Att kela med lejonungar

Det är nog många som tycker det låter väldigt spännande, eller till och med drömmer om, att kela med lejonungar. Vi ska inte ljuga, det gjorde vi också… tills vi lärde oss mer om vad som händer bakom kulisserna.

Det är lätt att ryckas med när man ser bilder på underbart söta lejonungar och när man inser hur enkelt det faktiskt är att bara betala inträde och vips så får man tillgång till en hel kull med små lurviga och lekfulla små ungar.

De flesta lämnar sedan lejonparken med mängder av kort som sedan snabbt pryder Facebook-sidan och efter det glöms det hela bort. Men vad händer egentligen med lejonungarna? Efter att ha fötts upp omgiven av människor så finns det inga som helst möjligheter för ett normalt liv för dessa ungar. Så vad händer med dem? Jo, de allra flesta slutar tragiskt nog sina liv som troféer på en vägg.

Många lejonparker hävdar att ungarna har övergivits eller att mödrarna har blivit skjutna av tjuvskyttar. Visst, detta händer men det är mycket sällan. Lejonungarna tas från sina mödrar så snart som möjligt och blir sedan handmatade med flaska. Anledningen är dels för att mamman ska bli dräktig igen så fort som möjligt och således få nya ungar, och dels för att ungarna ska vänja sig vid människor.

Historierna fortsätter och i många fall hävdas det att när ungarna är tillräckligt stora släpps de ut i det vilda för att där leva ett normalt liv. Även detta är högst osannolikt då ett lejon som fötts upp i fångenskap aldrig har lärt sig att jaga. Alla vet vi att de flesta djur har en naturlig instinkt att jaga men för ett lejon är denna instinkt inte tillräcklig för att de under en längre period ska lyckas överleva i det vilda.

Så när lejonungarna är för stora för att kelas med så säljs dem oftast vidare till en privatägd farm. Här växer de upp för att till slut möta sitt sorliga öde, de köps av en turist vars önskan är att skjuta ett lejon. Ett mer eller mindre tamt lejon som växt upp bland människor.

Den trista sanningen är att när du betalar för att kela med en lejonunge bidrar du direkt till att finansiera så kallad ”canned hunting” – där lejon släpps ut i ett mycket begränsat område utan någon som helst möjlighet att fly, för att sedan jagas och skjutas.

Vi vill dock poängtera att det finns riktiga parker som faktiskt engagerar sig i att främja bevarandet av vilda lejon. Dessa parkers syfte är dock inte att tjäna pengar och erbjuder aldrig besökare att interagera med djuren.

Så vi ber er, tänk på konsekvenserna innan ni besöker en lejonpark. Besök istället ett riktigt reservat där djuren lever i sin naturliga miljö och där det verkligen är värt att få se dem, DET är något som ger minnen för livet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107