Panoramabild över Bloukrans Bridge, Garden Route, Sydafrika

Garden Route

Garden Route ett av naturens underverk i Sydafrika, denna magnifika, natursköna kuststräcka är resmålet för naturälskare, golfare, äventyrare och för er som bara vill njuta av sol och bad. Från Jeffreys Bay i öst, som är ett mecka för surfare, till Mossel Bay i väst sträcker sig ett område som har så mycket att erbjuda. Här finns mindre smultronställen som St Francis Bay, äventyrspäckade små plaster som Storms River och de otroligt vackra stränderna i Plettenberg Bay. Knysna är nog den mest berömda orten och här bor ni utmärkt till för att upptäcka området. 

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Garden Route är en naturskön kuststräcka som är det självklara resmålet för naturälskare, golfare, äventyrare och för er som bara vill njuta av sol och bad. Garden Route har blivit en av Sydafrikas populäraste destinationer.

Området lockar turister året om till de inhemska skogarna, färskvattensjöarna, våtmarkerna, skyddade vikarna och långa gyllene sandstränderna. Här kan ni vandra i bergen, utforska grottor, cykla genom skogarna, dyka med vithajar, spela golf på fantastiska banor eller åka båt nedför någon av  floderna.

Den smala kuststräcka som utgör Garden Route sträcker sig från Heidelberg i väst till Storms River Mouth i öst, och från Indiska Oceanen i söder till toppen av bergskedjorna Outeniqua och Tsitsikamma i norr.

Detta är i alla fall den officiella gränsen, men ofta säger man att Garden Route börjar vid Mossel Bay eller George i väst och slutar vid Port Elizabeth i öst, och man brukar även räkna med Oudtshoorn i norr.

St Francis Bay, Garden Route, Sydafrika
St Francis Bay väster om Port Elizabeth längs the Garden Route

St Francis Bay är ett smultronställe som ofta förbises och här kan ni njuta av underbara stränder och fantastisk natur. Staden kallas ibland Sydafrikas Venedig, för här finns en ett kanalsystem där man kan åka båt, simma och roa sig med diverse vattensporter. Längs med vattnet radar vackra, vita hus med halmtak upp sig.

I bukten, som också heter St Francis Bay, finns delfiner och, i säsong, även valar och stränderna är långa, vita och inbjuder till lata dagar i solen. Ni kan också fiska från klipporna och surfar ni har ni kommit rätt. Det här området slåss med Jeffreys Bay om första plats på listan över Sydafrikas bästa surfplats!

Det kan stundtals bli lite komplicerat att hålla reda på vilken del av området man är i. Här finns nämligen, förutom St Francis Bay, även Port St Francis och Cape St Francis.

Cape St Francis ligger längst ut på udden, ca 10 minuter med bil från St Francis Bay. Här kan ni besöka pingvinerna på Cape St Francis Rehabilitation Centre.

Port St Francis är en privatägd hamn, mitt emellan Cape St Francis och St Francis Bay. Här finns en mängd restauranger och fabriksförsäljningar tillsammans med privata bostäder och semesterboende.

I området finns inte mindre än 4 naturreservat – Cape St Francis Nature Reserve, Seal Point Nature Reserve, Seal Bay Nature Reserve och Irma Booysen Flora Reserve. Alla dessa reservat erbjuder möjligheter till mycket fina vandringar där ni verkligen kan komma nära den speciella naturen.

Knysna, Garden Route, Sydafrika
Vackra Knysna erbjuder något för de flesta

Storms River är en mycket liten by några mil öster om Plettenberg Bay, precis vid Tsitsikamma Forest och i Garden Route National Park. Detta är utgångspunkten för många av de äventyr som finns i det här området – forsränning, dykning, vandring och mycket, mycket mer!

Omgiven av berg och nästan uppslukad av inhemsk skog, ligger den lilla staden Plettenberg Bay vid Indiska Oceanen med ett överflöd av hotell, restauranger och affärer som passar alla smaker. Med 20 kilometer långa vita stränder är Plettenberg Bay en av de mest fashionabla semesterorterna längs denna kust.

Mer än 20 dagar i månaden, året om, badar Plettenberg Bay i härligt sydafrikanskt solsken. Vädret är med andra ord underbart och ni nästan garanteras varma lata dagar och behagliga kvällar som är svåra att hitta någon annanstans i Sydafrika.

Grannstaden Knysna ligger vackert omgiven av skogar, sjöar, berg och skyddad av ett drygt 2 000 hektar stort marint reservat. Denna lagun är mest känd för sina ostron, som faktiskt anses vara bäst i världen, så här kan alla ostronälskare få sitt lystmäte.

Lagunen är omgiven av två imponerande klippor som kallas Knysna Heads. Man kan nå en av dessa klippor med bil för att njuta av den fantastiska utsikten över lagunen. Den andra sidan kan ni nå genom att ta en båttur till Featherbed Nature Reserve.

Knysna erbjuder sina besökare en salig blandning av attraktioner och aktiviteter. Ni kan prova på kajak- och kanotpaddling, göra en nöjeskryssning eller cykla och vandra i de inhemska skogarna. Förutom det finns här vattensporter av alla de slag, eller så kan ni plocka fram kikaren för att studera det rika fågellivet – i området har man identifierat över 200 olika fågelarter!

Wilderness, Garden Route, Sydafrika
Wilderness långa härliga stränder

Wilderness ligger mycket vackert till mellan Kaaimans River och Goukamma Nature Reserve och gränsar även till Outeniqua Mountains.

Det är en lugn liten stad som kanske inte erbjuder så mycket i form av restauranger och affärer men staden är mer känd för det lugna havet och stränderna som till synes aldrig tar slut. Wilderness har därför blivit en internationellt eftertraktad semesterort.

Staden är omgiven av många floder och naturliga sjöar och laguner vilket gör att det är en utmärkt plats för vattensportsentusiaster. Här finns också ett väldigt rikt fågelliv och många sjöfåglar häckar här vilket gör Wilderness idealisk för fågelskådare.

I Wilderness finns också ett stort antal hantverkare. Deras produkter är ofta till salu och besökare kan hitta många fynd vid hantverksmarknaderna som hålls i mitten och slutet av varje månad.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107