Kgalagadi Transfrontier Park, Botswana

Kgalagadi Transfrontier Park

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Kgalagadi Transfrontier Park är som namnet antyder en gränsöverskridande park och det är Botswana och Sydafrika som gått samman för att skydda djurlivet på motsatta sidor av sina gränser. Kgalagadi Transfrontier Park är världens första gränsöverskridande park som från början var två parker, Sydafrikas Kalahari Gemsbok National Park och Botswanas Gemsbok National Park.

De två parkerna täcker tillsammans en yta av 3,8 miljoner hektar och är belägen i sydvästra Botswana vid gränsen till den sydafrikanska provinsen Northern Cape. Parken angränsar även till Namibia, men går dock inte över gränsen. 

Den nationella gränsen med Sydafrika går längs den uttorkade Nossob River och tre fjärdedelar av parken ligger i Botswana medan en tredjedel ligger i Sydafrika.

Då parken ligger avlägset utan några närliggande större vägar får parken relativt få besökare vilket gör den idealisk för de lite mer dedikerade safariälskarna. Än så länge besöks Kgalagadi Transfrontier Park främst av äventyrslystna campare som kör på egen hand. Här kan ni få se springbok, gnu, gemsbock, koantilop och eland i överflöd men det finns även surikater, sjakaler, brun hyena, leoparder och de berömda svartmanade kalaharilejonen.

Gepard, Kgalagadi Transfrontier Park, Botswana
Gepard, Kgalagadi Transfrontier Park

Detta är också en av de bästa platserna i Afrika för att få se geparder som stortrivs att jaga i de gamla floddalarna och de omgivande sanddynerna. Kgalagadi Transfrontier Park är också ett paradis för fågelskådare, speciellt för er som är intresserade rovfåglar.

Parken ligger till stor del i den södra Kalahariöknen och namnet Kgalagadi är väldigt passade då det betyder ”land of thirst”. Terrängen består av röda sanddyner, gles vegetation, enstaka träd och de torra flodbäddarna efter Nossob River och Auob River. Efter kraftiga åskoväder kan dock även dessa floder fyllas upp för en kort stund och vid dessa tillfällen flockas mängder av djur längs flodbäddarna.

I Kgalagadi Transfrontier Park finns det tre huvudsakliga områden att utforska – Nossob River Valley som ligger längs gränsen mellan Sydafrika och Botswana, vildmarkslederna på den botswanska sidan och det som en gång var Mabuasehube Game Reserve i de nordöstra delarna av parken.

För att bibehålla den äkta vildmarksupplevelsen i Kgalagadi Transfrontier Park finns det strikta regler för antalet fordon som får lov att köra längs vildmarkslederna, hur många nätter som ni får stanna vid varje campingplats samt hur många människor som kan övernatta på varje campingplats.

Kalahari Lion, Kgalagadi Transfrontier Park
Kalahari Lion, Kgalagadi Transfrontier Park

Den närmaste staden är Upington på den sydafrikanska sida, vilket är 255 km söder om parken. Vägen från Upington är asfalterad men inne i parken finns det endast grusvägar. Alla huvudvägar på den sydafrikanska sidan är framkomliga med tvåhjulsdrivna fordon men för att besöka parken på den botswanska sidan, och för att köra på de mindre vägarna på den sydafrikanska sidan, kommer ni dock att behöva ett fyrhjulsdrivet fordon.

Under sommarmånaderna, oktober till april, är det inte ovanligt att temperaturen i Kgalagadi klättrar upp till 40 grader och ibland ännu högre.

Den årliga nederbörden är sällan mer än 100 mm men ibland faller det inte mer än 50 mm. Under denna period kan ni få uppleva magnifika åskoväder.

På vintern, från juni till augusti, ligger temperaturerna dagtid runt 25 grader. Luften är torr och ni kan förvänta er klara härliga dagar. Nätterna kan dock bli extremt kalla och det är inte helt ovanligt med minusgrader. Under de torra vintermånaderna tvingas många djur att samlas vid vattenhålen vilket gör detta till den absolut bästa perioden för att åka på safari i Kgalagadi.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107