Panoramabild över lejon, Madikwe Game Reserve, Sydafrika

Reservat i North West

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Provinsen North West ligger gränsar till Botswana och Limpopo, i söder Northern Cape och Free State och i öst ligger provinsen Gauteng. North West har mestadels ett platt landskap, med undantag för Magaliesbergen, men bjuder på en hel del olika habitat och ekosystem med Kalahariöknen i väst. Här finns både nationalparker och privata reservat som alla är malariafria och erbjuder fantastiska safariupplevelser.

Madikwe Game Reserve är ett av Sydafrikas största reservat på hela 70 000 hektar. Det är malariafritt och ligger omkring 4 timmars bilresa från Johannesburg, på gränsen till Botswana nära Kalahariöknen. Marken här användes förr till boskapsuppfödning och majsodling, men jorden visade sig vara olämplig för dessa ändamål. Reservatet etablerades 1991 och genomgick en intensiv fas då man under 6 år återinförde mer än 8 000 djur av 28 olika arter till reservatet.

I Madikwe finns enorma inselberg, det vill säga berg som står kvar där omgivande berggrund har eroderats bort. Tillsammans med de vida öppna slätterna och Marico River, som flyter genom den östra delen av reservatet, finns en mängd olika habitat.

Närheten till Kalahariöknen medför att det finns en viss överlappning mellan olika djurarter från båda ekosystem, det finns alltså en väldigt stor variation här. I Madikwe finns alla i the Big Five, men man fokuserar hellre på Top Ten, det vill säga lejon, leopard, elefant, noshörning, buffel, flodhäst, giraff, vildhund, brun hyena och gepard.

I reservatet finns en del av de större antiloparterna, såsom eland, gemsbock, sabelantilop och nyala för att bara nämna några. Det ska också nämnas att det har registrerats mer än 340 fågelarter i Madikwe Game Reserve.

Elefanter i Pilanesberg National Park, Sydafrika
Elefanter, Pilanesberg National Park

Omkring tre timmars bilresa från Johannesburg, ligger Sydafrikas fjärde största nationalpark, Pilanesberg National Park. Parken är på 55 000 hektar och en stor fördel gentemot Krugerparken och de privata reservaten däromkring är att området är malariafritt.

Parken är nästan helt cirkulär, vilket beror på att den ligger i en 1 200 miljoner år gammal vulkankrater. Det finns många olika typer av landskap i parken och klimatet här är också speciellt eftersom området ligger mittemellan det torra Kalahari och det fuktigare låglandet så båda typer av vegetation finns här. Därför lever också flora och fauna som normalt sett finns i kargare landskap, till exempel springbock och brun hyena, tillsammans med de som vanligtvis finns i fuktigare områden, såsom till exempel impala.

Här finns utrotningshotade djur såsom svart noshörning, roanantilop, sabelantilop, topi, buffel som är helt fri från mul- och klövsjuka och vildhund.

Innan Pilanesberg öppnades 1979 brukades jorden i kommersiellt syfte, vilket kraftigt reducerade de inhemska viltbestånden. Under ”Operation Genesis” på tidigt 80-tal omflyttades mer än 6 000 djur från andra parker till Pilanesberg och spåren efter människorna har sakta men säkert försvunnit.

1993 introducerades lejon från Etosha National Park i Namibia och idag kan man i Pilanesberg se så gott som alla djur som finns i södra Afrika, inklusive The Big Five. Det är bra vägar i parken och det finns gott om picknickplatser och gömställen.

Inne i parken kan ni bo på de lyxigare privata lodgerna eller på någon av de två enklare resorts som också finns där. I det närliggande nöjeskomplexet Sun City finns fyra hotell och härifrån avgår turer i stora, öppna fordon både för dag- och nattsafari. Ni kan också uppleva parken från luften i en luftballong med champagnefrukost!

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107