10 drycker att prova när ni besöker Sydafrika

En stor del av en resa handlar onekligen om att äta och dricka, och detta gäller även under en resa till Sydafrika. Och det med all rätt – Sydafrika har massor med gott att erbjuda så passa på!

Här kikar vi lite närmare på olika drycker…

Vin
Känns som en självklarhet och ni kan dricka vin varje dag och inte ens prova en bråkdel av alla underbara viner som finns i Sydafrika.

Två lokala specialiteter som ni absolut ska prova är Jerepigo eller Cape Ruby, söta starkviner som passar utmärkt till desserten, och Pinotage, som är en blandning av druvsorterna Cinsaut och Pinot Noir.

Öl
Öl dricks av alla, oavsett social status och är lite av Sydafrikas inofficiella nationaldryck – särskilt under idrottssäsongen (en cricket- eller rugbymatch utan öl?). Den populäraste ölen Castle Lager produceras av det sydafrikanska bryggeriet South African Breweries, men de tillverkar också märken som t.ex. Carling Black Label och Grolsch. Windhoek Lager från Namibia är också populär.

Cider
Dessa är betydligt mindre söta och fruktiga än de cider som säljs i Sverige, har en mer vuxen smak och har mer eller mindre en ton av vin.

Prova Hunter’s, Redds eller Savannah – med eller utan citron.

Amarula
Denna söta och krämiga likör har säkert många av er provat, den går att köpa på systemet. Ha den i kaffet eller på glassen, eller som den är med is. Amarula tillverkas av frukten från marulaträdet, som också är en stor favorit bland apor och elefanter.

Van Der Hum likör
Denna citruslikör som kommer från Västra Kapprovinsen kombinerar kryddor, örter, socker, mandarin, brandy och utspätt vin. Den är uppkallad efter sin ursprungliga skapare, och är en stor favorit bland sydafrikaner.

Witblits
Witblits är Afrikaans för ”vita blixten” (även känt som eldvatten), och är en hemmatillverkad brandy med klös i. Det produceras och konsumeras oftast i Western Cape, leta efter det på de olika farmstalls som finns längs vägarna där. Witblits är också namnet på min bil. Brum brum! 🙂

Mampoer
Mampoer är ett fruktigare alternativ än witblits, tillverkat av persika, aprikos, litchi och andra frukter. Också en dryck med väldigt mycket klös i… Mampoer är vanligast i de norra delarna av Sydafrika.

Springbok (Springbokkies)
En springbok är en populär shooter uppkallad efter antilopen och har samma namn som det sydafrikanska rugbylaget som bär guld och grönt. Drycken härmar de färgerna (och på en springbok i grönt gräs) genom att varva gräddig Amarula med grön pepparmintlikör. Det serveras i barer runt om i landet och är väldigt populär och vansinnigt god!

Bain’s Cape Mountain Whiskey
Sydafrika är ju vida känt som ett land som producerar massor med underbara viner. De vet de flesta. Men här produceras också prisvinnande whisky.

Bain’s Cape Mountain Whisky destilleras och lagras på The James Sedgwick Distillery i vackra Bainskloof Pass i Västra Kapprovinsen. Bain’s utsågs till ”the world’s best grain whisky” på årliga World Whisky Awards i London 2013.

Rooibos
Nog har ni väl druckit Rooibos-te? Rooibos är unikt eftersom det är endast odlas i två specifika dalar i Sydafrika, i Västra och Norra Kapprovinsen. Detta något rödaktiga te är fullt av antioxidanter och tillsätts ofta i andra teer att förbättra smaken, såsom till exempel Honeybush, Hoodia och Buchu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ring oss på

072 550 3070/80

 


Mån – fre 08:00 – 17:00


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sydafrika/public_html/wp.destinationsydafrika.se/wp-includes/functions.php on line 5107