Allmänt om Sydafrika

Sydafrika är ett naturskönt och kulturrikt land som till stor del omges av Atlanten och Indiska Oceanen. Landet har så mycket att erbjuda i form av upplevelser, äventyr, golf, dykning och inte minst fantastisk natur- och djurliv. Man behöver ha visum för att resa till Sydafrika, man får automatiskt ett visum som gäller i 90 dagar när man anländer på någon av Sydafrikas flygplatser. Sydafrikas klimat räknas för det mesta som subtropiskt men det stora variationer. Alla delar av Sydafrika har dock sin charm och man kan resa hit året om.

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Sydafrika
Sydafrika gränsar till Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Swaziland och Lesotho

Sydafrika är Afrikas största ekonomi och den ekonomiska tillväxten har lett till ökade investeringar i offentliga tjänster och infrastruktur. Landet är välkänt för sina stora diamant- och guldresurser och detta utgör halvparten av landets totala export. Förutom guld och diamanter är Sydafrika även världens största producent av metallerna mangan, platina och krom.

Sydafrika har haft en stor invandring från andra länder i Afrika, men även från Europa och Asien. Den absolut största gruppen består av svarta som tillhör olika bantutalande folk. Dessa är, utifrån språkliga och historiska traditioner, indelade i fyra huvudgrupper – nguni, sotho, venda och tsonga.

De invånare som är av europeiskt ursprung är huvudsakligen afrikaans- och engelsktalande men det finns även stora grupper greker, italienare och portugiser.

Den asiatiska delen av befolkningen består framförallt av ättlingar till indiska invandrare samt malajer.

Geologiskt kan Sydafrika delas in i tre olika zoner – den breda inlandsplatån, de omkringliggande bergsområdena och den smala kustremsan. Området längs sydvästkusten som har vinterregn har en tempererad vegetation med medelhavsprägel medan sydostkusten har mer av subtropisk vegetation.

Sydafrikas inland består till större delen av savann- och stäppvegetation som mot norr och väst går över i halvöken och öken. Sydafrika har ett väldigt rikt växt- och djurliv och stora områden har därför fått status som skyddade nationalparker.

Solsken över Boulders Beach, Simon's Town

Sydafrikas klimat räknas för det mesta som subtropiskt men, med tanke på storleken, så finns det stora regionala variationer.

De södra Kapprovinserna har ett eget vädermönster som är helt annorlunda än någon annanstans i Afrika – och detta förklarar varför floran i de södra Kapprovinserna är så unik! Från omkring november till mars, medan det regnar i resten av södra Afrika, är det i dessa delar av landet varmt, soligt och torrt, och i allmänhet perfekt för en semester.

De östra delarna av Sydafrika får betydligt mer regn, mellan 500 mm och 1 000 mm per år, och detta är på grund av passadvindarna. Det mesta regnet faller under sommarmånaderna. Sydafrika hotas dock alltid av torka och omkring hälften av landet får mindre än 400 mm nederbörd om året. 

Från omkring april till augusti blir det svalare och det blir också en del regn. Under dessa månader kan det vara vackert och torrt det ena ögonblicket, men stormigt och blött i nästa. Mängden regn är som mest runt juni och juli, men vädret i de södra Kapprovinserna är notoriskt varierande; lokalbefolkningen säger att man kan ha ”fyra årstider på en dag”. 

I september och oktober blir det mindre vanligt med regn, solen kommer ut mer och mer och temperaturen stiger igen. September är början på våren då stora delar av de fynbos börjar blomma i Namaqualand (norr om Kapstaden). I de västra delarna av Sydafrika är klimatet relativt torrt och blir torrare ju längre norrut du kommer och årsnederbörden ligger på under 200 mm. Norra Kapprovinsen, inklusive Kgalagadi Transfrontier Park, följer Botswanas vädermönster.

Sydafrikas flagga
Sydafrikas flagga

Ni behöver ha visum för att resa till Sydafrika, detta får ni automatiskt när ni anländer på någon av Sydafrikas flygplatser. Detta visum gäller i 90 dagar.

Från och med 1 juni 2015 infördes nya striktare regler för resor med barn till och från Sydafrika, dessa regler gäller för alla barn under 18 år. Detta innebär bland annat att ni behöver ha ett fullständigt födelsebevis innehållande uppgifter om barnet, barnets personnummer samt uppgifter om barnets båda föräldrar. Reser man som ensam förälder behöver man också samtycke i form av ett intyg från den andra föräldern. Här finns fullständig information.

Vissa delar av Sydafrika är högriskområde för malaria och ni  bör därför införskaffa malariaprofylax före avresan om ni ska besöka dessa områden.

Det är inga problem att dricka kranvattnet i Sydafrika men i vissa områden innehåller dricksvattnet mycket mineraler och även om det är ofarligt att dricka det, så kanske det inte alltid smakar så bra.

Om ni åker ut på landsbygden eller ska bo på ute i bushen så kan det dock på vissa områden vara olämpligt att dricka kranvattnet.

Visa, Mastercard och American Express accepteras så gott som överallt i Sydafrika. Det är heller inga problem med bankomater i Sydafrika, såvida ni inte befinner er ute i bushen. Det finns gott om dem så ni behöver inte tänka på att gå till banken.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107