Panoramabild över Johannebsurg, Sydafrika

Storstäder

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Huvudstad i provinsen Gauteng och också Sydafrikas största stad och även en av världens till ytan största städer. Många tror att Johannesburg är Sydafrikas huvudstad, men så är inte fallet, landets tre huvudstäder är Pretoria, Kapstaden och Bloemfontein. Johannesburg är landets industriella och finansiella centrum och staden är känd för sina rika guld- och diamantgruvor.

Staden ligger på en högplatå på hela 1 753 meter över havet. Klimatet är torrt, men kraftiga regnskurar förekommer ofta på sena eftermiddagar, framförallt mellan oktober och april.

Medeltemperaturen ligger runt 27 grader på sommaren medan minusgrader och frost förekommer ibland under vinternätterna. Årsnederbörden ligger mellan 600 och 800 millimeter, med de största mängderna under sommarmånaderna.

Johannesburg erbjuder mängder av aktiviteter av alla de slag. Ta till exempel en guidad dagstur till Soweto (South-West Townships). Detta är en stad full av kontraster och här kan ni se Nelson Mandelas första hus som nu har blivit museum och få en inblick i den före detta presidentens liv.

Ta ett steg tillbaka i tiden och besök Gold Reef City. Upplev guldrushens tidsepok och ta en guidad tur ner i en guldgruva, 226 meter under marken. Gold Reef City erbjuder även en nöjespark, casino och Apartheid Museum.

Johannesburg är är en av få platsen i världen, bortsett från den Spanska Hovridskolan i Wien, där du kan se de fantastiska Lipizzanerhästarna. Se dessa väldresserade hästar uppträda till tonerna av klassisk musik. Cradle of Humankind och Sterkfontein Caves, väster om Johannesburg, är den plats där många experter tror att människosläktets förfäder först uppstod.

Johannesburg, Sydafrika
Johannesburg

Granne med Johannesburg ligger Pretoria, den administrativa huvudstaden i Sydafrika. Staden är belägen mellan Magalies- och Witwatersrandbergen och ligger på en höjd av 1 360 meter över havet.

Pretoria kallas även för Jacaranda City på grund av de tusentals jakarandaträd som planterats längs stadens gator. Idag växer här mer än 70 000 jakarandaträd och när träden blommar i slutet av oktober badar hela staden i lila blommor.

Staden har en lång och fascinerande historia, här finner ni många betydande byggnader. Voortrekker Monument är ett 40 meter högt monument som byggdes för att högtidlighålla minnet av att boerna segrade över Zulustammen 1838. Den 16 december klockan 12.00 varje år lyser solen genom en öppning i toppen av monumentet och ner på en kenotaf med de inristade orden ”Ons vir jou, Suid-Afrika” (Vi för dig, Sydafrika).

Union Building är den majestätiska regeringsbyggnaden. Byggnaden består av två flyglar som tillsammans bildar en halvcirkel och dessa två flyglar representerar föreningen mellan boerna och engelsmännen.

Cullinan Mine ligger ungefär fyra mil utanför Pretoria och är nog den mest berömda gruvan i världen. Här har man funnit tre av världens största diamanter, varav den största, som kallas Star of Africa, idag är en del av de engelska kronjuvelerna. Gruvan erbjuder guidade turer både över och under marken.

Pretoria erbjuder även en mängd intressanta museer, bland annat Transvaal Museum, som är ett naturhistoriskt museum som är väl värt ett besök. Strax utanför staden ligger också Cultural History Museum och Smuts Museum

Union Buildings, Pretoria

Huvudstaden i provinsen KwaZulu-Natal på östkusten heter Durban. Klimatet är varmt året runt – under vintern, juni-augusti, ligger temperaturen på ca 20 grader på dagen och ca 10 grader på natten. Under resten av året är det ofta drygt 30 grader och det blir inte kallare än 20 grader på natten. Temperaturer på över 40 grader förekommer varje sommar och luftfuktigheten är ofta mycket hög.

Durban är en populär ort med sina kilometerlånga sandstränder och perfekta vågor för surfaren. Durban är den stad utanför Indien som har den största indiska befolkningen. Indierna har i stort sett behållit sin kulturella identitet vilket i allra största grad bidrar till stadens speciella mångkulturella atmosfär. 

Durbans sex kilometer långa gyllene sandstrand, kallad Golden Mile, är utan tvekan stadens största turistattraktion. Det varma, subtropiska klimatet lockar till bad under såväl sommar som vinter. På stränderna finns det gott om badvakter och hajarna hålls på säkert avstånd med hjälp av hajnät. Längs Golden Mile finns det dussintals pooler, vattenrutschbanor och fontäner, exotiska restauranger, nattklubbar och hotell.

I den södra änden av Golden Mile ligger uShaka Marine World. Det 16 hektar stora området är indelat i två delar: uShaka Sea World – en jättestor akvarieanläggning med delfinarium och sälpool – och uShaka Wet ’n Wild – en stor äventyrspark med väldiga pooler, vattenrutschbanor och mycket mer. 

