Chobe National Park, Botswana

Chobe National Park

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Chobe National Park ligger i den norra delen av Botswana och sträcker ut sig längs Chobe River som gränsar till Botswana och Namibia i norr och i sydväst angränsar parken till Okavangodeltat och Moremi Game Reserve.

Parken grundades 1968 och täcker ett område på närmare 1,2 miljoner hektar och omfattar flodslätter, våtmarksområden, mopane- och akaciaskog men även magnifika baobabträd. Chobe National Park är den näst största parken i Botswana och med en av de största populationerna av djur på den afrikanska kontinenten, är Chobe National Park känd för de fantastiska safariupplevelser som man kan få här.

Det mest anmärkningsvärda inslaget i Chobe National Park är dess enorma population av elefanter. Här finns det största elefantbeståndet i världen och populationen är utspridd i stora delar av norra Botswana och delar av nordvästra Zimbabwe. Chobes elefanter rör sig över stora områden, upp till 200 kilometer från Chobe River och Linyanti River, där de befinner sig under torrperioden, till den sydöstra regionen av parken där de samlas under regnperiod.

Chobe National Park omfattar fyra olika distinkta ekosystem: Serondela, Savuti Marsh, Linyanti Swamp och Nogatsaa & Tchinga.

Elefanter, Chobe National Park, Botswana
Båtsafari, Chobe National Park

Serondela, eller Chobe Riverfront som området också kallas, som ligger i nordöstra delarna av Chobe National Park har frodiga slätter och tät skog. Chobe River som flyter fram längs den nordöstra gränsen är en viktig vattenkälla, framförallt under torrperioden maj till oktober, och denna lockar till sig stora hjordar elefanter såväl som giraffer, bufflar och sabelantiloper.

Området lämpar sig utmärkt för fågelskådning och här finns stora mängder biätare, skedstorkar samt ett stort antal storkar, änder och andra vattenfåglar. Serondela-området är den mest besökta delen av Chobe National Park och det är inte enbart för de fina safariupplevelserna som erbjuds utan även mycket tack vare närheten till Victoria Falls.

Savuti Marsh är ett våtmarksområde som ligger i den västra delen av Chobe National Park. Området förses med vatten av den mycket oberäkneliga Savuti Channel som, på grund av tektoniska rörelser i området, ibland torkar ut under mycket långa perioder. Savuti Channel delar Chobe National Park i två delar och mynnar sedan ut i våtmarksområdet Savuti Marsh. Området har blivit känt mycket tack vare ett antal populära vildmarksdokumentärer som sänts på tv. Savuti Marsh erbjuder frodiga gräsmarker, savanner och en stor variation av träd och annan vegetation.

Under torrperioderna finns här många vårtsvin, kudu, impalor, zebror, gnuer och framför allt elefanter. Under regnperioderna är fågellivet magnifikt och i Chobe National Park finns ca 450 arter representerade.

Letjevattenbock, Chobe, Botswana
Letjevattenbock, Chobe

Linyanti Swamp är ett träskmarksområde som ligger i den nordvästra delen av Chobe National Park, norr om Savuti Marsh. I kontrast till floderna och våtmarkerna består omgivningarna även av torra skogsområden.

Linyanti Wildlife Reserve är känt för sina rovdjur och stora koncentrationer av djur och då särskilt elefanter och bufflar som rör sig ner till Linyanti River i början av vintermånaderna.

Regionen består huvudsakligen av flodslätter men runt de två floderna Linyanti River och Kwando River sträcker skogsmarker ut sig och här finns även en del laguner.

Här finns stora mängder lejon, leoparder, vildhundar, roanantiloper, sabelantiloper, flodhästar och som i andra delar av Chobe National Park även enorma hjordar av elefanter. Den ovanligare letjevattenbocken, sitatungan (även kallad sumpbock) förekommer också i området såväl som krokodiler. Det är också en utmärkt destination för fågelskådning.

Nogatsaa & Tchinga är varma och torra inlandsområden som täcks till största delen av gräs- och skogsmarker. Detta område är inte så väl utforskat och lämpar sig mer för den äventyrslystna resenären. Här finns det vatten långt in i torrperioden och detta lockar så klart ett överflöd av djur, framförallt mellan augusti och oktober.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107