Gepard, Shamwari Game Reserve, Sydafrika

Reservat i Eastern Cape

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Eastern Cape är provinsen som ligger nere i det östra hörnet av Sydafrika och sträcker sig från mitten av Garden Route till mitten av den östra kusten och upp till Lesotho.

Ett av de största dragplåstren Eastern Cape har är de fina parkerna och reservaten samt att området är malariafritt.

Bara 1-1½ timmes bilresa från Port Elizabeth radar reservaten upp sig, vilket gör detta till ett perfekt område att kombinera med Garden Route. Reservaten varierar i storlek, allt från 5 000 till 25 000 hektar, och lodgerna i de olika reservaten varierar också en hel del i prisklass.

Sedan 2002, då Lalibela Game Reserve öppnades, har reservatet blivit ett av de populäraste reservaten i Eastern Cape. Detta är det enda reservatet i området som inte delas av en allmän väg och också ett av tre reservat i området där alla djur, inklusive rovdjur, strövar fritt i hela reservatet.

Lalibela är 7 500 hektar stort och här finns många olika landskap och vegetationstyper, varav en endast finns i Eastern Cape och är den typ av vegetation som bäst kan klara av en tät population av djur.

I Lalibela finns alla i the Big Five ( elefant, lejon, leopard, buffel och noshörning) och mycket, mycket mer.

Lejon, Amakhala Game Reserve, Sydafrika
Lejon, Amakhala Game Reserve

Amakhala Game Reserve, som har fått sitt namn efter ordet som på xhosa betyder aloe, ligger omkring 1 timmes bilresa från Port Elizabeth. Reservatet är 7 500 hektar stort, dock uppdelat på två delar av motorvägen.

1820 anlände de brittiska bosättarna till denna del av Sydafrika och ättlingar till dessa finns kvar än idag, då det är femte generationen som äger och driver lodger i reservatet. Amakhala grundades 1999 då ägarna av flertalet lodger gick ihop och startade arbetet med att återställa flora och fauna till ursprungligt tillstånd.

I Amakhala finns ett varierande landskap med flertalet olika habitat och genom reservatet flyter Bushman’s River. Här finns alla i the Big Five, lejonen finns dock i den mindre delen av reservatet där de strövar och jagar fritt.

Omkring 1½ timmes bilresa från Port Elizabeth ligger Kariega Game Reserve, ett reservat på 9 000 hektar som både ägs och drivs av en och samma familj.

Reservatet är indelat på två delar – en del har rovdjur medan den andra inte har det. Detta medför att ni i den ena delen kan få chansen att på ett säkert sätt komma riktigt nära djuren antingen till fots eller på cykel. Den andra delen, där det finns lejon och elefanter, har en mer oländig terräng.

I Kariega finns alla i the Big Five – elefant, lejon, buffel, leopard och noshörning. Kariega River och Bushman’s River flyter genom reservatet och längs floderna finns det mängder av olika fågelarter.

Elefanter, Shamwari Game Reserve

Shamwari Game Reserve är hela 25 000 hektar stort och ligger omkring en timmes bilresa från Port Elizabeth och är ett av de mest kända reservaten i Sydafrika – mycket tack vare serien ”Shamwari: A wild life” som sändes på The Animal Planet.

Även detta område påverkades dramatisk av bosättarna under 1800-talet och djur som svart noshörning, lejon och buffel sköts tills de inte längre fanns kvar i denna del av Sydafrika.

1990 köptes en liten farm av en lokal affärsman och denna växte då han köpte omkringliggande land. Arbetet med att återställa marken till sitt ursprungliga tillstånd och att återinföra djuren påbörjades.

Shamwari öppnade 1992 och växte så pass att man år 2000 kunde återinföra stora rovdjur såsom lejon. Idag strövar mer än 5 000 individer fritt i Shamwari.

Shamwari arbetar med Born Free Foundation, en välgörenhetsorganisation som arbetar för att rädda lidande djur och skydda utrotningshotade djurarter. Här finns två center, ett i norr och ett i söder, som ger lejon och leoparder som råkat illa ut på djurparker och cirkusar runt om i världen en fristad.

Shamwari har idag ett brett utbud av djurarter, här finns alla i the Big Five. Även fågellivet är rikt, här kan ni hålla er sysselsatta i ett par dagar om ni är fågelskådare.

Elefanter, Addo Elephant Park, Sydafrika
Elefanter vid vattenhål, Addo Elephant Park

Addo Elephant National Park är Sydafrikas tredje största nationalpark. Parken skapades ursprungligen 1931 då endast 16 elefanter fanns kvar i området. Idag är parken 180 000 hektar stort och sträcker sig från Karoos halvöken i norr, över Zuurberg Mountains, genom dalen där Sunday River flyter fram ända ned till kusten där Sunday River och Bushman’s River mynnar ut.

Planer finns att utöka parken ytterligare till hela 264 000 hektar samt även inkludera ett marint reservat som blanda annat har världens näst största koloni av sydafrikansk pingvin.

Trots sitt namn är Addo Elephant National Park inte bara hem åt elefanter, även om de är den självklara huvudattraktionen. Utöver de 550 elefanterna finns här även de andra i The Big Five och så mycket mer.

Ni kan gärna köra runt på egen hand i parken, vägarna är bra och det finns läger där ni kan stanna till och sträcka på benen. Ni kan också boka in guidade turer i parken, de bästa turerna är de som avgår på morgonen eller på eftermiddagen/kvällen. Det finns även en hel del vandringsleder och ni kan också rida i parken.

Samara Game Reserve, Sydafrika
Samara Private Game Reserve

Omkring 25 mil norr om Port Elizabeth, i närheten staden Graaff-Reinet, ligger Samara Private Game Reserve, ett 28 000 hektar stort och otroligt vackert familjeägt reservat.

Från den övre platån är utsikten ut över slätterna bedövande vacker. Samara var förr ett område med ett otroligt rikt djurliv. Elefant, noshörning, gepard och buffel strövade fritt i stort antal och Camdeboos slätter var skådeplatsen för enorma migrationer då stora mängder slättdjur vandrade över slätterna för att hitta bättre bete och vatten.

Bosättarna, som kom hit på 1800-talet, satte stopp för detta med de stängsel som sattes upp för boskap. De stora djuren sköts, dels för det höga nöjets skull och dels för att de helt enkelt inte passade in med jordbruket.

Samara har ett rikt djurliv, men är kanske ett reservat som man besöker under sin andra resa i Sydafrika eller om man i alla fall har varit på safari i ett annat reservat. Här får man en alldeles underbar upplevelse, men det är inte ett reservat man ska åka till för att främst bocka av Afrikas djurliv.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107