Halsbandssolfågel, Kwa-Zulu Natal, Sydafrika

Reservat i KwaZulu-Natal

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

KwaZulu-Natal börjar halvvägs ned på Sydafrikas östkust, där Eastern Cape slutar, fortsätter hela vägen upp till gränsen mot Moçambique och dess västra gräns går mellan Swaziland och Lesotho.

När det gäller safari hamnar provinsen lite i skuggan av andra områden såsom Krugerparken, men KwaZulu-Natal erbjuder ett fantastiskt varierat landskap och en rå skönhet med subtropiskt klimat.

Detta är det perfekta området för er som redan upplevt safari i andra områden och som nu är ute efter mer än att få bocka av alla i the Big Five.

 Den nordöstra delen av KwaZulu-Natal kallas Elephant Coast, hem åt några av Sydafrikas allra största elefanter. Detta är ett mycket orört område som verkligen passar den äventyrslystne! Provinsen är ett paradis för fågelskådare och här finns en väletablerad fågelskådarrutt som erbjuder er södra Afrikas största artrikedom vad avser fåglar.

Noshörning Hluhluwe Imfolozi Park, Sydafrika
Noshörningar. Hluhluwe Imfolozi Park

I hjärtat av Zululand, i KwaZulu-Natal på Sydafrikas östkust, ligger Hluhluwe Imfolozi Park (Hluhluwe uttalas schlo-schlo-e) som är det äldsta reservatet i Sydafrika, etablerat redan 1895. 

Hluhluwe Imfolozi, som är på 96 000 hektar, består av två delar – Hluhluwe i norr och Imfolozi i söder – och här är det mycket låg risk för malaria.

Parken är mest känt för ”Operation Rhino” som startades under 60-talet, då de lade mycket kraft på att rädda den vita noshörningen från utrotning. Resultatet blev att beståndet av vita noshörningar i Sydafrika idag är betydligt större än de 500 djur som fanns 1960. Fokus lades därefter på att rädda den svarta noshörningen, vars antal har sjönk mellan 1960 och 1995 från 14 000 till ca 2 500 djur.

Området bjuder på en fantastisk variation i både flora och fauna och safari av världsklass. Här kan ni, förutom the Big Five, se bland annat nilkrokodil, flodhäst, gepard, hyena, schakal och mängder av antiloparter, framförallt den vackra antilopen nyala.

Parken har också ett fantastiskt fågelliv med mer än 340 olika arter. Här kan ni bland annat se Wahlbergs örn, svartbukad trapp, tofsbarbett och savannökenlöpare.

I Hluhluwe Imfolozi kan ni köra på egen hand, få guidade safariturer och ni kan också boka in guidade vandringar om ni vill komma naturen närmare. Det finns också en båt som kan ta er på en tur ut på Hluhluwe Dam, ett sätt få uppleva naturen från ett annat perspektiv.

Flodhästar, iSimangaliso Wetland Park

En av Sydafrikas största parker är iSimangaliso Wetland Park, tidigare Greater St Lucia Wetland Park, som går från St Lucia i söder till Moçambique i norr. Det är inte bara ett fantastiskt vackert område men också ett oerhört viktigt ekosystem, som 1999 upptogs på UNESCO:s världsarvslista. Denna park sträcker sig över ett 332 000 hektar stort område och parken består av inte mindre än åtta distinkta ekosystem, däribland sjöar, våtmarker och kustskog.

iSimangaliso Wetland Park har Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler. Den är även hem till havssköldpaddor, svarta noshörningar, leoparder och mer än 530 fågelarter, 120 fiskarter och 50 grodarter.

iSimangaliso Wetland Park kan också skryta med att den i november får besök av de stora havssköldpaddorna som då kravlar sig upp på stranden för att lägga sina ägg. Dessutom förekommer framförallt knölvalar, men även sydkapare, ofta i området i perioden juni till september.

