Giraff, Limpopo, Sydafrika

Reservat i Limpopo

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Limpopo är Sydafrikas nordligaste provins och hette tidigare Northern Province. Limpopo, som har fått sitt namn av Limpopofloden, gränsar till Botswana, Zimbabwe och Moçambique och i öst finns den norra delen av Krugerparken.

Limpopo har fantastisk natur – berg som lockar vandrare och klättrare och framförallt de stora orörda vidderna där safariupplevelsen är helt fantastisk. Området har också mycket rik historia och kultur.

Med den enorma Krugerparken och de i väst angränsande privata reservaten finns ett fantastiskt brett utbud på reservat, lodger och upplevelser – från mycket enkla läger till härligt lyxiga lodger, från dagslånga vandringar till traditionella safariturer i öppet fordon.

I väst ligger området Waterberg, ett område som erbjuder utmärkt safari och som dessutom är både malariafritt och ligger relativt nära Johannesburg.

Buffel, Klaserie Nature Reserve, Sydafrika
Buffel, Balule Nature Reserve

Balule Nature Reserve, som är ca 40 000 hektar stort, skapades då flertalet jordbrukare beslutade sig för att ta ned sina viltstängsel. Balule är en del av Greater Kruger National Park, som inkluderar Krugerparken och de intilliggande privata reservat där man har rivit stängslen i ett försök att återskapa djurens naturliga vandringsmönster.

Balule Nature Reserve, med Olifants River som flyter genom reservatet, är känt för det varierade djur- och fågellivet. Vid floden finns mängder av fågelarter samt flodhäst, krokodil, sköldpaddor och många andra djurarter. Ordet Balule är tsonga och betyder buffel och dessa finns det gott om i reservatet, såväl som resten av The Big Five.

Klaserie Private Nature Reserve är en del av Greater Kruger National Park – alla stängsel till angränsande reservat har tagits ned och djuren kan vandra fritt.

Reservatet grundades i början av 1970-talet och idag är Klaserie ett av de största privatägda reservaten i Sydafrika med hela 60 000 hektar. Klaserie River flyter genom reservatet och här samlas bland annat stora hjordar av elefanter för att finna svalka och dricka och äta.

Här kommer ni kunna stöta på The Big Five (elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel). Om ni har tur kan ni också se mer ovanliga djur såsom vildhund, gepard och honungsgrävling. Det finns också ett fantastiskt fågelliv.

Noshörning, Thornybusch Game Reserve

Angränsande till Krugerparken och Timbavati Game Reserve ligger Thornybush Game Reserve, ett reservat på 11 500 hektar i oförstörd vildmark som fortfarande är inhägnat. Trots det finns här en stor artrikedom och vildmarkskänslan infinner sig snabbt.

Reservatet var från början ett jordbruksområde men 1979 skapades Thornybush och har sedan dess tredubblats i storlek. I den norra delen av reservatet är naturen mestadels öppen savann medan det i de södra delarna, där det faller mer regn, finns mer träd. Namnet Thornybush kan ibland kännas väldigt träffande med de många träd och buskar vars taggar är både långa och mycket vassa.

På grund av denna variation i naturen finns det många olika ekosystem, vilket medför att den biologiska mångfalden är stor. Safari i Thornybush är riktigt bra – i ett mindre inhägnat reservat är förutsättningarna för att ni ska få se så många olika djur som möjligt optimala.

Det finns omkring 60 däggdjursarter i Thornybush och då reservatet fortfarande är inhägnat har man behållit en stor population av lejon och de andra i The Big Five – elefant, leopard, noshörning och buffel – finns också här. Ni kan också få se gepard, hyena, giraff, zebra och en stor mängd olika antiloparter. Reservatet är också en fågelskådares paradis med mer än 280 fågelarter.

Vildhund, Timbavati Game Reserve, Sydafrika
Vildhund, Timbavati Game Reserve

Timbavati Game Reserve är hela 60 000 hektar och är också en del av Greater Kruger National Park, där inga stängsel finns kvar och djuren kan ströva fritt.

Reservatet skapades 1956 och i början av 90-talet togs stängslen ned mellan Timbavati och Krugerparken, vilket till en början ledde till en migration ut ur det överfulla reservatet, men nu har balansen infunnit sig. Timbavati anses av många vara ett av de bästa reservaten i Sydafrika, området har aldrig varit särskilt bebott vilket innebär att naturen är oförstörd och vild.

I mitten av 70-talet upptäcktes en del vita lejon i Timbavati och dessa blev mycket uppmärksammade. 2006 dök de vita lejonen upp i Timbavati igen efter många år och man har också sett dem regelbundet i olika områden inne i Krugerparken.

