Panoramabild över Chapman's Peak Drive, Kaphalvön, Sydafrika

Kaphalvön

Den vackra kustremsan som tar er till Kaphalvön börjar redan inne i Kapstaden och resan söderut bjuder på många härliga upplevelser. Här finns ett överflöd av aktiviteter och äventyr – ni kan spela golf, dyka, vandra, surfa, cykla och sist, men inte minst, njuta av den underbara naturen. Från vackra Hout Bay löper Sydafrikas kanske mest spektakulära kustväg – Chapman’s Peak Drive.  På östra sidan ligger Simon’s Town, där de berömda pingvinerna bor på Boulders Beach och längst ner på kaphalvön hittar vi både Cape Point och Godahoppsudden. Helt klart värt en dagsutflykt!

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Den vackra kustremsan som tar er till Kaphalvön börjar redan inne i Kapstaden och resan söderut bjuder på många härliga upplevelser. Här finns ett överflöd av aktiviteter och äventyr – ni kan spela golf, dyka, vandra, surfa, cykla och sist, men inte minst, njuta av den underbara naturen.

Kaphalvön är ett äventyr i sig och om ni tar gott om tid på er, vilket ni bör, kan ni utan problem resa runt här en hel dag. Hela halvön, från Table Mountain i norr till Cape Point i söder, ligger i Table Mountain National Park (tidigare känd som Cape Peninsula National Park).

Detta är kanske den mest spektakulärt natursköna parken i Sydafrika. Här finns många utrotningshotade djur och växter, däribland fyra valarter, tre delfinarter, fyra sköldpaddsarter, 250 fågelarter och hela 1016 arter av fynbos (afrikaans för ”fine bush”), men det är bara en liten del av de tusentals arter av fynbos som finns runt om i Kapprovinsen.

Världens totala växtlighet har blivit indelad i sex ”floral kingdoms” – blomsterriken – och det minsta, men också det som har den största artrikedomen, är Kapregionen och hit åker varje år ett stort antal botanister från hela världen.

Denna evigt gröna rikedom av växter kallas fynbos och består till den största delen av växter av arterna Protea och Erica (och ytterligare sju arter som inte finns någon annanstans i världen) – en del väldigt små, andra stora som träd. Mest känd är nog Sydafrikas nationalsymbol – Kungsprotean, vars blommor kan ha en diameter på upp till 20 centimeter.

På er resa längs Kaphalvön kommer ni att passera, och förhoppningsvis stanna till på, en rad fantastiska platser. Det finns små, härliga fiskebyar där ni kan köpa färsk fisk direkt från båtarna som kommer in från havet med sin fångst, kilometerlånga stränder att promenera (eller kanske rida) längs, pingviner att simma med och mycket, mycket mer…

Pingviner vid Boulders Beach, Simon's Town, Kaphalvön, Sydafrika
Pingvinerna på Boulders Beach vid staden Simons Town

Hout Bay är en av de vackraste och populäraste platserna på Kaphalvön. Staden ligger pittoreskt i en vindskyddad bukt omgiven av berg och vägen dit från V&A Waterfront löper längs havet och är fantastiskt vacker. Här är fiske av kräftor och snoek (en barracudaliknande fisk som bara finns i dessa vatten) en viktig del av ortens livnäring och fiskehamnen ger den lilla kuststaden en livlig atmosfär.

Från Hout Bay löper en av Sydafrikas, och kanske världens, mest spektakulära kustvägar – Chapman’s Peak Drive. Vägen är tio kilometer lång, slingrar sig runt 114 kurvor med klippor som störtar direkt ned i havet. Det  finns många rastplatser längs vägen där ni kan njuta av utsikten och kanske ha en picknick.

Simon’s Town är en vacker liten stad vid havet med många gamla, fina hus längs huvudgatan, som kantas av små mysiga affärer, restauranger och kaféer. Också vid Quayside Waterfront kan du avnjuta en god bit mat med en härlig utsikt över hamnen.

Här finner ni också en koloni på nästan 3 000  sydafrikanska pingviner vid Boulder’s Beach. Detta är ett av de få ställen där dessa fascinerande fåglar går att skåda på så nära håll. Dessa söta fåglar är nyfikna och vänliga, men de vill inte bli klappade. På varma sommardagar kan du ta dig ett dopp med dem i det klara, och ganska kalla, vattnet i bukten som omges av stora, runda klippblock.

Cape Point, Kaphalvön, Sydafrika
Sydafrikas mest välkända udde, Cape Point

Den södra delen av Kaphalvön kan skryta med två sevärdheter – Godahoppsudden och längre söderut finns det lite högre belägna Cape Point, där den portugisiske sjöfararen Bartholomew Diaz först rundade Kaphalvön 1488 då han letade efter en handelsväg till Indien och Östern.

Afrikas allra sydligaste punkt Cape Agulhas ligger dock 150 kilometer längre åt sydost och det är där de två världshaven Atlanten och Indiska Oceanen möts.

Vägen till Cape Point leder till en stor parkering där det finns en barservering och en restaurang med fantastisk utsikt över havet. Den sista biten upp till toppen av Cape Point får man antingen gå eller ta linbanan. Härifrån kan ni se Godahoppsudden i väster som ni antingen kan ta er till via en vandringsled som tar ca en timme enkel väg eller med bilen.

Det finns många vackra vikar med orörda stränder och tidvattenspooler i parken. Här kan ni ofta få se olika antiloper ströva omkring, men det finns även gott om babianer, och dem ska ni hålla avstånd från!

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107