Namibia

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Namibia
Namibia gränsar till Sydafrika, Botswana, Angola och Zambia

Storslagna nationalparker

Namibia är ett kontrastrikt land som bjuder på en mångfald av kulturer och kan ståta med vilda kustlandskap, mäktiga berg, vidsträckta öknar och ett fantastiskt djurliv.

Namibia är övervägande ett torrt, kargt och ofruktbart landskap, men trots det har Namibia några av världens mest storslagna nationalparker. Den mycket djurrika Etosha National Park i nordvästra Namibia och Namib-Naukluft Park i väster med bland annat världens högsta sanddyner för att nämna några.

Namib-Naukluft Park är indelat i fyra sektioner – Namib, Naukluft, Sandwich Harbour och kanske den mest kända sektionen, Soussusvlei och Sesriem.

Huvudstaden Windhoek, som ligger i mitt i landet i det centrala höglandet, är Namibias kommersiella center medan Swakopmund lockar surfare och strandälskare från hela världen. Namibia är det perfekta landet för dig som är en äventyrslysten naturälskare!

Quiver Tree, Spitzkoppe, Namibia
Quiver Tree i solnedgången vis Spitzkoppe

Väder

Afrikas vädermönster blir allt mer oförutsägbara och vi kan aldrig lova något när det gäller vädret. 

Då Namibia är delvis täckt av Namiböknen, en av världens torraste öknar, är Namibias klimat generellt mycket torrt och behagligt – det är bra att besöka året runt. Namibia får bara en bråkdel av det regn som många länder längre österut får. Mellan december och mars kommer vissa dagar att vara fuktiga och regnskurar med åska, ofta mycket lokala, kan förekomma på eftermiddagen. Dessa är vanligare i de centrala och östra delarna av landet, och mer ovanliga i öknen.

April och maj är ofta härliga månader i Namibia. Det går mot torrare väder och luften är fräsch och klar och landskapet är vackert grönt.

Från juni till augusti blir det kallare i Namibia och luften torkar ut mer. Nätterna kan bli riktigt kalla, ned mot minusgrader i vissa ökenområden. Allt eftersom landskapet torkar ut tar sig de vilda djuren i de norra delarna av landet till vattenhålen och är då lättare att ses av besökare.

I september och oktober blir det varmare igen och safari är då i de flesta områden som bäst, även om det ofta finns en massa damm i luften och det inte är så grönt och fint.

November är en mycket varierande månad. Ibland är det varmt och torrt väder, ibland fylls himlen med moln som hotar med regn. Men har du tur får du bevittna de första regnen för säsongen, något du aldrig kommer att glömma.

Kalahari, Namibia
Att köra bil i Namibia är inte alltid så lätt

Köra bil i Namibia

Att köra bil i Namibia påminner till mångt och mycket om att köra bil i Sydafrika, man kör på vänster sida och reglerna är mycket lika. Men det skiljer sig också en hel del och innan ni ger er iväg på ert äventyr är det en god idé att läsa på lite. En vanlig personbil räcker gott till de flesta resor, så länge man inte tänker ge sig ut och köra off-road. Långa avstånd, dålig mobiltäckning i vissa områden och glest mellan bensinstationerna kräver dock sin planering.

Drygt 85 % av Namibias vägar är grusvägar, endast de större vägarna är asfalterade och binder ihop landets hörn. Grusvägarna är för det mesta bra, men här är det viktigt att tänka sig för och att inte köra för fort.

Hastighetsgränsen är generellt 120 km/h på de större asfalterade vägarna och 100 km/h på grusvägar, men det rekommenderas att ni inte kör fortare än 60 km/h på grusvägarna. Inte nog med att det finns gott om vilda djur som vandrar fritt, det kan finnas lösa stenar, det blir spårigt, dammoln från andra bilar skymmer sikten och ibland kan vägarnas skick snabbt förändras.

När det regnar i Namibia, så regnar det rejält och översvämningar kan uppstå mycket snabbt. Om detta sker ska ni inte försöka ta er över en väg som är översvämmad, ni kan inte veta hur djupt vattnet är eller hur vägen har påverkats och även om det ser ut som en liten mängd vatten kan strömmarna vara mycket starka.

Namibias flagga

Visum

Nordiska medborgare behöver inte visum för att resa till Namibia på semester. Det finns malaria i de nordliga områdena och då främst under perioden november till juni, malariprofylax är därför att rekommendera vid resa hit.

Visa-kort och MasterCard accepteras oftast i hela Namibia. Tänk dock på att bensinstationer oftast inte tar kort.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107