Bunny Chow

Bunny Chow är en väldigt speciell sydafrikansk maträtt som vi verkligen kan rekommendera att ni testar när ni besöker Sydafrika! Det klassa lite som snabbmat här i Sydafrika och det är en curry som serveras i en urgröpt brödlimpa.

Ursprungligen kommer maträtten från Durban som har en väldigt stor indisk befolkning och som är känd för just sina härligt smakrika curries. Om ni åker till Durban så kan jag absolut rekommendera Patel’s Vegetarian Refreshment Room som har serverat bunny chows i över 80 år. Enligt lokalbefolkningen ska Patel’s vara ett av de absolut bästa ställena att äta just bunny chow. Det är till utseendet ett mycket oansenligt ställe, som man lätt kan bli lite avskräckt av, men maten är underbar!

Men om ni inte har möjlighet att åka till Durban så vill vi ge er chansen att testa det hemma istället. Även om det tar lite tid, så är det inte speciellt svårt och något som ni kan imponera vänner och bekanta med!

Ingredienser

  • Brödlimpor
  • 2,5 dl torkade bönor (lägg i blöt över natten)
  • 1 liter vatten
  • 1 stor lök
  • 2 medelstora tomater
  • 3 hela gröna chilifrukter (eller efter smak)
  • ½ tsk chilipulver
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk ingefära
  • ½ tsk krossad vitlök
  • salt
  • olja

Efter att bönorna har legat i blöt över natten är det dags att börja koka dem tills de är mjuka och lite mosiga. Detta tar några timmar, exakt hur länge är beroende på vilka typ av bönor som används. Det är viktigt att bönorna får koka väldigt långsamt för det är det som är nyckeln till en krämig sås. Tillsätt mer vatten om så behövs.

När bönorna närmar sig klara är det dags för att hacka löken (inte allt för stora bitar). Stek den sedan tillsammans med de hela chilifrukterna i lite olja på svag värme tills löken är mjuk. Hacka tomaterna och tillsätt dem till löken och koka tills all vätska har försvunnit.

Mät upp alla kryddor på ett fat och tillsätt alla kryddor, även vitlök, till lök- och tomatblandningen tillsammans med ca 1,5 msk vatten. Koka ihop på svag värme tills allt har blandats ordentligt.Tillsätt kryddblandningen till bönorna och fortsätt koka på svag värme tills såsen är tjock och lökbitarna inte längre kan ses. Smaka av med salt.

Dela brödlimporna i mitten (eller skär av kantbitarna om limporna är stora) och gröp ur lite av innehållet. Häll curryn i limpan och servera. Ät med fingrarna! Om ni inte vill ha bröd till så går det lika bra att äta curryn som den är eller servera med ris.

Smaklig måltid!

Dela:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på whatsapp
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *