Panoramabild över Drakensbergen, Sydafrika

Drakensbergen

Bergskedjan Drakensbergen stäcker sig 20 mil längs KwaZulu-Natals västra gräns och Giant’s Castle, Champagne Castle och Cathedral Peak är välkända kännetecken. År 2000 blev hela regionen, numera uKhahlamba Drakensberg Park, upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Området bjuder på många olika typer av aktiviteter, ni kan till exempel vandra, rida, åka fyrhjuling, cykla, fiska eller prova på rappellering eller river rafting. I söder finns Sani Pass, som är ett av de mest magnifika bergspassen i Sydafrika – en smal serpentinväg slingrar sig uppför berget och förbinder KwaZulu-Natal och Sydafrika med Lesotho.

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Under 2000 blev hela regionen, numera uKhahlamba Drakensberg Park, upptagen på UNESCO:s världsarvslista till följd av dess påfallande betydelse ur miljösynpunkt, dess imponerande skönhet samt dess kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar som San-folket efterlämnat sig i mer än 500 grottor.

Drakensbergen är väldigt fascinerande i sig, med toppar som överskrider 3 000 meter och med några mycket spektakulära kännetecken, där Giant’s Castle, Champagne Castle och Cathedral Peak är de mest välkända.

Svävande rovfåglar, vattenfall, floder och sjöar med ett överflöd av fisk, vilda djur, vandringsleder, möjligheter till ridning och en mängd äventyrliga sporter från klättring till cykling i bergen, gör Drakensbergen till en enastående destination för alla som älskar att röra sig i naturen.

Det är de mer klippiga norra och centrala delarna av Drakensbergen som är de mest kända och det är även här som de mest berömda sluttningarna och topparna finns, vilka utgör Drakensbergens klassiska landskap. Det är också här som du finner många av San-folkets klippmålningar.

Den norra delen av Drakensbergen är ett magnifikt område. Här ligger det natursköna underverket Amphitheatre vid den östra kanten av Mont-aux-Sources, en 3 000 meter hög platå och källan till Tugela River och åtta andra floder. Tugela River rinner mot Amphitheatre och faller sedan 850 meter ner över kanten i en serie av vattenfall och bland dessa finns Sydafrikas högsta vattenfall. Amphitheatre står som kuliss till Royal Natal National Park, ett område som kanske mer än något annat i Sydafrika tar andan ur dig.

Giant’s Castle, Drakenbergen, Sydafrika
Giant’s Castle i de vackra Drakensbergen

De centrala delarna av Drakensbergen omfattar en bergsvägg på 3 000 meters höjd som slutar i en massiv hörnsten som kallas Giant’s Castle, då konturen av topparna och klipporna tillsammans påminner om profilen till en sovande jätte. Giant’s Castle är huvudsakligen en gräsbevuxen platå som är inbäddad mellan Drakensbergens djupa dalar.

Giant’s Castle Game Reserve ligger vid foten av berget och här finns ett antal grottor där ni kan beundra de vackra grottmålningarna som bär vittnesbörd om San-folket som en gång levde i området.

I denna del av Drakensbergen ligger även Champagne Castle som är en av Drakensbergens högsta toppar, även om den mest framstående toppen här är Cathkin’s Peak.

Att åka varmluftsballong är en populär aktivitet i dessa områden och att ur fågelperspektiv uppleva Drakensbergen är helt fantastiskt! Champagne Valley är känt för att området bjuder på väldigt många olika typer av aktiviteter. Här kan du vandra, rida, åka fyrhjuling, cykla, fiska eller prova på rappellering eller river rafting.

Cathedral Peak, omgiven av vildmark och några av de mest spektakulära bergslandskap man kan tänka sig, är en tillflyktsort för vandrare, bergsklättrare och naturälskare. Lederna som slingrar sig genom berg, bäckar, vattenfall och dammar gör vandringen till en beroendeframkallande erfarenhet.

Sani Pass, Drakensbergen, Sydafrika
Den slingrande vägen upp för Sani Pass

Den södra delen av Drakensbergen karaktäriseras av något flatare terräng med gröna böljande kullar. Området sträcker sig från Giant’s Castle i norr till KwaZulu-Natals sydligaste del, Bushman’s Nek, som är en av två officiella gränsövergångar till Lesotho från KwaZulu-Natal och denna väg kan du ta antigen till fots eller på hästryggen.

I södra Drakensbergen kan du se en rad olika djur, bland annat eland – som är Afrikas största antilop, sjakal, babian och piggsvin. Området är även väldigt populärt bland fiskare – här finns bland annat ett stort antal forelldammar.

Här finner ni också Sani Pass, som är ett av de mest magnifika bergspassen i Sydafrika. Den smala serpentinvägen slingrar sig uppför berget och förbinder KwaZulu-Natal och Sydafrika med det oberoende landet Lesotho.

Vägen kallas även Roof of Africa, och det av en god anledning – utsikten från toppen, 3 200 meter över havet, är spektakulär och i vanliga fall reserverad för de som är villiga att vandra genom bergen i ett par dagar. Vid toppen av Sani Pass, 2 874 meter över havet, ligger en pub som är världens högst belägna pub.

För att ta er upp längs Sani Pass måste ni ha ett fyrhjulsdrivet fordon då stigningen är mycket kraftig och vägen ojämn. Tänk på att ta med er passet annars måste ni vända när ni kommit halvvägs, då ni korsar gränsen till Lesotho.

Sani Pass är den enda körbara vägen till Lesotho om ni kommer från KwaZulu-Natal, och detta är sannerligen en spännande heldagsutflykt!

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107