Nya regler för resor med barn

Det har gått omkring ett år sedan Sydafrika ändrade sina visumregler och det blev striktare regler för att stanna längre perioder i Sydafrika. Tanken var att det på samma gång skulle införas nya regler för de som reser med minderåriga barn, men kraftiga protester gjorde att detta sköts fram.

Men nu är det dags, från den 1 juni 2015 kommer dessa nya striktare regler för resor med barn till och från Sydafrika införas och dessa regler gäller för alla barn under 18 år.

Följande handlingar måste medtas av resenärer:

Två föräldrar som reser med ett barn

  • ett fullständigt födelsebevis innehållande uppgifter om barnet, barnets personnummer samt uppgifter om barnets båda föräldrar.

Ensam förälder som reser med ett barn

  • ett fullständigt födelsebevis innehållande uppgifter om barnet, barnets personnummer samt uppgifter om barnets båda föräldrar.
  • samtycke i form av ett intyg (Parental Consent Affidavit) från den andra föräldern, som är registrerad som förälder på födelseattesten för barnet, som bemyndigar den resande föräldern att resa in i Sydafrika eller resa ut ur Sydafrika med barnet som han/hon reser med.
  • ett domstolsbeslut som beviljar fullt föräldraansvar eller förmyndarskap för barnet.
  • om nödvändigt, en dödsattest för den andra föräldern som står registrerad som förälder till barnet på födelseattesten.

En vuxen som reser med ett barn som inte är hans/hennes biologiska barn

  • ett fullständigt födelsebevis innehållande uppgifter om barnet, barnets personnummer samt uppgifter om barnets båda föräldrar.
  • ett intyg (Parental Consent Affidavit) från föräldrar eller förmyndare för barnet som bekräftar att resenären har tillstånd att resa med barnet.
  • kopior på identitetshandlingar eller pass för föräldrar eller förmyndare för barnet.
  • kontaktuppgifter till föräldrar eller förmyndare för barnet.

Här kan ni ladda hem Parental Consent Affidavit.

All dokumentation ska vara på engelska och i original eller bestyrkta kopior.

Enligt Skatteverket kallas det personbevis som ska användas 120-personbevis och detta ska innehålla alla relationer samt vara på engelska. Eftersom det ska stämplas och signeras av en handläggare på Skatte­verket går detta personbevis inte att skriva ut från Skatteverkets hemsida, utan det måste beställas via mejl eller telefon.

Vi hoppas denna information är till hjälp, men dubbelkolla gärna med Sydafrikanska ambassaden i Stockholm så att det är helt säkert att ni har den senaste informationen och att den är helt korrekt. Ni kan nå dem på 08-660 7693 eller skicka ett mejl på embassy.stockholm@dirco.gov.za.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107