Är det säkert att åka på safari?

Jag vet inte hur långt denna nyhet har spritt sig, men kanske har ni hört talas om lejonattacken som hände här i Sydafrika för ett par veckor sedan. En amerikansk kvinna besökte The Lion Park utanför Johannesburg och omkom av de skador hon fick då ett lejon attackerade.

För att ingen ska dra några felaktiga slutsatser och tro att det är livsfarligt att åka på safari, vill jag förklara situationen.

The Lion Park kallas ibland för Game Reserve, viltreservat, naturreservat och safaripark. Det är inget annat än en djurpark. Lite som Kolmården faktiskt. Man kan åka runt i ett litet reservat och titta på bland annat lejon. ”Super Close-Up Animal Views Guaranteed” står det på hemsidan…

Kvinnan hade sitt fönster helt öppet, precis som den privata guide hon åkte med. Ingen kan missa skyltarna som är överallt som helt klart och tydligt förmanar alla i parken att alltid ha fönstren stängda. Så oavsett hur tragiskt det är, så är det deras eget fel.

Lejon är vilda och farliga djur! Men det är just där missuppfattningarna kan uppstå… Hur kan man då åka på safari i ett öppet safarifordon om det är så farligt att ha ett fönster nere?!?

Dessa lejon började helt säkert sina liv i lejonparkens avdelning där man kan få kela med lejonungar. Och det tror sjutton att det drar folk, för erkänn – hur många av er lockas inte av den idén. Jag erkänner, vi har varit där och klappat på dessa underbart söta små lejonungar. Det var många, många år sedan – innan vi visste bättre.

För frågan är vad som händer med dessa lejonungar när de har gjort sina 3 månader som gullig unge att kela med. Enligt hemsidan skickas de till en gård nära Hartebeespoort Dam och får vistas i stora inhägnader.

Lejonparken säger också att de gör sitt yttersta för att se till att deras lejon inte används i s.k. ”canned hunting”. De donerar eller säljer lejonen till seriösa djurparker eller viltreservat. Om lejonen inte säljs, ses de efter på gården tills de dör av naturliga orsaker.

Låter väl finfint, eller hur? Men hur många lejon behövs i djurparker och viltreservat och hur många kan de spara på tills de dör av sig själva..? Med den mängd lejonungar som parken måste ha så tycker i alla fall jag att det är inte helt säkert att  den ekvationen går ihop.

Men, det var egentligen inte det jag tänkte skriva om… De felaktiga slutsatserna man kan dra är alltså att det är farligt att åka på safari i bushen i ett stort reservat i ett öppet safarifordon. Varje dag får turister i södra Afrika uppleva det magiska med att sitta i en öppen bil alldeles intill en flock med vilda lejon. Och ändå händer det aldrig någonting.

Vilda lejon i t.ex. Krugerparken är helt vilda. De har inte hanterats av människor, matats, klappats på eller fotograferats med människor. De associerar inte människor med mat. De är helt vilda och har en naturlig rädsla för människor.

De har också riktigt stora ytor att röra sig på och kan enkelt flytta på sig om de skulle bli irriterade, något som lejonen i lejonparken inte kan. De har inget val, de kan inte komma undan…

I en bil, oavsett om det är en vanlig bil eller ett stort öppet safarifordon, är du också säker av den anledningen att lejonen ser hela siluetten som en enda enhet. Ni är alltså betydligt större än lejonen. Så innan ni beger er ut på safari kommer er guide förklara för er att ni inte får ställa er upp och bryta denna siluett. Ni får självklart inte heller lämna er bil om ni kör på egen hand… Och ni ska hålla ljudnivån nere och inte störa djuren, så klart.

Så länge ni håller er till de reglerna, behöver ni inte oroa er över att bli attackerade av lejon i den afrikanska bushen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107