Listan över aktiviteter som iSimangaliso Wetland Park bjuder på tar aldrig slut – här finns flodhästsafari, kajakpaddling, safari och säsongsvis även sköldpaddsturer och valsafari. Sist men inte minst, finns här underbara stränder med höga sanddyner som är perfekta för promenader, spela volleyboll eller bara njuta av sol och bad.

I iSimangaliso Wetland Park ligger den lilla staden St Lucia, som är den sydligaste infarten till parken. St Lucia är en bra utgångspunkt för att utforska de södra delarna av iSimangaliso Wetland Park och här finns gott om boendealternativ, restauranger samt en del mat- och klädaffärer.

Strax norr om St Lucia ligger det lilla smultronstället Cape Vidal. Området är en magnifik kuststräcka i en skyddad vik med grunda bassänger och klipprev som är perfekta för snorkling, fantastiska orörda vita sandstränder och natursköna leder runt de fascinerande våtmarkerna i den artrika kustskogen.

Geparder, Phinda Private Game Reserve

Thanda Private Game Reserve är ett reservat på 14 000 hektar ca 4 timmars bilresa från Durban. Marken köptes 2002 och var då mest nedgången jordbruksmark full av växter och träd som inte är inhemska för trakten. Arbetet med att återställa marken till sitt ursprung påbörjades och inhemska djurarter infördes, däribland the Big Five. 2004 öppnades Thanda, som betyder kärlek på Zulu, och lodgen har sedan dess vunnit flertalet priser.

I reservatet finns elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel – alltså alla i the Big Five. Man hittar också hyena, gepard, vårtsvin, mängder av antiloparter och mycket mer. Thanda var det första privata reservat i KwaZulu-Natal som framgångsrikt återinförde vildhund. Över 400 fågelarter har registrerats i reservatet.

Phinda Private Game Reserve är 23 000 hektar stort och här finns sju distinkta habitat och tack vare det fuktiga, subtropiska, kustklimatet är naturen ständigt grön och frodig.

Phinda kan man se alla i the Big Five, som är elefant, leopard, lejon, buffel och noshörning – här finns båda den vita och den utrotningshotade svarta noshörningen.

Här finns bland annat nyala, impala, vårtsvin, bergsrörbock och man kan också ha turen att se gepard och den skygga suniantilopen. Efter mörkrets inbrott finns chansen att få se busksvin, jordsvin och bushbaby. Här finns också omkring 400 olika fågelarter.

Hyena, Sydafrika
Hyena

Alldeles intill gränsen till Moçambique ligger Tembe Elephant Park, en underbart vacker park på 30 000 hektar. Som namnet antyder är parkens stora attraktion de över 200 elefanter som finns där. Tembe är hem till KwaZulu-Natals största elefanthjord, som dessutom är Sydafrikas, och kanske världens, största elefanter.

Tembe Elephant Park är inte bara hem för elefanter utan även till ett överflöd av vilda djur, däribland resten av the Big Five – svart och vit noshörning, buffel, leopard och lejon.

Här finns också flodhäst, serval, zebra, giraff, hyena, sjakal, gnu, vårtsvin, ett flertal antiloparter samt andra små däggdjur trivs och frodas i parken. Bäddat för riktigt bra safari, med andra ord! Med mer än 340 olika fågelarter registrerade, kommer fågelälskaren att bli nöjd. 

Manyoni Private Game Reserve ligger i Msunduze Valley i nordvästra Zululand. Reservatet etablerades 2004 då flertalet landägare beslutade att ta bort de stängsel som fanns i området för att skapa ett 23 000 hektar stort reservat för att rädda utrotningshotade djur, speciellt den svarta noshörningen.

Förutom noshörning finns en mängd andra djur i reservatet – här finns elefant, buffel, giraff, flodhäst, gnu, vårtsvin, kudu och många små antiloparter såsom dykarantilop, bergsrörbock, vattenbock, nyala och impala. Då man nyligen har infört lejon i reservatet har man numer alla i the Big Five.

Här finns också babian och grön markatta, mungo och bushbaby. Till de ovanligare arterna hör hyena, gepard, suniantilop, ökenlo, serval och leopard.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107