Panoramabild över val, hermanus, Overberg, Sydafrika

Overberg

Overberg är området öster om Kapstaden, bortanför Hottentots-Holland Mountains. Här finns två små städer som båda erbjuder fantastiska upplevelser – Hermanus bjuder på fantastisk landbaserad valskådning, medan man i Gansbaai kan dyka med de mäktiga vithajarna. Förutom detta finns här utmärkta vingårdar och även Cape Agulhas – Afrikas sydligaste punkt. I Gordon’s Bay finns fina stränder och längs strandpromenaden finns gott om restauranger som serverar havets läckerheter.  Ett stycke norrut ligger Swellendam, Sydafrikas fjärde äldsta stad, och detta är ett område för den som tycker om att vandra.

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Overberg betyder helt enkelt ”över berget” och är området öster om Kapstaden, bortanför Hottentots-Holland Mountains. Namnet kommer från de tidiga bosättare som tog sig över berget, vilket då var en verklig utmaning, för att se vad som fanns på andra sidan.

Idag tar man sig betydligt enklare över berget, via motorvägen N2 och de vackra Sir Lowry’s Pass och Houwhoek Pass.

Området sträcker sig från dessa pass förbi staden Swellendam i öst och så långt söderut man kan komma.

Här finns så otroligt mycket att se och uppleva. Här finns Hermanus, som är känt för att vara den bästa platsen för landbaserad valskådning, Gansbaai som är Sydafrikas centrum för vithajsdyk, fantastiska vindistrikt och Afrikas sydligaste punkt, Cape Agulhas, där de två världshaven Indiska Oceanen och Atlanten möts.

Hermanus, Overberg, Sydafrika
Hermanus är en mysig kuststad välkänd för sina många valar

Hermanus är framförallt känd för utmärkta möjligheter till landbaserad valskådning. Varje år mellan juni och november kommer majestätiska sydkapare till Walker Bay och dessa kan ses från land, båt eller till och med från flygplan. Världsnaturfonden (WWF) har utnämnt Hermanus till en av världens 12 bästa platser för valskådning och det är den enda platsen i världen där du kan få lyssna till valarna med hjälp av en undervattensmikrofon.

I Hermanus finns också världens enda valropare – ”Whale Crier” – som blåser i ett horn gjort av torkad kelp (ett slags tång) för att berätta var valarna har setts. Varje år i september hålls här The Whale Festival, som hyllar återkomsten av såväl valarna som våren. Här kan ni njuta av utställningar, mat och vin.

I Hermanus kan ni tillbringa dagen med att vandra omkring och upptäcka vad den lilla staden har att erbjuda. Här finns massor av små mysiga caféer och restauranger och alla erbjuder en fantastisk utsikt. På klipporna vid havet kan ni få ett härligt möte med en hel familj Rock Dassies, en liten charmerande varelse som trots sin ringa storlek faktiskt är släkt med både elefant och sjöko.

Hermanus har växt från en lugn, liten fiskeby till en pulserande liten stad som har mycket att erbjuda. Förutom valskådning kan du här paddla kajak, spela golf, vandra eller bara njuta av solen på en av alla de stränder som finns. Hermanus erbjuder också shopping som passar de flesta.

Vithaj, Gansbaai, Overber, Sydafrika
Besök Gansbaai om ni är sugna på att se den mäktiga vithajen

Gansbaai är liten charmig kuststad som ligger vid Walkers Bay cirka 2 timmar från Kapstaden, strax öster om Hermanus. Hit reser varje år tusentals människor från välden över för att dyka med vithajar och Gansbaai kallas även för ”Great White Shark Capital of the World”.

Strax utanför Gansbaai ligger Dyer Island som tack vare sitt rika bestånd av pingviner även lockar till sig stora mängder vithajar. En liten bit därifrån ligger även Geyser Rock, som med sin stora sälkoloni, även den lockar till sig många vithajar.

