Lejonhonor med man

Nä, vi pratar inte om karlar nu utan om en präktig hårig kalufs på lejonhonor. Detta kan tyckas väldigt märkligt, vi vet ju alla att lejonhannar är de enda som får en präktig man, men det verkar inte bättre än att vi alla hade fel…

Vi beger oss till underbara Moremi Game Reserve i Botswanas Okavangodelta. Det är nämligen här som man har hittat inte mindre än fem lejonhonor som börjat utveckla man och som också visar ett beteende som normalt sett bara lejonhannar har.

Bortsett från manen så har honorna också börjat ryta och markera revir på ett sätt som lejonhannar gör. Man har också sett att dessa honor har försökt para sig med andra honor i flocken. Det är dock inte uteslutande ”manligt” beteende hos dessa honor då de fortfarande lever tillsammans med andra honor och även parar sig med hanar.

I nuläget vet man inte säkert varför denna handfull lejonhonor i just Botswana inte bara har utvecklat manliga fysiska egenskaper utan även manliga beteenden. Den ledande teorin just nu är att honorna av någon anledning har förhöjda nivåer av testosteron, men varför vet man ännu inte men man tror att det är genetiskt.

Det mesta tyder på att de fem man-beprydda honorna är sterila då ingen av dem har setts dräktiga eller med ungar. Förövrigt verkar de helt friska. Det finns därför ingen anledning att tro att det skulle bli några konsekvenser för lejonpopulationen i stort, utan det är mer av ett lokalt fenomen.

Det finns också fördelar för flocken då dessa honor verkar vara mer framgångsrika när de jagar och det i sin tur gynnar ju hela flocken. De har även visat sig vara till hjälp att hålla flocken säker från andra lejon.

Kanske dyker det upp fler liknande honor eller så dör de fem honorna och vi får inte se något liknande igen. Vi får helt enkelt bara vänta och se…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107