Panoramabild, Langebaan Lagoon, Västkusten, Sydafrika

Västkusten

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

På den sydafrikanska västkusten finns kilometerlånga, ofta vindpinade stränder med härdade busksnår, en låg horisont med vidsträckt himmel och avlägsna bergskedjor där frodiga vinodlingar breder ut sig.

Västkusten är en region med starka kontraster och stor skönhet. Här erbjuds ni en hel del varierande resmål och upplevelser – den vackra, ibland ödsliga, kustregionen med sina magnifika laguner och små fiskebyar; åkrarna och vingårdarna i Swartland; citrus-, Rooibos- och vinodlingarna i Olifantsrivier Valley; Cederbergs magnifika prakt och Namaqualands karga skönhet.

Den största anledningen till att många reser sig hit är för att se den fantastiska utställning som visas varje år när vårens första regn faller och förvandlar detta torra och ganska karga landskap till ett fyrverkeri av klara färger när marken täcks av blommor av tusentals arter.

Det är omöjligt att säga när denna årliga blomkavalkad kommer att inträffa, men det säkraste kortet är nog augusti – september. Nyckeln är så klart regnet, men temperaturen är också viktig och blommorna öppnar sig inte förrän frampå förmiddagen och knappt överhuvudtaget på molniga dagar. 

Västkusten är också ett område som har ett otroligt rikt arv. Längs hela västkusten finns spår av de olika kulturer som levt här, såsom urinvånarna Khoi-folket, vars väl detaljerade klippmålningar, alla mellan 300 och 6000 år gamla, fortfarande finns kvar i området eller de europeiska missionärer som här etablerade hela sju missionärsstationer.

Här finns också vackra restaurerade byggnader, museum och platser där britterna och boerna drabbade samman under anglo-boerkriget.

Langebaan Lagoon, västkusten, Sydafrika
Tillbringa en dag vid vackra Langebaan Lagoon

Inte långt norr om Kapstaden ligger Bloubergstrand, varifrån de berömda fotona på Table Mountain som reser sig bakom den glittrande Table Bay är tagna. Bloubergstrand har en lång fin strand, men vattnet i Atlanten är kallt, vilket inte hindrar surfare och kitesurfare att njuta av de fina vågorna.

Ytterligare en bit norrut ligger Langebaan, vars största dragplåster är de vita stränderna och Langebaan Lagoon. Lagunen ligger i West Coast National Park och här finns ofördärvade, ändlösa gyllene stränder, azurblått vatten, tusentals sjöfåglar och vadare som till exempel flamingo och pelikan och under våren så klart blommor i alla tänkbara färger. Längs norrut vid lagunen ligger Langebaan, som är väldigt populär bland soldyrkare, vattensportsentusiaster, sportfiskare och fotvandrare.

Strax utanför Langebaan ligger restaurangen Die Strandloper. Här äter ni antingen lunch eller middag på stranden medan maten tillagas över öppen eld alldeles intill er. Rätt efter rättpresenteras och det enda ni behöver oroa er över är hur i hela friden ni ska orka ytterligare en rätt…

Restaurangen är väldigt informellm och maten är utmärkt och består ofta av fisk tillagad på olika sätt, bokkoms (saltad, torkad småfisk), musslor, kalamari, waterblommitjie bredie (en stuvning gjord på näckrosor), paella och kräftor.

Det finns också rykande hett nybakat vitt bröd som serveras med färskt smör direkt från farmen och en mängd olika marmelader. I snitt består en sådan här måltid av tio rätter och kommer inte att göra speciellt stort hål i plånboken!

Den lilla fiskebyn Paternoster bjuder på lugn och ro

Norr om Langebaan, på norra spetsen av en stor halvö, ligger Paternoster. Denna lilla härliga by, som är känd för sitt överflöd av kräftor, är en populär destination för fågelskådare och väl värd ett besök. Här kan ni också, från augusti till november, se Sydkapare som kommer till St Helena Bay för att kalva. Även knölval och delfiner finns i bukten.

Detta är en plats där ni får njuta av lugn och ro. Ta promenader på de vackra sand­stränderna, besök de lokala fiskarna när de kommer in till hamnen med dagens fångst eller ta en ridtur på stranden. Här får ni ypperliga möjligheter att prova på fisk och skaldjur i alla dess varianter!

Omkring 20 mil norr om Kapstaden, en bit inåt landet, ligger Clanwilliam, precis intill Cederberg Wilderness Area. Detta är ett paradis för fotvandrare med sina majestätiska berg av sandsten som glöder djupt röda vid solnedgången.

Här finns också några av landets mest respektingivande klippformationer, såsom Wolfberg Arch och Maltese Cross, hundratals klippor och grottor med en mängd olika, väl detaljerade, klippmålningar, porlande bäckar att svalka sig i och vacker fynbos.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107