Botswana

Allmänt om Botswana

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Karta över Botswana
Botswana gränsar till Sydafrika, Namibia, Zambia och Zimbabwe

Botswana är ett medelstort land med bara knappt 2 miljoner invånare och är ett av väldens mest glesbefolkade länder. När Botswana 1966 blev självständigt var det ett av världens fattigaste länder, men har idag totalt förvandlat sig själv och är nu ekonomiskt en av de mest snabbväxande länderna i världen, mycket tack vare stora diamantfynd. Landet är idag ekonomiskt stabilt och erbjuder bra utbildning och sjukvård.

Botswana är ett land med vild, orörd natur och stora ytor och då stora delar av landet saknar bra vägar är det en destination för den orädde resenären som inte reser på en alltför begränsad budget.

De flesta stora vägarna är asfalterade med bra körförhållanden, en fyrhjulsdriven bil är dock nödvändig om du ska resa inne i nationalparker och reservat samt i avlägsna områden.

Närmare 85 % av Botswana täcks av öken- och stäppområde, den så kallade Kalahariöknen. I norra Botswana rinner Okavangofloden in från Namibia och formar Okavangodeltat som är världens största inlandsdelta. Då både Chobe- och Okavangofloden förser området med vatten året om kan man hitta nästan alla av södra Afrikas däggdjursarter i Moremi Wildlife Reserve och Chobe National Park.

Regn i Kalahari. Botswana
Regnbåge över Kalahari

Vädermönster över Afrika blir allt mer oförutsägbar, man ser skyfall mitt i öknar och torka när regn borde falla. Botswanas klimatmönster är typiskt för södra Afrika även om dess nederbörd är mindre än länder längre österut. Botswanas klimat räknas som halvtorrt och subtropiskt.

Regnen i Botswana kommer mestadels mellan december och mars, då den genomsnittliga minimitemperaturen ligger omkring 20 grader. Vissa dagar är ljusa och soliga, en del kommer att ha eftermiddagsskurar med åska, och andra kommer bara vara grå.

April och maj i Botswana är generellt underbara, med klar himmel och grönt landskap. Nattemperaturen börjar sjunka under dessa månader, särskilt i Kalahari. Notera att platser i och runt Okavango tenderar att ha mindre extrema, mer moderata temperaturer än de torrare delarna av Kalahari.

Från juni till augusti kan temperaturen på natten i torrare områden komma nära fryspunkten, men det blir snabbt varmare under dagen, då himlen är oftast klar och blå. Det är nu högsäsong i de flesta safariområden – marken är torr på de flesta områden, så djuren samlas runt de få tillgängliga vattenhål som finns. I slutet av vintern blåser ofta en västlig vind som för med sig stora mängder sand och damm vilket gör att sikten kan bli väldigt dålig.

Detta fortsätter in i september och oktober, då temperaturen stiger igen vilket fortsätter att torka ut landskapet och koncentrera djurlivet ännu mer. Detta är den bästa tiden för storviltssafaris – även om oktober kan kännas väldigt varm, med maximala temperaturer som ibland närmar sig 40 grader.

November är svårt att förutsäga, eftersom det ibland kan vara en fortsättning på oktobers värme, samtidigt som det ibland kyls ned av de första regnen.

Botswanas flagga
Botswanas flagga

Nordiska medborgare behöver inte visum för att resa till Botswana på semester.

Malaria är vanligt förekommande i de norra delarna av Botswana, i områdena runt Okavango och Chobe, framförallt under och efter regnperioden november till april.

Det är säkert att dricka kranvattnet i stort sett i hela landet.

Det finns bankomater i de flesta större städer och både Visa-kort och MasterCard accepteras på de flesta hotell, restauranger och affärer. Affärer och bensinstationer på mindre orter tar dock oftast bara kontanter.

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107