Dessa lejon är inte albinos utan djur med leucism, ett medfött tillstånd hos djur vilket resulterar i reducerat pigment. Ett lejon föds endast med denna vita päls under förutsättning att båda föräldrarna bär på denna gen samt att avkomman ärver genen från båda föräldrarna. Därför kan en kull med lejonungar bestå av både vita och gulbruna ungar.

Talamati Waterhole, Krugerparken, Sydafrika
Talamati Waterhole, Krugerparken

Krugerparken grundades 1898 av dåtida presidenten Paul Kruger för att skydda de vilda djuren mot den hänsynslösa jakt som pågick under 1800-talet. 2002 togs stängslen mellan Krugerparken och Gonarezhou National Park i Zimbabwe och Gaza Reserve i Moçambique bort. På så sätt bildades den 37,5 miljoner hektar stora Great Limpopo Transfrontier Park, det största naturvårdsområdet i världen.

Krugerparken är oslagbar när det gäller mångfalden av djur- och växtarter. Här finns 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter, inklusive the Big Five: lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning.

I Krugerparken finns också ett flertal arkeologiska fyndplatser, det mest intressanta är Thulamela, en by från 1100-talet med utsikt över Luvuvhufloden i norr. Dessutom finns stenåldersbyn vid Masorini samt ristningar och målningar av San-folket som man har funnit på en rad olika platser.

Det finns åtta infarter till Krugerparken och väl inne i Krugerparken finns bra vägar, vattenhål, gömställen, picknickställen och läger utspridda i parken så att ni får chansen att se så mycket som möjligt av parkens flora och fauna.

Det går också mycket bra att köra bil upp till Krugerparken från Johannesburg, vägarna är bra och det finns mycket vackert att se på vägen. 

Bungalow, Skukuza Rest Camp, Krugerparken

Det finns också tre flygplatser i närheten av Krugerparken, dit det går dagliga flyg från Johannesburg: Kruger Mpumalanga International Airport (nära Nelspruit vid södra Krugerparken), Eastgate Airport (vid Hoedspruit, södra/centrala Krugerparken) och Kruger Park Gateway Airport (vid Phalaborwa, centrala Krugerparken).

Det finns åtta entréportar till Krugerparken – huvudporten är Paul Kruger Gate öster om staden Hazyview. Ytterligare tre portar Numbi, Malelane och Crocodile Bridge ligger längs parkens södra del, medan parkens centrala delar nås genom portarna Phalaborwa and Orpen och i norr finns portarna Punda Maria och Pafuri.

Inne i Krugerparken finns bra vägar, vattenhål, gömställen, picknickställen och läger utspridda i parken så att ni får chansen att se så mycket som möjligt av parkens flora och fauna.

Krugerparken består av ett antal läger, så kallade restcamps, där de största lägren finns i parkens södra och centrala delar. Varje läger är inhägnat och efter mörkrets inbrott måste ni stanna i lägret eller ha lämnat Krugerparken. I de flesta stora läger finns elektricitet, restaurang, kafeteria, tvättomat, offentlig telefon, bensin/diesel (finns också vid de flesta entréer till parken) och mataffär och i vissa fall finns även pool och informationscentrum.

Entabeni Game Reserve, Limpopo, Sydafrika
Entabeni Safari Conservancy

Karongwe Private Game Reserve ligger omkring 45 minuter väst om Krugerparken, det är alltså inte en del av Greater Kruger National Park. Reservatet är ett mycket vackert 8 500 hektar stort område med ett rikt djurliv.

Karongwe ligger mellan floderna Makutswe River i norr, Kubjename River och Mafunyane River i de centrala delarna och Karongwe River och Matumi River i söder. Här finns djur i överflöd, den täta vegetationen gör att detta reservat är perfekt för den skygge leoparden men här finns också de andra av the Big Five (lejon, noshörning, elefant och buffel).

Man kan också se gepard, brun och fläckig hyena, vildhund, giraff, zebra, gnu, kudu, impala och buskbock för att bara nämna några. Det finns också över 360 olika fågelarter.

Endast 3 timmars bilresa norr om Johannesburg och Pretoria ligger Entabeni Safari Conservancy, mitt i regionen Waterberg. Reservatet är 22 000 hektar stort och har en stor fördel jämfört med reservaten i Greater Kruger National Park då detta område är malariafritt.

Entabeni betyder ”the place of the mountain”. Reservatet är naturligt uppdelat i två sektioner, en övre och en undre del. Den övre delen består mestadels av öppna grässlätter och bjuder på fantastisk utsikt från klipporna. En häftig tur ned mellan klipporna tar er till den undre delen, som är varmare och fuktigare.

I reservatet finns fem olika ekosystem, vilket ger en stor variation vad gäller flora och fauna. Här finns alla i the Big Five (elefant, noshörning, lejon, leopard och buffel), men mycket, mycket mer.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107