Moçambique

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Moçambique
Moçambique gränsar till Sydafrika, Swaziland, Zimbabwe, Zambia, Malawi och Tanzania

Moçambique blev självständigt 1975 och kort därefter bröt inbördeskrig ut. Kriget tog slut 1992 och landet har sedan dess sakta men säkert byggts upp igen och idag satsar man mycket på turismen som ökar år för år.

Semesterfirare kan välja att snorkla i Bazaruto-arkipelagen, segla dhow genom mangrovekanaler eller njut av lata dagar under palmerna i Quirimbas-arkipelagen.

De södra delarna av Moçambique är mer utbyggt för turism och det är relativt enkelt att ta sig dit med både bil och flyg. Här hittar du bland annat huvudstaden Maputo och semesterparadis såsom Tofo och Vilanculos. De norra delarna av landet är mer otillgängliga, med undantag av ett fåtal öar som erbjuder boende på lyxiga hotell. Här hittar du bland annat Ilha de Moçambique och Pemba.

Segelbåt i den vackra solnegången i Moçambique

Moçambique bjuder på tropiskt klimat med två säsonger – regnperioden från oktober till mars, då cykloner är relativt vanliga, och torrperioden från april till september.

Blå himmel och solsken med temperaturer på 24-27 °C längs kusten är helt normalt.

Under de regniga sommarmånaderna blir det både väldigt fuktigt och temperaturen går ofta upp över 30°C. Den bästa perioden att resa till Moçambique är mellan maj och november, alltså under den svalare, torra perioden. Under jul och nyår, runt påsk och i augusti invaderas landet av semesterfirande sydafrikaner.

Moçambiques flagga
Moçambiques flagga

Nordiska medborgare behöver visum för att komma in i Moçambique och detta kan ni köpa vid de flesta gränsposter, men det är alltid en fördel att ordna detta före avresa.  Kontakta den moçambikiska ambassaden för att få uppdaterade upplysningar om gällande visum- och inresebestämmelser, samt kostnader för visum.

När ni ska resa till Moçambique bör ni införskaffa malariaprofylax före avresan.

På många platser, framförallt i norra Moçambique, rekommenderas du att inte dricka kranvattnet. De södra delarna av landet är betydligt mer utvecklade, speciellt områdena runt huvudstaden Maputo och turistområden såsom Inhambane, och här är det oftast ok att dricka kranvattnet.

Det finns bankomater i de stora städerna som alla tar Visa-kort men inte alltid MasterCard. Ni kan växla USD på de flesta bankkontor och sydafrikanska ZAR fungerar bra att använda, i alla fall i de södra delarna av Moçambique.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107