sitt namn från en massiv granitformation som ser ut att blänka som en pärla när solen skiner på den från en viss vinkel.

Området är känt för sina utsökta röda viner i världsklass, som till exempel Roodeberg, Cabernet Sauvignon, Shiraz och portvin och ”Paarl Wine Route” kallas därför också ”Red Route”. De flesta vingårdar erbjuder vinprovningar och källarturer och några av dem har också fantastiska restauranger.

En unik attraktion nära Paarl är ”Afrikaanse Taalmonument” som symboliserar utvecklingen av afrikaans till ett eget språk.

En mycket välkänd vinkällare är KWV som erbju­der provningar av mängder av viner och också goda likörer. Här finns också Fairview som förutom vin också produ­cerar ost, och Spice Route som ligger granne med Fairview. Här finns kan ni provsmaka biltong (torkat kött som är väldigt typiskt sydafri­kanskt) choklad, besöka ett ölbryggeri, glasblåseri och konstgalleri och äta god mat på flera olika restauranger.

Robertson, Sydafrika
Vacker vindal i Robertson

Strax norr om Paarl ligger Wellington, vars vinrutt är en av de yngsta i Sydafrika trots att vinodling har förekommit i området sedan sent 1600-tal. Officiellt lanserades den i mitten av 1990-talet och här produceras röda och vita viner av toppkvalitet. Vinodlingarna ligger vid Kromme River mitt i dalen och jordmånen här är lika utmärkt som klimatet – torra och heta somrar med nederbörd under vintern.

Här finns Wellington Wine Walk, vandringar på mellan 2 och 4 dagar genom vingårdar, fruktträdgårdar och inhemsk fynbos och med avbrott för vinprovning och det ges också möjlighet att provsmaka ost och oliver. Längs vägen kan ni få övernatta på historiska hugenottfarmer.

I hjärtat av Route 62 – Sydafrikas längsta vinrutt – ligger Robertson i en dal omgiven av majestätiska berg. Med en mycket låg årsnederbörd, tufft klimat – heta, torra dagar och kalla nätter – och kalkrik jord har vinerna som produceras i detta område unika smaker och är av absolut världsklass.

Dalen är känd som ”Vinrankornas och rosornas dal” och var från början mest känd för sina dessertviner men mer nyligen också bland annat Chardonnay och Sauvignon Blanc. I början av 1990-talet påbörjades ett rödvinsprojekt som nu har lyft fram områdets Shiraz och Cabernet Sauvignon till vinälskare både lokalt och internationellt.

Vinodlingar i Riebeek West, Swartland

Nordväst om Wellington ligger området Swartland, vars vinrutt sträcker sig från Darling i väst till Porterville i öst och inkluderar Malmesbury, Riebeek Valley och Piketberg. Från början var området känt för sina röda starkviner, men det har nyligen producerats några förstaklassiga vitviner och det produceras fortfarande utmärkta portvin.

Öster om Swartland ligger Tulbagh i en dal omgiven av berg på tre sidor – i väst ligger Obiqua Mountains, i norr finns Winterhoek Mountains och i öst ses bergskedjan Witzenberg Mountain. Svala, sydostliga vindar blåser in längs södra sidan av denna vackra dal under sommaren och skapar perfekta förhållanden för vinodling.

Denna avskilda dal är en av de vackraste i Kapprovinsen och dess verkliga potential har nyligen upptäckts, mycket på grund av de många nationella och internationella priser som tilldelats områdets viner. Några av Sydafrikas mest kända vingårdar finns här.

När ni besöker Tulbagh gör ni med fördel en avstickare till Ceres, som ligger instoppad i en dal som bara är tillgänglig via bergspass som får er att tappa andan. På bergsplatåerna ligger de farmer som producerar frukter – bland annat persikor, nektariner, äpplen, aprikoser, päron och körsbär – som sedan blir till exempel juice. Ni är välkomna att besöka dessa fruktträdgårdar och se hur produktionen går till.

Provsmakning av brandy, Sydafrika
Provsmakning av brandy

Det produceras mer än bara vin i dessa områden. Från Stellenbosch, genom Paarl och Franschhoek till Worcester sträcker sig The Brandy Route, som öppnades 1997 och är den enda i sitt slag i världen. 

Här kan ni bland annat besöka Van Ryn Brandy Cellar. Här kan ni se stora mogningskällare, få lära er allt om destillationsprocessen och besöka kooperativet där mogningstunnor fortfarande tillverkas för hand av fransk ek. Ni får också chansen att provsmaka brandy och köpa det ni önskar.

På Oude Molen Brandy Museum i Stellenbosch finns många gamla föremål som använts i framställningsprocessen av brandy och dessutom har de en spännande audiovisuell presentation.

Backsberg Estate, mellan Stellenbosch och Paarl, destillerar fortfarande sin brandy i en brännapparat som importerats från Cognac i Frankrike, och här kan ni också provsmaka och inhandla din brandy.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107