Krokodil, Sydafrika

Krokodilfest!

Förra söndagen åkte Lina, jag och min fästman Freddy till Pilanesberg National Park, Sydafrikas fjärde största nationalpark, som ligger drygt 2 timmar nordväst om Johannesburg. Vi stack redan vid 4-tiden på morgonen och hade en alldeles underbar dag i parken.

Det kommer garanterat en massa foton från den dagen, men jag tänkte börja med en av de häftigare sakerna vi fick se. Alla som har varit på safari i Afrika vet att vissa djur är roligare att se än andra. Jag uppskattar dem alla, men flodhästar till exempel – superhäftiga och ett av Afrikas absolut farligaste djur. Men de gör ju aldrig något, så man får vänta länge för att en av dem ska gäspa där de gömmer sig i vattnet. Samma sak med krokodiler, de ligger mest på land och rör inte en fena.

Men så här under tidig sommar så leker den afrikanska vandrarmalen och det finns ganska gott om dem i de olika vattendragen i Pilanesberg. Det är en ganska våldsam process där maldamerna jagas och mycket vatten skvätts omkring. Detta sker precis intill strandkanten, vilket innebär att de lätt kan plockas av en mängd olika rovdjur från land, men så klart också av rovdjur i vattnet.

Och vid en av dammarna fick vi se hur en krokodil slank ned i vattnet från stranden på andra sidan och sakta men mycket bestämt simmade över åt vårt håll. Och när han nådde andra sidan dröjde det inte länge förrän han hade fångat sin första fisk. Ett kraftigt plask och ett tydligt oooohhh från alla som var där i gömslet och fick se detta.

Efter detta drog han sig ut lite från strandkanten och låg där och lurade. Alla vi som stod där med våra kameror, och framför allt de som missade den första attacken (d.v.s jag), hejade tyst på Herr Krokodil så att han skulle ta upp jakten igen. Efter ett bra tag började han röra sig in mot kanten och också närmare oss.

Gången som leder in till gömslet bildar en liten bro över vattnet och det var precis där vi stod. Överallt skvätte det och rörde sig av mängder med fiskar och vi stod alla där och gissade vad krokodilen skulle göra härnäst. Han närmade sig sakta infarten till det lilla vattendraget som förbinder de två sidorna av dammen och till slut tog han sig in. Ha la sig så att han blockerade hela vattendraget och började sakta och tålmodigt föra den otroligt kraftfulla svansen mot sitt huvud för att på så sätt mota dit fiskarna.

Trots denna mycket strategiska teknik infann sig inte fiskelyckan och efter kanske 10 minuter gav han upp och tog sig ut lite mer mot det öppna vattnet. det var väl ungefär här vi började känna att det kanske var dags att ge upp och inse oss besegrade – det skulle inte bli några foton på krokodil vs. fisk denna gång. Vi bad Freddy, som inte är kameratokig som vi, att ”räkna till 10 så går vi sen”. Hade han räknat hade han nog kommit till 9 innan det smällde till…

Kamerorna smattrade runt omkring oss och jag kunde inte tro att vi hade sådan tur att få se och uppleva detta. Alla de tyska turisterna lät mycket glada och vi kände oss väldigt nöjda med att ha väntat ut det hela. Tydligen väntade vi i 52 minuter, meddelade en väldigt tålmodig Freddy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107