Okavangodeltat, Botswana

Okavangodeltat

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Okavangodeltat är ett av världens största inlandsdeltan och ligger djupt inne i den så kallade Kalahari Basin och kallas ofta för Kalaharis juvel. 2014 var deltat den 1 000:e platsen i världen som hamnade på UNESCO:s världsarvslista.

Att Okavangodeltat överhuvudtaget existerar djupt inne i detta förövrigt torra landskap, kan verka anmärkningsvärt. Deltat förses med vatten från Okavangofloden, den tredje största floden i södra Afrika, och har sakta utvecklats under årtusenden av miljontals ton med sand som förts med av floden ända från Angola.

Det är ett relativt platt område med en höjdskillnad på mindre än två meter. De torra landområdena i Okavangodeltat består huvudsakligen av små öar som bildats när buskar och träd lyckats slår rot på termitstackar, men det finns dock några större öar där Chief’s Island är den största.

Under sommarregnen fylls Okavangofloden till bredden och rinner sedan från Angolas högland, vidare över Caprivi i Namibia, och fortsätter in i Botswana där den rinner ut i det stora solfjäderformade Okavangodeltat. 

Tidpunkten för översvämningarna är perfekt, i april/maj, precis när vattnet från Botswanas sommarregn tunnas ut, påbörjar vattnet sin 130 mil långa resa genom det torra Kalahari där det ger liv åt ett stort, och mycket skiftande, ekosystem av växt- och djurliv.

Det är under denna period som stora mängder djur migrerar från det torra inlandet ut till deltat och detta är en fantastisk period att åka på safari i detta område.

Okavangodeltat, Botswana
Okavangodeltat, Botswana

Varje år för Okavangofloden med sig närmare 11 kubikkilometer vatten till Okavangodeltat. Den största delen av vattnet sugs upp av den omgivande vegetationen men mycket försvinner även genom avdunstning. När vattnet till slut når Maun, vid deltats södra utkanter, är dess volym en bråkdel av vad det ursprungligen var och endast ca två procent når Thamalakane River i Maun. Men flödet stannar inte här, det kan fortsätta österut till Boteti River för att fylla sjön Xau eller Makgadikgadi Pans, eller rinna västerut till Lake River för att fylla Lake Ngami. 

Okavangodeltat ligger i ett geografiskt instabilt område med regelbundna markrörelser, skakningar och mindre skalv. Detta medför kontinuerliga förändringar i vattnets flöde, distributions- och dräneringsmönster.

I Okavangodeltat finns tre huvudsakliga geografiska områden – The Panhandle, deltat och torrområden.

The Panhandle börjar vid Okavangodeltats norra delarna, vid Mohembo, och sträcker sig sydost i cirka 8 mil. Dess korridorliknande form ligger mellan två parallella sprickor i jordskorpan. 

Här är floden djup och bred och träsken är alltid översvämmade. Den dominerande vegetationen är papyrus och palmer. Det som lockar flest besökare till The Panhandle är fiske, fågelskådning och besök till de färgglada byar som kantar dess västra utkanter.

Vildhund, Okavangodeltat

När The Panhandle slutar vid Seronga börjar det solfjäderformadedeltat attsprida ut sig och vattnet skapar som en fantastiskmosaikav kanaler, laguner, sjöar,översvämmadegräsmarker ochtusentals öar avolika formerochstorlekar.

Delta-regionen av Okavango kan variera i storlek från 1,5 miljoner hektar under torrare perioder till en svindlande 2,2 miljoner hektar under våtare perioder. Här växter mestadels vass, mokolwane-palmer, akaciaträd, sykomorer, korvträd och afrikanska mangostan.

Vid deltats nedre del, övergår de permanenta träsken till översvämmade gräsmarker och träsk som bara fylls upp under regnperioden. Ytterligare en bit sydost börjar den tredje geografiska regionen att bli synbar då området övergår till att bli betydligt torrare. Här finns tre stora landmassor – Matsebi Ridge, Chief’s Island och Moremi Tongue.

Här växer mestadels mopane- och akaciaträd samt buskar och det är till denna region som ett stort antal däggdjur beger sig under de torra vintermånaderna.

Det som lockar de flesta att resa till Okavangodeltat är så klart de fantastiska safariupplevelserna men även det rika fågellivet samt att få chansen att ta en tur i en traditionell mokoro. Mångfalden och antalet djur och fåglar kan vara svindlande. I Okavango har man registrerat 122 arter av däggdjur, 71 arter av fisk, 444 arter av fåglar, 64 arter av reptiler och 1 300 arter av blommande växter. Man har nyligen även återinfört noshörningar i området och även om antalet fortfarande är relativt lågt, så har man förhoppning om att populationen ska lyckas växa sig stark.

När ni planerar er resa till Okavangodeltat bör ni vara medvetna om att antal djur och även djurarter är väldigt beroende på tillgängligheten på vatten och mat och det är således stora variationer mellan olika säsonger.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107