Durban, Sydafrika
Durban

Sydafrikas mest kända stad, Kapstaden, ligger i provinsen Western Cape på Atlantkusten i den sydvästra delen av landet. Staden är den lagstiftande huvudstaden i Sydafrika, vilket innebär att parlamentet har sitt säte här. Kapstaden har en rik historia och är en kulturell smältdegel med en mångfald som kan härröras från olika afrikanska stammar samt franska, holländska, brittiska och tyska kolonister.

I Kapstaden är årstiderna tydliga – på vintern kommer kallfronter in från Atlanten med mycket nederbörd och starka vindar medan sommaren är varm och torr då varma vindar från sydost blåser in över Kaphalvön. Medeltemperaturen ligger på ca 7 grader under vintermånaderna och runt 26 grader under sommarmånaderna.

I Kapstaden finns otvivelaktigt världens mest kända landmärke – det drygt 1 000 meter höga Table Mountain som med sin dramatiska inramning bidrar till att göra staden till en av världens vackraste städer. Färden upp till toppen tar ungefär tio minuter med linbanan, som roterar och erbjuder 360 graders utsikt över Kapstaden.

På toppen finns gott om stigar som leder till fantastiska utkikspunkter där du kan beskåda Kapstaden, Table Bay, Robben Island och Kaphalvön. Det finns också kortare promenader eller så kan du följa med på en guidad tur. I den 7 750 hektar stora Table Mountain National Park finns möjligheter att vandra, klättra, botanisera eller söka efter de mer än 150 fågelarter som finns här. För de mer äventyrslystna finns här även rappellering och skärmflygning.

Bo-Kaap, Kapstaden, Sydafrika
Bo-Kaap, Kapstaden

Ni kan inte besöka Kapstaden utan att ett besök till Robben Island, ön där Sydafrikas före detta president Nelson Mandela satt i fängelse i 18 år. En båt tar er över Table Bay till den historiska ön där en före detta politisk fånge (om ni har tur) guidar er genom fängelset och och berättar om vad som hänt innanför dessa murar. Besöket avslutas med en guidad busstur runt ön.

Belägen mellan Robben Island och Table Mountain har Victoria & Alfred Waterfront, med sin unika kommersiella hamn med naturskön utsikt över Table Mountain, blivit en av Kapstadens största turistattraktioner. Här erbjuds du oförglömliga upplevelser kombinerad med underhållning i form av shopping, gatumusikanter, museum, akvarium, båtturer och biografer.

Two Oceans Aquarium är Afrikas största akvarium där du får uppleva en fascinerande undervattensvärld med alla tänkbara arter från de två haven runt Kaphalvön, en värld oftast bara utforskad av dykare. Här kan du till och med, med full dykutrustning, följa med ner och mata hajarna.

På Table Mountains magnifika sluttningar ligger Kirstenbosch Botanical Gardens. Man har uppskattat att det finns 20 000 inhemska växtarter i Sydafrika och av dessa finns 4 700 här i Kirstenbosch, dessutom finns nästan 50 procent av Kaphalvöns flora representerad i området. Här finns gott om stenbelagda stigar som slingrar sig genom trädgårdslandskapen och skogarna. 

Shark Rock Pier & Hobie Beach, Port Elizabeth, Sydafrika
Shark Rock Pier & Hobie Beach, Port Elizabeth

I provinsen Eastern Cape vid Algoa Bays stränder, ligger Port Elizabeth, ofta förkortad till PE. Staden är Sydafrikas femte största stad med nära en och en halv miljoner invånare och kallas i folkmun för Friendly City eller Windy City.

Port Elizabeth är kanske inte Sydafrikas charmigaste stad men den är ändå känd för sitt fina väder och säkra sandstränder och staden är även ett viktigt centrum för Sydafrikas bilindustri. Temperaturerna är måttliga året runt utan tydliga regn- eller torrperioder. Somrarna är varma och inte så fuktiga och vintrarna milda och behagliga, vilket gör att du kan surfa, vindsurfa och dyka året runt.

Port Elizabeth har många historiska attraktioner. Den mest intressanta är Historic Donkin Heritage Trail, vilken låter dig följa i fotspåren av 1800-talets bosättares upptäcktsresa och kolonisering. Denna fem kilometer långa led går via 47 historiska platser och arkitekturiska höjdpunkter i området Old Hill i centrala Port Elizabeth. Inom stadsgränsen finns även några fina parker med vacker trädgårdsarkitektur.

Inte långt från Port Elizabeth kan ni njuta av Afrikas storslagna djur- och växtliv, då det finns ett antal privata reservat i området. Bara 1-1½ timmes bilresa från Port Elizabeth radar reservaten upp sig, vilket gör detta till ett perfekt område att kombinera med Garden Route.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107