På grund av den höga populationen av vithajar i detta område kallas sundet mellan Dyer Island och Geyser Rock helt enkelt för Shark Alley.

Gansbaai erbjuder mer än bara dykning med vithajar, det är även en utmärkt plats för valskådning. Varje år mellan juni och november gästas Walker Bay av rätvalar som kommer hit för att leka och föda sina kalvar. Den bästa platsen för valskådning är nog De Kelders som ligger ca 5 km norr om Gansbaai.

I De Kelders finns ett stort antal större och mindre grottor där The Klipgat Cave är den mest kända. Denna grotta ligger precis utanför De Kelders i Walker Bay Nature Reserve och här har man hittat 65 000-85 000 år gamla kvarlevor, stenartefakter och verktyg av ben.

Från Gansbaai kan man följa en led, The Klipgat Trail, som slingrar sig längs kusten hela vägen till Klipgat Cave. Leden är ungefär 7 kilometer lång och går via en rad olika grottor.

Cape Agulhas, Overberg, Sydafrika
Sydafikas sydligaste punkt Cape Agulhas

Cape Agulhas är geografiskt sett Afrikas sydligaste punkt och namnet Cape Agulhas, som betyder ”nålar” på portugisiska, hänvisar till alla de klipporna och rev som har lett till många skepps undergång utanför dess kust. Det är också den officiella punkten där den kalla Benguelaströmmen från Atlanten möter den starka Agulhasströmmen från Indiska Oceanen.

Cape Agulhas har genom historien blivit ökänd bland sjömän på grund av områdets farliga vinterstormar och enorma vågor som ibland blir upp till 30 meter höga. Det är inte konstigt att kusten utanför Cape Agulhas är full av vrak och att fyren byggdes redan 1848 i ett försök att varna de många skepp som seglade förbi för de strida strömmarna, starka vindarna och farliga vågorna.

Gordon’s Bay är en liten, charmig kuststad som markerar slutet på False Bay, men som också är början på den vackra kustvägen som leder in mot Overberg. Följer ni vägen, som också kallas Clarence Drive, genom Gordon’s Bay och kör förbi hamnen kommer ni att hamna på en av de vackraste vägarna i världen och under juni till november kommer du med stor säkerhet se havets jättar leka i havet nedanför…

I Gordon’s Bay finns stränder som är väl skyddade mot vinden och längs strandpromenaden finns pubar och kaféer och gott om restauranger som serverar havets läckerheter. Fortsätter du längs kustvägen kommer ni så småningom fram till Kleinmond, Hermanus och Gansbaai med allt vad dessa områden har att erbjuda.

Vackra böljande fält i Overberg

Swellendam ligger vid foten av vackra Langeberg Mountains cirka 22 mil öster om Kapstaden och lika många mil väster om George och man brukar säga att staden binder samman Overberg med Garden Route. Swellendam är, efter Kapstaden och Stellenbosch, Sydafrikas tredje äldsta stad och grundades 1745 och detta märks tydligt på stadens arkitektur och rika historia.

Området är perfekt för dig som gillar att vandra och Swellendam omges av inte mindre än fyra naturreservat varav Bontebok National Park och Marloth Nature Reserve är de mest kända. Bontebok Nature Reserve är bland annat hem till den mycket vackra men ovanliga antiloparten bontebok som även har gett namn åt reservatet.

Här kan du även hitta 126 olika fågelarter och en rad olika mindre antiloper. Om du vill bege dig ut och vandra så är Marloth Nature Reserve ett bra alternativ. Här finns många vandringsleder och du har chansen att så se en stor mängd olika arter av vildblommor och fynbos.

Swellendam är en blomstrande jordbruksstad och är världens största producent av boysenbär. Om du besöker Swellendam kan du göra ett besök till Wildebraam Berry Estate som inte bara producerar sylt och marmelad av olika slag utan även en rad olika likörer och mycket annat.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107