Åskoväder, Sydafrika

Regn, regn, efterlängtade regn!

Som svensk känns det som en något märklig företeelse att vänta på och längta efter regn. Det är sällan något man ser fram emot i Sverige, men om man bor i Sydafrika så är det något som händer varje vår…

I alla fall om man bor i de områden som har sommarregn, och endast sommarregn. I Johannesburg, där jag bor, faller det mesta regnet mellan oktober och mars. Det kommer lite regn i april och det kan också skvätta lite under vintern men det är verkligen inte många droppar.

Så nu, i början av oktober, är detta något som alla här tänker på och pratar om. Vi är alla väldigt trötta på allt damm som letar sig in precis överallt! Det är faktiskt en av få gånger då sydafrikaner också pratar väder – man konstaterar vanligtvis bara om det är soligt eller molnigt och tittar lite konstigt på en om man som svensk frågar hur många grader det är.

När det regnar här så regnar det ordentligt. Det är sällan en svensk genomgrå himmel som dag efter dag släpper ifrån sig en stadig mängd regn. Här är himlen oftast mörkt svart, vindarna tar i ordentligt och en regndroppe är nog i storleksordningen av en tesked. Och det hela ackompanjeras av ett fantastiskt skådespel av blixtar som lyser upp hela himlen och åskknallar så kraftiga att fönstren vibrerar.

Så snart molnen drar ihop sig ökar förhoppningarna. Och om vinden tar i lite kan man bokstavligen se längtan i människornas ögon när de spanar upp mot himlen för att nästan uppmana molnen att släppa ifrån sig lite vatten. Men än så länge inget, eller i alla fall inte här i de norra delarna av staden.

Eller jo, i förra söndagen kom det faktiskt en del. Och när de första dropparna föll på plåttaken i området såg jag grannarna hoppa av glädje och balkongerna fylldes sakta av människor och vi stod alla med ett fånigt leende och tittade upp mot himlen och välkomnade det första riktiga regnet. Trodde vi… Det var ett retsamt regn från en kolsvart himmel, men mycket mer än en lätt dusch som efterlämnade ett prickigt dammtäcke blev det inte.

Så vi fortsätter att vänta. Fortsätter att titta upp mot himlen. Fortsätter damma. Fortsätter att slå vad om när det första regnet ska komma. Och kommer att jubla när det väl kommer!

Detta inlägg skrevs av Julia 7 oktober 2013

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107