Central Kalahari Game Reserve, Botswana

Central Kalahari Game Reserve

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Central Kalahari Game Reserve ligger mitt i centrala Botswana och är det näst största reservatet i världen och sträcker ut sig på en yta inte mindre än 5,3 miljoner hektar, vilket är en nästan 1/11 av hela Botswanas totala area. Reservatet karaktäriseras av stora öppna slätter, gamla flodbäddar och så kallade salt pans.  

Vegetationen varierar mellan de olika delarna av reservatet. I de norra delarna hittar man sanddyner bevuxna med många olika arter av träd och buskar, de centrala delarna erbjuder mer flackt landskap med buskar och gräsmarker medan de södra delarna är mer skogbevuxna med mopaneskogar. 

Regnet kommer glest och sporadiskt och kan variera från 70 till 170 millimeter per år.

Den norra halvan av reservatet är det område som är djurtätast och det är hit de flesta reser. Här har ni chans att få se bland annat giraff, brun hyena, vårtsvin, gepard, vildhund, leopard, lejon, gnu, eland, gemsbok, kudu, koantilop och springbock.

Det som lockar många att besöka Central Kalahari Game Reserve är chansen att få se de legendariska svartmanade Kalaharilejonen plus att området är en av världens bästa platser att få se geparder.

Lejon, Central Kalahari Game Reserve, Botswana
Lejon, Central Kalahari Game Reserve

Om ni funderar på att resa till Botswana och åka på safari i Central Kalahari Game Reserve så är den bästa perioden att resa mellan december och april då djuren samlas i stora hjordar i de norra delarna av reservatet.

Vid andra tider på året, när djuren är färre, är det upplevelsen av att resa genom orörd vildmark av till synes oändliga dimensioner som lockar mest.

Basarwafolket, även kallade San-folket, har varit bosatta i och kring Kalahari i tusentals år. 

Ursprungligen var de nomadiserande jägare och samlare men deras livsstil har gradvis förändrats med tiden och de nu lever i mindre bosättningar, varav vissa ligger i den södra halvan av Central Kalahari Game Reserve.

Det finns tre grindar till Central Kalahari Game Reserve, Khutse i söder, Xade i väster och Matswere i nordost. Den bästa grinden för att komma till de norra mer djurrika delarna av parken är genom Matswere. Hit kommer man via Rakops som är 55 kilometer från Matswere. Rakops i sin tur kan nås från antingen Maun i norr eller Mahalapye i söder.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107