Panoramabild över Blyde River Canyon, Panorama Route, Sydafrika

Panorama Route

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Att resa med bil från Johannesburg till de södra delarna av Krugerparken tar omkring fem eller sex timmar. För att verkligen få ut det mesta av er resa bör ni fundera på att stanna en eller ett par nätter längs vägen, i området som kallas Panorama Route.

Vägen går genom de norra Drakensbergen in i provinsen Mpumalanga och passerar den nordöstra delen av höglandet, inlandsplatån Johannesburg ligger på. Denna sluttar väldigt brant och abrupt nedför och bjuder på – framför allt på vintern – fantastisk utsikt av låglandets slätter nedanför.

Den mest spektakulära delen av Panorama Route är Blyde River Canyon – världens tredje största kanjon där klipporna reser sig hundratals meter över flodbädden.

Från många utkiksplatser ser man den kilometerlånga kanjonen som börjar och slutar vid klippformationerna Bourke’s Luck Potholes och Three Rondavels. Här finns också de dramatiska utkiksplatserna Wonder View och God’s Window, grottorna Echo Caves, den ståtliga klippan The Pinnacle och mängder av vattenfall.

Panorama Route tar er också till charmiga guldgrävarstäder, såsom Pilgrim’s Rest, Sabie, Graskop och Hazyview.

Om ni inte bara vill njuta av den vackra naturen, kan ni i dessa områden flyga luftballong, vandra och vaska guld eller om ni är ute efter aktiviteter som är lite mer adrenalinframkallande finns det bungy jumping, forsränning eller leder för fyrhjulingar.

God's Window, Panorama Route, Sydafrika
Utsikt över låglandet från God's Window

Pinnacle Rock är en tornliknande fristående kvartsitpelare som stiger 30 meter ovanför den täta, inhemska skogen och ligger cirka 6 km norr om Graskop. Till höger om Pinnacle Rock är det första av åtta små vattenfall i Ngwaritsane-strömmen.

God’s Window erbjuder panoramautsikt över låglandet, den så kallade Lowveld, mer än 900 m längre ner och i fjärran kan man se Kruger National Park och även Moçambique. God’s Window ligger 9,2 km norr om Graskop. Från parkeringen leder en brant gångstig längs kanten av platån till utsiktspunkten.

Cirka 2 km norr om God’s Window hittar ni Wonder View. På en höjd av 1 730 meter är detta den högsta utsiktspunkten i området. Eftersom utsiktspunkten ligger precis vid vägen så behöver ni inte ens promenera för att få njuta av den underbara utsikten.

Lisbon Falls är ett 92 meter högt vattenfall, det högsta vattenfallet i området. Följ floden där den slingrar längs dess naturliga väg tills ni kommer till vattenfallet. Här förgrenar sig floden i tre strömmar innan den faller ner på klipporna nedanför.

Bourke's Luck Potholes, Panorama Route, Sydafrika
Bourke's Luck Potholes är definitivt värt ett stopp

Om ni är reser längs Panorama Route bör ni inte missa Berlin Falls. Fallet är format som en stort vit stearinljus, och rinner genom en naturlig sluss innan den faller 80 m ner i en djup pool. Detta är ett bra ställe för en simtur följt av en härlig picknick.

Berlin Falls är ett av en hel rad vattenfall som finns i området. Här hittar ni även Horseshoe Falls, Lone Creek Falls, Bridal Veil Falls, Mac-Mac Falls och Sydafrikas högsta vattenfall Lisbon Falls.

Bourke’s Luck Potholes är naturliga fenomen som räknas som början av Blyde River Canyon. Genom otaliga tidsåldrar har de virvlande strömmarna som uppstår när Treur River störtar ner i Blyde River skapat stora, cylindriska gropar i berggrunden.

Bourke’s Luck Potholes ligger 35 km norr om Graskop och här hittar ni även ett mycket informativt besökcenter.

The Three Rondavels & Blyde River Canyon Panorama Route, Sydafrika
Utsikt över Blyde River Canyon, världens tredje största kanjon

Three Rondavels är tre stora bergsspiraler som stiger upp från den ena sidan av Blyde River Canyon. Dessa geologiska formationer är en av de många naturliga höjdpunkterna längs Mpumalangas Panorama Route.

Ordet ”Rondavel” är ett sydafrikanskt ord som refererar till en traditionell rund hydda vanligen med halmtak. De tre välkända gigantiska topparna av kvartsit och skiffer med sina blottade bergväggar tornar upp sig mer än 700 m över det omgivande landskapet. Dessa toppar är uppkallade efter de tre mest besvärliga av hövding Maripi Mashiles fruar – de är (från vänster till höger) Magabolle, Mogoladikwe och Maseroto.

Blyde River Canyon är en 25 km lång och i genomsnitt cirka 760 m djup kanjon. Det är den tredje största kanjonen i världen och tack vare dess frodiga tropiska lövverk är det antagligen den största gröna kanjonen i världen. Kanjonen har bildats av floder som eroderat sig djupt in i sluttningen och fört bort miljontals ton med jord och sten.

Mac Mac Falls är ett 65 meter högt vattenfall som är utnämnt till nationalmonument. Detta tvillingfall var ursprungligen en enda ström men guldgrävare sprängde den i ett försök att avleda floden eftersom man ville utvinna guldet i berget över vilket floden störtade.

Mac Mac Falls, Panorama Route, Sydafrika
Mac Mac Falls är 65 meter högt och ett nationalmonument

Echo Caves ligger 15 km väster om Strydom Tunnel i Molopong Valley och upptäcktes av markägaren på 1920-talet när han sökte efter sin boskap som på ett mystiskt sätt bara försvann. Echo Caves är några av de äldsta grottorna i världen och har utnämnts till ett nationalmonument.

Echo Caves har ända sedan mitten stenåldern använts som skydd av de människor som bodde i området och i grottorna har man hittat några av regionens äldsta hällristningar från sanfolket.

Grottorna, som ståtar med en kammare som är 100 m lång och 40 m hög, har också droppstensformationer som ger ett kusligt eko när man knackar på dem. Dessa droppstensformationer användes som trummor för att skicka varningssignaler. Eftersom ljudet spred sig över överraskande långa sträckor kunde folket hinna ta sin tillflykt in i grottorna när fienden var i antågande.

Grottorna har en historisk betydelse eftersom man här har hittat många förhistoriska föremål som har använts av våra förfäder. Dessa verktyg och reliker har daterats till stenåldern och finns nu utställda på Museum of Man som ligger alldeles i närheten av Echo Caves.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107