Human Rights Day i Sydafrika

Igår, den 21:e mars, var det ”Human Rights Day” här i Sydafrika, vilket också innebar helgdag. Precis som i Sverige så är det inte så många som bryr sig om varför det är helgdag utan bara njuter av det faktum att man har ledigt från jobbet.

Själva hade vi en avkopplande dag med picknick i Walter Sisulu Botanical Garden som inte ligger alltför långt ifrån där vi bor. Jag kan säga att vi inte var ensamma, det var väldigt många som hade samma planer som vi. Vädret var perfekt för några timmar på en filt i skuggan under ett träd med lite god mat… 🙂

Men om vi tittar på anledningen till att vi faktiskt var lediga så ger det oss chansen att reflektera över historien och händelserna som ledde till denna dag. Denna dag då både svarta och vita kan sitta tillsammans och njuta av tillvaron på samma villkor.

Vi vet väl alla att Sydafrika gick igenom många år med apartheid med väldigt strikta lagar för den icke-vita delen av befolkningen. Bland annat hade man passlagar som innebar att alla svarta män var tvungna att bära ID-handlingar och arbetstillstånd vart de än skulle. I början av 1960 skärpte man dessa lagar så att även kvinnor omfattades.

Den 21:e mars 1960 samlades 5 000–7 000 svarta i Sharpeville, en bit söder om Johannesburg, för att demonstrera mot dessa lagar. Demonstranterna tågade mot den lokala polisstationen och även om stämningen från början var god blev situationen snart väldigt spänd när de mötte den numerärt underlägsna polisen.

Myndigheterna försökte skingra demonstranterna utan att lyckas och det hela slutade med att polisen började skjuta vilt omkring sig. När det hela var över hade inte mindre än 69 människor fått sätta livet till och 180 hade sårats.

Följderna av denna dag blev omfattande, både inom Sydafrika i form av omfattande demonstrationer och upplopp, men även internationellt. Efter massakern i Sharpeville fördömde FN för första gången Sydafrika och dess apartheidpolitik.

Den 21:e mars 1960 var dagen då så mycket förändrades här i Sydafrika och det är mycket tack vare denna dag som Sydafrika idag är vad det är. Human Rights Day är således en dag som vi borde ägna lite mer tanke åt och inte bara njuta av en dag borta från kontoret…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107