Vita lejon, Sanbona Wildlife Reserve, Sydafrika

Reservat i Western Cape

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

I Western Cape finns många nationalparker och naturreservat som bjuder på spektakulär natur och otroliga upplevelser. Det går utmärkt att kombinera en vistelse i Kapstaden med några nätter i ett av de privata reservaten, de erbjuder mycket fina boenden och en härlig djur- och naturupplevelse. Detta alternativ lämpar sig särskilt bra för de som har ont om tid eller har mindre barn med sig.

Men, naturen är inte den som många förknippar med afrikansk vildmark och vissa djurarter är inte inhemska i detta område, såsom till exempel elefanter (detta innebär dock inte att de inte har infört dem i vissa reservat).

Så är ni ute efter en riktigt bra safariupplevelse kan det vara värt att ta sig bort till Eastern Cape eller upp till de norra delarna av Sydafrika.

Inverdoorn Game Reserve ligger omkring 2½ timme från Kapstaden. Reservatet är 10 000 hektar stort och består mestadels av de något karga öppna slätter som är så karaktäristiska för det här området i Karoo. När våren kommer förvandlas marken till en färggrann matta dåalla blommor slår ut.

I Inverdoorn finns alla av de Big Five – noshörning, lejon, leopard, buffel och elefant. Inverdoorn har ett fåtal lejon, varav ett är av den sällsynta arten berberlejon och räddades från ett grymt öde från en farm där han fötts upp enbart för att jagas, ett så kallat ”canned lion”. 

Geparden är ett av de mest utrotningshotade kattdjuren i världen och sedan 2001 har Inverdoorn ett rehabiliteringsprogram för att försöka motverka detta. Ni har därför möjligheten att på nära håll få se dessa vackra djur.

Klippörn, Sydafrika
Klippörn, en av många rovfåglar i Sydafrika

Aquila Private Game Reserve är omkring 7 500 hektar stort och etablerades 1985, ligger i södra Karoo med dess karaktäristiska landskap. Aquila ligger på den så kallade Flower Route – varje vår badar området i blommor och Aquila har stora områden med vacker protea.

Reservatet har återinfört vilda djur till området och idag kan ni här se många arter. Aquila har lejon i en separat del av reservatet. Dessa lejon är räddade så kallade ”canned lions”, det vill säga lejon som fötts upp enbart för att jagas.

Mitt emot Aquila ligger Aquila Rescue and Conservation Centre, där leoparder och geparder finns. Dessa geparder är födda i fångenskap och föds upp mest för att bevara arten som är utrotningshotad runt om i världen.

I Aquila har drygt 170 fågelarter registrerats och reservatet har fått namn efter den utrotningshotade klippörnen (aquila verreauxii) som finns i området.

Sanbona Wildlife Reserve är hela 54 000 hektar stort och ligger mitt i Klein Karoo. Naturen är typisk för detta område, med böljande kullar och öppna slätter täckta av småväxta buskar, suckulenter och fynbos.

Från och med 2002 har svart noshörning och inhemska antiloparter återinförts, vilket gav leopard, hyena, schakal och karakal som redan fanns i reservatet nya byten. Man har också släppt ut lejon och geparder, djur som inte funnits i området på över 300 år. 

Sanbona har inlett ett program för att försöka föda upp vita lejon, som annars endast finns i Timbavati i Limpopo i norra Sydafrika. De vita lejonen är mycket ovanliga och detta är ett försök att få ut dem i det vilda i reservatet.

2006 gjordes en förvånande upptäckt då man för första gången såg flodkanin, eller bushmanhare, i Sanbona. Flodkaninen finns bara i Karoo och är starkt utrotningshotad med endast ett par hundra individer kvar.

Storms River Mouth Suspension Bridge

Garden Route National Park, som ligger längs Sydafrikas södra kust, skapades 2009 då bland annat Tsitsikamma National Park, Wilderness National Park, Knysna National Lake Area slogs samman. Parken täcker idag 121 000 hektar och sträcker sig över både provinserna Western Cape och Eastern Cape, från George i väst till några mil öster om Storms River i öst.

Tsitsikamma National Park omfattar en 80 kilometer lång klippig kuststräcka med spektakulärt landskap – här finns avskiljda dalar täckta med fynbos och skog och djupa raviner som leder floderna ner till havet. Ungefär 30 procent av parken täcks av fynbos med en mängd olika vackra blommor.

I Tsitsikamma finns även ett antal kulturarvsplatser, allt från Khoisan-folkets grottor och klippmålningar till mer nutida kulturhistoriska platser, såsom ruinerna av små fiskebyar och efterlämningar från den gamla skogsindustrin. 

Wilderness National Park ligger mellan George och Knysna och är en fantastisk kombination av floder, sjöar, flodmynningar och stränder, allt med vackra berg och lummiga skogar som kuliss.

Här finns inhemsk skog, fynbos, sjöar och ringlande vattendrag. Här finns våtmarksområden som blivit upptaget på Ramsar-listan och här hittar ni bland Pansy Shell och Knysna Seahorse, som är mycket ovanliga. Här ska ni också hålla utkik efter den otroligt vackra och färglada fågeln Knysna Loerie!

Det finns gott om aktiviteter i området för de som vill hålla igång. Spana efter delfiner och valar från Dolphin Point, hyr kanot eller cykel och utforska området, prova kloofing eller skärmflygning, åk på en båttur ut till havs eller fiska. Det finns också mängder av vandringsleder i området som tar er genom täta skogar och längs lugna floder.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107